Tampere
23 May, Thursday
21° C

Proakatemian esseepankki

Yksin vai yhdessä?Kirjoittanut: Arto Ala-Seppälä - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Minustako yrittäjä
Manne Pyykkö
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

AIHE: Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys
Luokitus: 2 esseepistettä, yksilö essee
Kirjoittajat: Arto Ala-Seppälä

 

Johdanto

Istun jälleen kerran Proakatemialla kirjoittamassa esseetä ja tällä kertaa kaverina Jesse Vuori Saawa-tiimistä. Kellotaulu näyttää yhtätoista yöllä ja meillä on esseetalkoot. Minulta puuttuu vielä tämä viimeinen yksilöessee keväältä. Päätimme että tänä yönä kirjoitamme yhdet esseet vielä kasaan. Kyytipojaksi otimme kylmät huurteiset ja juttelemme yrittäjyydestä sekä esseiden aiheista.

Pyörittelen käsissäni Manne Pyykön kirjoittamaan kirjaa nimeltä Minustako yrittäjä? Olen lueskellut kirjaa ja totean Jesselle, että tässä tuntuu olevan kaikki aihealueet esillä mitä yrittäjyys vaatii. Sen myötä myös rajaamisen aihetta mistä kirjoittaa. Löysin tämän helmen Proakatemian kirjahyllystä ja huomaan, että kirja vastaa oikeastaan kaikkiin edeltävän esseeni ydinkysymyksiin. Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon vastuullisessa ja kannattavassa yrittäjyydessä?

Manne Pyykkö on kirjan julkaisu hetkellä työskennellyt 15 vuotta johtamisen ja B2B-myynnin parissa, sekä auttanut 10 vuotta yrittäjiä. Kaiken lisäksi hän on myös itse yrittäjä. Tämän myös huomaa, kun tarkemmin katsoo kirjaa läpi. Kirja on paksu ja tiivis opus yrittäjyyteen ja minulla on varmasti koko kesäksi tämän kanssa tekemistä. Tällä kertaa kuitenkin haluan rajata aiheen yksin vai yhdessä yrittämiseen. Oletko sinä pysähtynyt pohtimaan, että oletko tiimipelaaja vai yksilösuorittaja?

 

Yksin vai yhdessä?

Olin päättänyt lähteä yrittäjäksi ennen kuin tiesin vielä koko Proakatemian olemassaolosta mitään. Minulla on reilu kymmenvuoden kokemus erilaisista myyntialan tehtävistä kuluttajamyynnistä yritysasiakasmyyntiin. Olen toiminut kuusi vuotta suoramyynnin aluemyyntipäällikkönä ja noin kolme vuotta yritysasiakasvastuissa. Työskennellessäni Fonectalla asiakkaat saivat minut lopulta vakuuttuneeksi, että minun tulisi lähteä yrittämään.

Päätin palata suoramyynnin pariin ja tavoitteeni oli siirtyä vanhalle työnantajalleni Hedengren Directille yrittäjämyyjäksi. Teimme silloisen toimitusjohtajan kanssa diilin, että aloitan rivimyyjänä ja haen myyntivauhdin päälle. Kun olen kuluneen puolen vuoden aikana päässyt vanhaan myyntirytmiin kiinni, niin teemme yrittäjäsopimuksen. Tämä oli elämäni paras päätös, vaikka en sitä sillä hetkellä vielä osannut aavista.

Puolenvuoden aikana sairaustuin ja varpaiden nivelet tulehtuivat, sekä sen myötä jalkapöytäni turposivat tulehdusnesteen yrittäessä etsiä ulospääsyä pehmytkudosten joukosta. Ajauduin tilanteeseen, jossa kuljin puolivuotta kyynärsauvojen varassa tietämättä mikä minulla oli. Talous oli vaakalaudalla ja kaiken lisäksi vielä tuore kihlautuminen kariutui. Kuluneen vuoden aikana säästöni hupenivat laihan sairauspäivärahan kanssa ja olin loppujen lopuksi yksin sairauteni ja elämäntilanteeni kanssa. Lujalla tahdon voimalla päätin etsiä ulospääsyn tilanteestani.

