Tampere
01 May, Wednesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Miksi on hyvä tietää taloudesta jotakin ja mitä varten riskinotto kyky ratkaisee?



Kirjoittanut: Vili Olkkonen - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
12 months to 1 million
Yrityskulttuuri käytännössä
Sanna Kulmala
Rosvall Petra
Moran Ryan Daniel
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Miksi on hyvä tietää taloudesta jotakin ja mitä varten riskinotto kyky ratkaisee?

 

Taloudellinen osaaminen se kovin vaikea asia. Taloudellinen osaaminen on monesti monelle aika vieras käsite, mutta yrityksien tapauksissa se on yksi peruspilareista, josta jokaisen olisi hyvä tietää ja osata edes jotakin. Itseäni talous on aina kiinnostanut enemmänkin ja nytkin olen panostanut kirjavalinnoissani sellaisiin aiheisiin.

Itsessään taloushan tarkoittaa itsessään hyödykkeiden vaihtoa, mutta yrityksen taloudessa puhutaan yleensä rahan liikkumista erisuuntiin. Mutta kaiken kaikkiaan se on paljon monimutkaisempaa ja siihen perehdynkin tässä esseessä. Lisäksi olen käyttänyt tässä esseessä aineistona Sanna Kulmalan & Petra Rosvallin kirjaa ”Yritys kulttuuri käytännössä” (2022), sekä Ryan Daniel Moranin kirjaa ”12 months to 1 million” (2020).

 

Talouden peruspilarit
Talousosaaminen on menestyksen peruspilari ja se vaikuttaa yrityksen kykyyn suunnitella, toteuttaa ja arvioida liiketoimintastrategioitaan. Yrityksen taloudellinen osaaminen kattaa laajan kirjon taitoja ja toimintoja, jotka ovat olennaisia yrityksen taloudellisen terveyden ylläpitämiseen.

Ensinnäkin pitää kyetä ymmärtämään taloudellista tilannetta ja analysoimaan sitä. Tällä tarkoitan kykyä tulkita esimerkiksi tuloslaskelmia, taseita ja kassavirtalaskelmia. Näillä analyyseillä pystyy kuka vaan ymmärtämään yrityksen tulot, kulut, varallisuuden ja velat. Analyysejä pitää kuitenkin osata lukea, jotta on mahdollista siitä ymmärtää edellä mainitsemani asiat. Mielestäni kuitenkin jokaisen olisi hyvä niitä osata sen verran tulkita, kun akatemialla kuitenkin oikean rahan kanssa leikimme. Ilman tämän kaltaisia analyysejä ja niiden tulkitsemista ei yrityksen päättäjillä ole mahdollista tehdä strategisia päätöksiä.

Toinen mikä on todella tärkeää yrityksen liiketoiminnan kannalta, on budjetointi.  Taloudellinen osaaminen tarkoittaa tässä tapauksessa kykyä laatia realistisia budjetteja ja ennusteita, joilla voidaan ohjata yrityksen resurssien käyttöä ja investointeja. Hyvillä budjeteilla voidaan varmistaa, että yritys käyttää varansa tehokkaasti, mutta saavuttaa halutut tavoitteet. (Moran, 2020)

Budjetoinnissa on myös hyvä muistaa, että jos yritys tekee isoja investointeja kannattaa harkita erilaisten tukien hyödyntämistä, koska yrityksille niitä on tarjolla aivan eri lailla kuin yksityishenkilöille. Esimerkiksi Busines Finland ja Ely keskus tarjoavat monenlaisia tukipaketteja yrityksien kasvuun ja toiminnan kehittämiseen. Toki aina on vaihtoehtona hakea myös pankkilainaa kasvua varten, jonka esimerkiksi Finnvera saattaa pystyä takaamaan, jos yritys täyttää tietyt reunaehdot.

Lisäksi pitää tuntea yrityksen riskienhallinta kyky, eli yrityksen päättäjien tulee osata arvioida millaisia riskejä, yritys kykenee ottamaan ja miten se kykenee hallitsemaan niitä. Tätä varten kannattaa usein tehdä erikseen riskienhallinta suunnitelma, jossa voidaan esimerkiksi tehostaa jotakin osa-aluetta ja pienentää toista osa-aluetta. (Kulmala & Rosvall, 2022)

Itselleni täysin uutena viimeisten vuosien aikana on näiden lisänä tullut verotuksen tunteminen, kuulostaa ehkä oudolta aluksi, mutta verotus on erittäin keskeinen osa joillakin aloilla koko yrityksen taloushallintoa. Esimerkiksi itse olen mukana yrityksessä OneStop Finland Oy, jossa päätoimialamme on renkaanvaihto. Kyseisessä yrityksessä Alv eli arvolisänvero näyttelee todella suurta osaa, koska joka sesongin liikevaihdosta maksamme sen 24 % veroja, mikä on kohtalaisen tuntuva summa aina. Eli tästä kannattaa muidenkin ottaa oppia ja tutustua aina ala kohtaisesti kyseisen alan verotuksen koukeroihin ja vasta sen jälkeen voi laskea todelliset budjetit yms.

Taloushallinto, mitä se muuta käsittää
Yrityksen talous ei todellakaan ole pelkästään edellä mainittuja budjetteja ja raportteja se on paljon muutakin. Taloushallinto käsittää paljon muutakin, kuten kirjanpidon, kustannuslaskennan, sisäisen valvonnan ja raportoinnin. Nämä ovat monille tuttuja käsitteitä, mutta todennäköisesti jos niihin syventyy syvemmin voikin asiat olla hieman monimutkaisempia. (Kulmala & Rosvall, 2022)

Kirjanpito on kaiken perustana ja todella keskeinen osa yrityksen taloushallintoa, usein kirjanpito ulkoistetaan ulkoisille toimijoille, joille on ammattitaitoa asiaan ja aikaa keskittyä pelkästään siihen, toki riippuen yrityksen koosta sen voi tehdä itsekin. Esimerkiksi toiminimi yrittäjä, jolla on vaan pientä liiketoimintaa kannattaa hänen tehdä aina itse kirjanpitonsa ja säästää näin kuluissa. Kirjanpidon perusperiaatteena on dokumentoida ja seurata yrityksen kaikkia taloudellisia tapahtumia.

