Tampere
03 May, Friday
12° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjän stressi veks



Kirjoittanut: Joni Sydänlammi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Stressivapaa yrittäjä
JP Jakonen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Hei yrittäjä, älä ressaa!

 

Uusi kalenterivuosi tuo tullessaan uuden tilikauden. Tilikausi tarkoittaa, että yritystoimintaa olisi hyvä harjoittaa. Karkean vuosikellon avulla pohdin alkuvuoden kirjallisuutta. Yksi valinnoista kohdistui yrittäjänä toimimisen henkiseen puoleen. Keinot toimia mahdollisimman tehokkaasti yrittäjänä ovat tervetulleita. Kirjaksi valikoitui JP Jakosen teos Stressivapaa yrittäjä 7 askelta yksinkertaiseen ajankäyttöön, syvään työhön ja viisaaseen vapaa-aikaan.

2020 vuosi yrittäjänä oli minun ensimmäinen, muttei viimeinen. Toivottavasti. Nyt on hyvä hetki hyödyntää kokemuksia ja oppeja viime vuodesta, jotta tämä vuosi olisi miellyttävä ja haastava, muttei liian stressaava. Olen kova stressaamaan, vaikken sitä ulospäin näytä. Pohdin ja jännitän asioita ja se osoittautuu minulle usein unettomuutena, josta johtuu ärtyneisyyteni ja lyhytpinnaisuuteni.

Stressivapaa yrittäjä – kirja on pullollaan ajatuksia ja konkretiaan yrittäjän arjen helpottamiseksi, esim. oman työpisteen siivoaminen ja työkalenterin pitäminen. Työstä irtautumiseen on monia keinoja ja se tuntuu olevan minun verkostossani yrittäjien yleinen kamppailun aihe. Varsinkin nyt korona aikana työ ja vapaa-ajan raja on hävinnyt etäilyn johdosta.

Halusin valita omat aiheet, joihin keskityn viime vuoden vaikeuksista. Ensimmäisenä työn tehokkuus. Piha-alan yrittäjänä joskus tuntiveloitteisesti työskennellessä, sen 349. pensasleikkuun kohdalla, mieleen juolahtaa, että jos suorittaisikin työn 1,5 tunnissa 50min sijaan. Saisi laskuttaa tuplasti ja oma työ keventyisi, laatu pysyisi yhtä hyvänä. Näin en kuitenkaan (emme Pihurissa) toimi, vaan työ suoritetaan asiakkaan edun mukaisesti, laadusta tinkimättä. Ongelma on minulla tehokkuudessa enemmänkin ”paperihommissa.” Laskelmia, laskutusta, tarjouksia tehdessä usein ns. multitäskään, eli teen vähän kaikkea kerralla mutta ei mitään keskittyneesti ja tehokkaasti. Oikeastaan sama tapahtuu nytkin tätä esseetä kirjottaessani, keskustelen asiakkaan kanssa viestitse, aloitin tarjouksen tekemisen ja mielessä pyörii ainakin kolme tärkeää hoidettavaa asiaa. Ja maha kurnii, on lounasaika.

Kirjassa 4. askel seitsemästä on ”keskity työhösi.” Noin 100 vuotta sitten muuan analyytikko Sveitsissä rakennutti itselleen tornin, jossa voisi keskittyä työhönsä muuten kiireiseltä ja sosiaaliselta elämältään. Noin kovaa häiriöttömän tilan tarvetta minulla ei ole, mutta miten selvitä jatkuvien häiriöiden tilassa 2020-luvulla. ”Syvä työ” tarkoittaa ”ammatillista toimintaa, jota tehdään häiriöstä vapaassa keskittymisen tilassa ja joka pakottaa kognitiiviset kyvyt äärirajoilleen.” Hyvät askeleet syvään työhön pääsemiseen ovat heräämällä aikaisin, tekemällä lukujärjestyksen ja siivoamalla työpisteen, jotta itse työn aloittaminen olisi vaivatonta.