Sillä hetkellä, kun olin yksin, oli minulla aikaa miettiä mitä seuraavaksi. Ovelta ovelle myyntiin palaaminen näytti mahdottomalta ja pandemian puhkeaminen ei helpottanut tilannet laisinkaan. Pohdin mitä muuta voisin tehdä, mikäli tilanne ei parane. Mitä voisin tässä tehdä kahden vuokra-asunnon loukussa, rahattomana, lomautettuna ja vailla varmuutta seuraavasta tulolähteestä. Siinä hetkessä, kun tuntuu että kaikki toivo ja tulevaisuuden suunnitelmat on menetetty, astuu esille tärkeimmät unelmat. Hyvin pian mieleeni palasi lapsuuteni ja nuoruuteni mielenkiinto media-alaan ja laulamiseen.

Itse asiassa olin aikaisemminkin hakenut Tampereen ammattikorkeakouluun medianomiksi noin viisitoista vuotta sitten. Olen tehnyt paljon cd-levyjen kansikuvia, nettisivuja ja logoja nuoruuteni bändikavereille. Myynnin ja markkinoinnin konsultointi voisi olla se mihin lähden seuraavaksi erikoistumaan. En vain olisi ikänä osannut arvata, että minulla todentotta on nyt Proakatemialla muodostumassa tiimi tälle projektille. Sanotaan, että kohtalo kuljettaa.

Pyykkö korostaa kirjassaan yhdessä yrittämisen plussia ja miinuksia (2011, 25). Kun käyn näitä lävitse, valitsen tänä päivänä ehdottomasti yhdessä yrittämisen. Yhdessä olemme enemmän ja yhdessä voimme nostaa toisemme ylös, kun elämässä tulee tiukkapaikka. Minua kannattalivat pimeässä hetkessä lopulta perhe, todelliset ystävät ja bändimme. Haluan olla jatkossa hän, joka ojentaa kaatuneelle tiimikaverille käsivarren ja kysyy: ”Miksi me kaadumme? Jotta oppisimme nostamaan itsemme jälleen ylös (Elokuva 2005).”

 

Pohdinta

Yhdessä yrittäminen ei ole helppoa ja eikä sen pidä ollakaan. Meillä on täällä Proakatemialla kokemukseni mukaan Suomen paraspaikka oppia tiimitoiminnan salat. Tämä on paikka haavoittuneelle eheytyä ja yrittäjähenkiselle mahdollisuus lähteä kokeilemaan siipiään. Kaikki on vain sinusta itsestäsi kiinni – annatko sille mahdollisuuden? Minä annoin ja päätin hakea, vaikka tietämättäni minne olin hakemassa: https://youtu.be/pd36XfGlLnw

Kun yhdessä lähdemme yrittämään, korostuu yhteisen ymmärryksen ja asioista etukäteen sopimisen merkitys vastuullisuuden kulmakiviksi. Kuinka sinä ymmärrät minua ja kuinka minä ymmärrän sinua? Mitä olemme yhdessä tekemässä ja minne olemme yhdessä matkalla? Mikä on sinun vastuusi ja mikä on minun vastuuni? Kuinka me jaamme yhdessä saavuttamamme voitot? Mitkä ovat meidän yhteiset arvomme? Minä autan sinua ja sinä autat minua. Tämä kaikki on vasta vuoroista.

 

 

Lähteet:

Pyykkö, M. 2011. Minustako yrittäjä? 1-2. painos. Helsinki: WSOYpro Oy.

Nolan, C. & Goyer D. S. 2005. Batman Begins. Yhdysvallat & Yhdistynyt kuningaskunta: Syncopy, Patalex III Productions, DC Comics, Legendary Pictures, Warner Bross. Elokuva. Julkaistu 15.6.2005

Kommentoi