Tampere
23 May, Thursday
23° C

Proakatemian esseepankki

Yhdessä kasvaenKirjoittanut: Katja Asbill - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Hiihtolomalle lähtiessä ennakkotehtävämme loman jälkeiseen pajaan oli katsoa elokuva tiimiytymisestä. Mieleeni tulvi monia tyypillisiä elokuvia joukkueista, jotka selviytyvät vaikeuksista voittoon ja tiimeistä, jotka koostuvat erityislaatuisista yksilöistä, kuten supersankareista. Valitsin elokuvakseni kuitenkin Disneyn animaatioelokuvan Zootropolis – eläinten kaupunki.

Elokuvasta

Zootropolis elokuvassa seurataan jäniskonstaapeli Judy Hoppsin suurta elämänmuutosta hänen aloittaessaan työt Zootropolisin poliisivoimissa. Zootropolis on suuri moderni eläinten kaupunki, jossa niin peto- kuin saaliseläimetkin elävät yhdessä toisin kuin Kaninkolossa, josta Judy on kotoisin.

Elokuvan alussa katsojalle selviää kuinka päättäväinen Judy muuttaa heikkoutensa vahvuuksikseen ja valmistuu unelma-ammattiinsa ennakkoluuloista ja vanhempiensa toiveista huolimatta. Uudessa työssä häntä ei kuitenkaan aluksi oteta vakavasti, eikä hänen kykyihinsä uskota petoeläinten parissa. Lopulta Judy saa kuitenkin tehtäväkseen kadonneiden eläinten mysteerin ratkaisemisen ja hän värvää kettu Nick Wilden avukseen.

Elokuvan päähenkilöiden onnistuneeseen tiimityöskentelyyn vaikuttivat vahvasti yhteisen tavoitteen lisäksi henkilökemiat, erilaisuuden arvostaminen ja molemminpuolisen luottamuksen kehittyminen. Vaikka tarinassa keskitytään lähinnä sen kahteen päähahmoon, vaikuttivat mysteerin ratkaisemiseen muidenkin työpanos mikä korostaa verkostojen tärkeyttä etenkin silloin kun omat tiedot, taidot tai aika eivät riitä.

Jotkut elokuvan opeista paljastuvat ennemminkin vastakohdista, siitä kuinka muut toimivat. Esimerkiksi poliisilaitoksen toiminnassa korostuu dominointi ja kuinka se jättää muut varjoon. Tämä korostaa ihmissuhteiden asemaa ja sitä kuinka tärkeää tasapaino onkaan. Jokainen voi vaikuttaa omaan yhteisöönsä sekä ihmisiin sen ulkopuolella paitsi omalla panoksellaan myös sillä, että mahdollistaa muiden panoksen. Erilaisuus on rikkaus ja siksi tiimiytyminen vie aikaa. Matkan varrelle mahtuu yllätyksiä, se on varmaa. Prosessin tai yksilön hitaus ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yksilöt voi auttaa tiimiä tai yllättää positiivisesti. Mokia on turha pelätä ja vältellä. Toisaalta, kun mokia tapahtuu, on tärkeää, että niistä siirrytään eteenpäin. Tiimissä pitää pystyä puhumaan asioista rehellisesti. Tarpeen tullen asioista pyydetään anteeksi ja anteeksi myös annetaan.

Siinä missä ennakkoluulot istuvat tiukassa Zootropolisin poliisivoimissa, ovat ne vahvat myös yleensä optimistisen Judy Hoppsin mielessä hänen pelätessä edelleen, etteivät petoeläimet kykene hallitsemaan itseään. Seikkailun aikana virheitä sattuu ja tapahtuu, mutta niistä myös opitaan Judyn ja Nickin oppiessa vähitellen todella luottamaan toisiinsa. Judy havaitsee Nickin hyväksi työpariksi, tunnistaa potentiaalin ja kannustaa häntä opiskelemaan poliisiksi. Näin tehdessään hän murtaa Nickin uskon siihen, ettei hänen kannata yrittää olla muuta kuin mitä hän on, kettu.

Koska rikoksen takana oleva pääpahis ei ole ennalta-arvattava haastaa elokuvan tarina paitsi elokuvan hahmojen ennakkoluuloja myös itse katsojan. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään. On opittava kyseenalaistamaan omia uskomuksia ja tarkistettava kuinka ne arvot näkyvätkään siellä arjessa. Siinä omassa, tiimin sekä yhteisön.

Tiimiytymisestä

Proakatemialla meidän opiskelijoiden elämänmuutosta seurataan koulutusohjelman aikana. Zoom-kokouksissa valmentajamme ovat seuranneet sekä meidän yksilöiden, että kunkin tiimin yhteistä matkaa kohti yrittäjyyttä. Paperilla olemme jo tiimiyrittäjiä, käytännössä näin etäaikana pilkistelemme kukin Zoomin ikkunoista oman sohvan turvista.

Poikkeusvuonna yhteisiä tapahtumia on ollut vähänlaisesti, mutta mitä ilmeisemmin olemme etänäkin pystyneet tutustumaan toisiimme riittävästi. Jo tiimijaon aikaan onnistuimme keskustelemaan asioista hyvin ja luomaan tilanteen, josta oli hyvä lähteä liikkeelle tammikuussa. Lähdimme työskentelemään kohti yhteistä tavoitetta, tiimiyritystä, vaikka monella tapaa olimme vielä yhteisen taipaleen alkumetreillä. Emme hyvällä tahdollakaan voineet sanoa tuntevamme oman tiimin jäseniä. Jotkut jäsenistä olivat jo silloin äänessä enemmän kuin toiset. Jotkut jakoivat omia ajatuksia ja mielipiteitään vapaammin kuin muut. Mitä ilmeisemmin luotimme kuitenkin yhteiseen tavoitteeseen tarpeeksi perustaaksemme yhteisen yrityksen ensin ennen kuin keskityimme tutustumaan toisiimme.

Nyt toukokuussa voinemme kuitenkin sanoa, että alamme tuntea toisiamme juuri ennen kuin hajaannumme kuka mihinkin. Osa pitää vapaata, osa opiskelee, jotkut työskentelevät kesän ajan erilaisissa projekteissa, toisilla kesä on arkista aherrusta kesätöissä tai omalla työpaikalla. Joillakin kesään kuuluu vähän kaikkea.  On suunnitelmia pitää kesän ajan yhteyttä ja edistää opintoja lukemalla ja mahdollisuuksien mukaan kirjoittamalla mahdollisimman paljon etukäteen. Levätäkin pitäisi. Kesä tulee tarpeeseen, mutta se myös haastaa meitä. Elokuussa tiimiytymiseen on varattava riittävästi aikaa, mutta vauhtiin on päästävä rivakasti myös opinnoissa. Ehkä varaamme silloinkin aikaa sekä elokuvien katsomiseen, että niistä keskusteluun sillä tunnuimme ammentavan niistä runsaasti oppeja, joiden pohjalta kehittyä yhdessä.

 

 

Lähteet

Howard, B. & Moore, R. Zootropolis – eläinten kaupunki. 2016. Disney+.

Asbill, K. Pajavihko. 8.3.2021.

Kommentoi