Tampere
22 Jun, Saturday
12° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjän palkkaKirjoittanut: Anna Lundberg - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Pidin alumni Antti Hiltusen kanssa pajojen yössä pajan teemalla raha. Pajassa käsiteltiin yleisesti rahaa, hinnoittelua ja tuntipalkkaa. Keskustelusta nousi hyviä pointteja ja myös selkeitä aukkoja. Mietinkin, että tämä essee voisi olla hyvä uusille opiskelijoille ja muistutus vanhoille. Check in kysymyksenämme oli ”paljon lasket itsellesi laskutettavan tuntipalkan”. Saimme vastauksia laidasta laitaan 16 eurosta 200 euroon. Varsinkin ensimmäisessä pajassa tuli paljon vastauksia 16-25 euron haarukalla. Joten eiköhän ole aika hieman selvittää, mistä sen yrittäjän palkan pitäisi koostua.

 

Hinnoittelu

Aloitetaan hinnoittelusta. Varsinkin uudelle yrittäjälle hinnoittelu tuntuu haastavalta. Proakatemialla suuri osa opiskelijoista on siirtynyt palkkatöistä koulun penkille. On totuttu tiettyyn tuntipalkkaan ja nyt ollaankin koulussa eli opiskelijoita, eihän tarkoitus ole rahaa tehdä? Tästä päästäänkin ensimmäiseen kohtaan, joka tulisi ottaa huomioon.

 

  1. Älä hinnoittele alakanttiin

Tämän virheen olen itsekin tehnyt. Mutta suosittelen kiinnittämään huomiota jo varhaisessa vaiheessa realistiseen hintaan. On ymmärrettävää, että alkuun on epävarmuutta ilmassa, pelottaa asettaa hinta ”korkealle”, koska asiakkaan saattavat kaikota. Myös opiskelija status tuntuu olevan takaraivossa. Ei ole väliä oletko opiskelija, olet yrittäjä ja sinun tulee hinnoitella itsesi ihan niin kuin muutkin yrittäjät. Alusta asti paikkaansa pitävät hinnat, ettet joudu tulevaisuudessa mahdollisesti tuplaamaan hintoja.  Ja viimeisenä, mutta ehkä tärkeimpänä; unohda tuntipalkkasi edellisessä työpaikassasi, se on kaukana siitä, mitä yrittäjän tuntipalkkasi tulee olemaan.

 

  1. Pohjaa hintasi laskelmiin

Alkuun halutaan päästä heti tekemään ja myymään uutta hienoa tuotetta tai palvelua. Laskelmat usein jäävät heikolle pohjalle ja näin ollen hinta heitetään arviolla. Saatetaan verrata samalla alalla toimiviin kilpailijoihin ja ottaa hinta kilpailijalta. Vaikka tosiasiassa todennäköisesti kilpailijasi kulut ovat täysin eri kuin sinun. Toki kilpailijoiden hintoja on hyvä tarkkailla ja verrata, mutta vasta sitten kun olet omat kulut ja laskelmat selvittänyt. On siis syytä laskea aina tarkkaan luvut ja tunnit ja perustaa niiden perusteella hinta tuotteelle tai palvelulle, asiakkaalle tuottamaasi arvoa unohtamatta!

 

Palkka

Hinnoittelusta ja katteista olen kirjoittanut erillisen esseen, joten kurkkaa se, mikäli aihe kiinnostaa. Siirrytään seuraavaksi itse palkkaan ja mitä palkkaa laskiessa tulisi ottaa huomioon. Aloitteleva yrittäjä helposti sortuu siihen, että miettii aiemman työpaikan tuntipalkkaansa hinnoitellessa työtään. Joten otetaan esimerkkinä minun entinen palkkani. Työskentelin ravintolassa kokkina tuntipalkkani oli huikeat 11,7€. Kokin palkka ei välttämättä ole paras esimerkki, koska se on kovin alhainen, mutta voidaan laittaa siihen vähän päälle niin saadaan ihan hyvä palkka. Tavoitteeni on saada tuntipalkakseni 18€, eikö se ole jo ihan suhteellisen hyvä tuntipalkka? Varsinkin, kun ennen se on ollut tuon 11,7€.