Yksi minua eniten puhutteleva strategia päästä syvään työhön on ”rytminen strategia”. Koomikko, esiintyjä Jerry Seinfeldin vinkki koomikoksi pyrkivälle on ”kirjoita parempia vitsejä.” Tämä neuvo kannustaa käytännössä kirjoittamaan enemmän, kirjoittamaan vitsejä joka päivä. Luo tapa, että kirjoitat joka päivä ja merkkaat kalenteriin päivän kohdalle rastin. Tarpeeksi rasteja kerättyä, pidät vain huolen, ettet riko rastijonoa. ”Rytmisen strategian” mukaan syvään työhön helpoin tapa on muuttaa tekemisestä tapa. Tapa voi olla Seinfeldin rivimetodi tai aikaan, kuten ma-pe kello 6-8, sidottua tekemistä. Itsestäni tunnistan sen, että olen ehdottomasti tehokkaimmillani muun maailman nukkuessa. Eli kun herään esim. 5.00 ja kahvia nauttien kaikessa hiljaisuudessa alan toteuttamaan suunnitelmanmukaista työtä, esimerkiksi esseen kirjoittamista. Kumpa vain saisi siitä aikaisin nousemisesta helppoa…

No sitä ennemmin kuin saan aikasin heräämisestä tavan, niin perehdyn GTD-metodiin.

GTD-metodi on konsultti David Allenin esittämä toimintatapa, nimensä mukaisesti asioiden aikaansaamiseksi. Asioiden hoitamiseksi Allenin päätöksentekokriteerit ovat:

  1. Asiayhteys eli konteksti.
  2. Käytössä oleva aika.
  3. Käytössä oleva energia.
  4. Tärkeysjärjestys eli prioriteetti.

Jakonen huomauttaa, että jo hieman aikaa nähnyt GTD-metodi on yrittäjän kannalta paras kääntää ylösalaisin. Suunnittelen työasian hoitamisen käänteisellä GTD-metodilla. Kas näin.

  1. Priorisoin esseet tälle päivälle. Olen jo tiimimme omasta deadlinesta myöhässä. Ja viime vuodesta oppineena en halua tehdä isoa essee urakkaa, varsinkaan työsesongin aikaan, toukokuussa. Tällä valinnalla on suurin merkitys tulevaisuuden kannalta.
  2. Energiani ovat riittävät. ok, noin 7 tunnin yöunien jäljiltä ja säännöllisten ruokailuiden siivittämänä. Jos tunnen energia vajetta, pidän kirjoittamisen lomassa pieniä taukoja ja käyn, esimerkiksi ulkona liikkumassa.
  3. Aikaa on ”koko päivä”. Pyrin kuitenkin siirtymään vapaalle viimeistään 17.00. Ja ajan työpäivän sisällä jaan pienempiin slotteihin. Esimerkiksi klo 8-10 keskeyttämätöntä esseen alustus ja kirjoittamisen aloittamista. 10-13 sekalaisia pieniä hoidettavia asioita, ruokailua ja ulkoilua. 13-max 17 keskeyttämätöntä kirjoittamista. Mikäli essee valmistuu, aloitan toisen. Pidän pieniä taukoja säännöllisesti, mutta en käytä puhelinta. Ainakaan someen.
  4. Asiayhteys on hyvä renki, mutta huono isäntä.” Sen sijaan, että tekisin asioita ympäristöni mukaan, hakeudun ympäristöön, joka palvelee priorisoimaani asiaa. Eli esseiden kirjoittamista varten asetun sohvalleni, 2,2 litran juomapullo täynnä vettä vierelläni, kännykkä ulottumattomissani ja kuulokkeet, joista soi keskittymistä edesauttavia äänitaajuuksia korvillani.

 

 

Noin 3 tunnissa sain alusta loppuun yhden esseen kirjoitettua ja toisen aloitettua, kun vain täysin haastoin itseni noudattamaan luettelemaani ohjetta. Tämä oli testi itselleni. Läpäisin. Mutta entä tämän saaminen tavaksi, eikä vain yhden kerran haasteeksi itselleni. Siinä tarvitaan tahdonvoimaa. Tässä teoksessa mainittiin juurikin toinen teos nimeltään Tahdonvoima Ihmisen suurin vahvuus – Baumeister, Roy ja Tierny, John. Otan lukulistalleni tuon teoksen tai jos löydän vastaavan houkuttelevamman.

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Miisa Hiltunen

    Mielettömän mukaansatempaava essee Joni! Reflektoit hyvin myös omia tapojasi ja itsellesi toimivia juttuja, niitä on aina mielenkiintoista lukea. Pistääpä myös pohtimaan itsenikin kohdalla kyseisiä asioita. Itseeni ainakin kolahti tuo “rastien keräys”, sillä tykkään nähdä paperilla sen, että olen saanut jotain aikaan (eli suorittanut) :D. Taidan siis testata samaa. Kiitos mielenkiintoisesta ja letkeästi kirjoitetusta esseestä, tätä oli ilo lukea!

    8.3.2021
Kommentoi