Kaikkea yrityksen sisäistä toimintaa kannattaa kasvun myötä myöskin valvoa ja siitä tehdään virallisia raportteja näillä, pyritään varmistamaan, että yrityksen toiminta on laillista, eettistä ja taloudelliset resurssit käytetään asianmukaisesti ja niihin tarkoitettuihin käyttökohteisiin. Usein sisäinen valvoja tekee tällaiset raportit yhdessä johtoryhmän kanssa ja näitä raportteja ei tehdä, kun suuremmissa yrityksissä, mutta siinä on sellainen asia mihin voisi ehkä kiinnittää pienemmissäkin yrityksissä huomiota, koska näistä raporteista saattaa saada todella oleellista tietoa. (Moran, 2020)

Yrityksen sisällä tehtävä taloushallinto ei kuulosta monimutkaiselta eikä työläältä, jos kirjanpito on ulkoistettu, mutta on kuitenkin hyvä muistaa, että jonkun täytyy opetella aina tulkitsemaan niitä analyysejä ja raportteja. Myöskin kaikki kirjanpito aineisto ja muu budjetointi yms. tehdään usein talouteen erikoistuneissa ryhmissä yhdessä johtoryhmien kanssa.

Miksi jokaisen tulee tietää taloudesta jotakin ja mikä ihmeen riskinotto?

Jos meillä kaikilla olisi hyvä taloushallinnon osaaminen voisime omissa projekteissammekin keskittyä enemmän ainoastaan niihin, joissa on suurin potentiaali. Moran mainitsi kirjassaan, että ”ihminen voi tehdä mitä vain, kunhan uskoo siihen riittävästi ja uskaltaa ottaa riittävän suuria riskejä”. Mielestäni tätä olisi hyvä hyödyntää myös akatemialla. Kerroin ylempänä perusasioita yrityksien taloushallinnoista ja taloudesta, mutta niistä tietäminen itsessään ei riitä vaan niitä pitää sen lisäksi osata soveltaa.

Riskienhallinta ja riskinotto kyky on sellainen aihe mistä ei usein juurikaan puhuta, mutta todellisuudessa suurin osa self-made miljonääreistä on alkuun ottanut valtavia riskejä, jotta ovat saaneet yritystoiminnoistaan kannattavia. Mielestäni tästä loistava esimerkkinä toimii Diilistäkin tuttu Niklas Nukari, joka otti keittiöremonttia varten 30 000 euron lainan ja perusti sillä 30 000 eurolla uudenlaisen autokaupan, kun pankit eivät luottaneet Nukarin suunnitelmaan eivätkä myöntäneet bisnestä varten lainaa. Tämä on vain yksi monista samankaltaisista tarinoista. Oma mielipiteeni onkin, että riskien otto kyvyllä ja unelmilla on vahva yhteys toisiinsa, jos johonkin asiaan uskot riittävästi ja olet valmis uhraamaan sen eteen omaa aikaasi ja todennäköisesti myös pääomaasi, uskon että tällöin mikä vain on mahdollista.

Mutta riskiä et voi ottaa, jos et osaa lukea trendejä ja markkinarakoja, joita esimerkiksi taloushallinnon analyyseistä voi löytää. Kun osaat löytää tietynlaisia markkinarakoja voit sen jälkeen laskea omalle ratkaisullesi budjetin kohtalaisen tarkasti ja sen jälkeen hyödyntää esimerkiksi ammattilaisia arvioimaan liikeideasi kannattavuutta. Tästäkin nähdään, että ilman taloushallinnon kokonaisvaltaista osaamista tällaisen Nukari maisen riskin otto olisi todella haastavaa.

Toinen hyvä esimerkki on Niken perustaja Phil Knight joka perusti aluksi dropshipping yrityksen, joka toi Japanista kenkiä ja myi niitä omalla brändillään USA:ssa. Siitä yritys kasvoi ja myynti kasvoi, mutta tilillä ei ollut rahaa, pahimmillaan Phil oli panttaamassa perheensä taloa lainan takaukseksi. Phil otti valtavan ison riskin ja oli laskenut tarkasti, että hän tulee kengillään tienaamaan vielä suuret rahat ja lopputulos onkin historiaa.

Omamielipiteeni tästä kaikesta on se, että kaikkien olisi hyvä tietää yrityksen taloudesta ja taloushallinosta perusteet, mutta tärkein kaikista on omahalusi ja palosi jotakin tiettyä asiaa kohtaan ja uskallus tehdä se. Jos et luota omaan tekemiseesi, etkä uskalla ottaa riskiä sitä varten, että voit menestyä vaan teet aina vaan uusia analyysejä sen kannattavuudesta olet väärällä alalla. Analyysit ja raportit, sekä excelit ovat toki hyviä työkaluja ja niitä pitää osata lukea, että voi pitää yrityksen menestyksen tiellä, mutta loppupeleissä kaikki on omasta pääkopasta kiinni.

Lähteet:

Moran, A. 2020. 12 months to 1 million. USA. BenBella Books

Rosvall, P. Kulmala, S. 2022. Yritys kulttuuri käytännössä. Helsinki. Alma Talent

Kommentoi