 

Oletetaan, että teen kuukaudessa 21 työpäivää ja työpäiväni pituus on 7,5 tuntia. Näin ollen teen kuukaudessa yhteensä 157,5 työtuntia. Kerrotaan siis kuukauden työtunnit tuolla 18 eurolla.

 

18 * 157,5 = 2 835

 

Kuukausipalkkani olisi siis 2835€. Kuulostaa ihan kohtuulliselta, eikö? Vajaa kolme tonnia. Mutta mikä unohtui? Palkan sivukulut. Palkkaa maksaessasi kuluja on paljon;

 

  • Eläkemaksut
  • Vakuutukset
  • Matkakulut
  • Verot
  • Markkinointikulut
  • Hankinnat
  • Kirjanpitokulut

 

Eikä siinä vielä kaikki! Ethän unohtanut henkilökohtaista veroprosenttiasi?

Mitäpä veikkaat, paljon jää käteen, kun nämä kulut vähennetään? No ei paljon mitään.

 

Ylityöt, lomat, sairaslomat..

Tosiaan, niin kuin huomasimme, kuluja on paljon ja ne on syytä ottaa huomioon laskelmissa. On myös mietittävä ajankäyttöä realistisesti. Käytin esimerkkinä 21 työpäivää ja 7,5 tuntia päivässä. Onko se realistinen? Epäilen vahvasti. Harva pystyy tekemään joka päivä 7,5 tuottavaa työtä. On syytä ottaa huomioon, että välillä jotkin asiat saattavat venyä sinun tai asiakkaan takia. Saatat myös sairastua, jolloin et pysty tekemään töitä niin paljon, kun olit arvioinut. Ja tärkeimpänä tietenkin, meinasitko koskaan pitää lomaa?

 

Joten, eiköhän tuplata?

Mikäli haluat 2000€ nostaa palkaksi kerro se 1,4 niin tiedät paljon pitää tilillä olla, jotta käteesi jää kyseinen summa. Eli nostaessasi noin 2800€ palkkaa, jää sinulle itsellesi noin 2000€ palkkaa. Suosittelen kuitenkin hinnoitellessasi tuplaavan palkkasi, näin sivukulujen lisäksi lasket itsellesi mahdolliset sairaslomat ja muut mukaan. Ja riippuen alasta, saattaa olla, että hinta kannattaa jopa triplata.

 

Tämä essee oli vasta pintaraapaisu palkkoihin, mutta toivon, että sait edes jotain irti ja tästä heräsi sinulle ajatuksia. Mikäli tämä essee oli sinulle täysin uutta asiaa, suosittelen ehdottomasti tutustumaan syvällisemmin yrityksen palkanmaksuun. Palkkojen kanssa voi myös kikkailla ja kannattaa muistaa erilaiset luontoisedut ja vähennyskelpoiset menot!

 

 

LÄHTEET:

 

Y-studio. 13.3.2018. Yrittäjän suurin valhe. Luettu 1.3.2021.

https://y-studio.fi/yrityksen-alku/talous/yrittajan-palkka/

 

 

Holvi. 15.1.2021. Aloitteleva yrittäjä, näin hinnoittelet työsi ja lasket tuntipalkan. Luettu: 1.3.2021.

https://blog.holvi.com/fi/aloitteleva-yrittaja-ja-hinnoittelu-nain-hinnoittelet-tyosi

 

 

Isolta. Palkanmaksu eri yritysmuodoissa – perusperiaatteet tutuiksi. Luettu: 1.3.2021.

https://www.isolta.fi/yrityksen-palkanmaksu/

 

Kommentoi