Tampere
29 May, Wednesday
11° C

Proakatemian esseepankki

XaaS – Anything as a ServiceKirjoittanut: Tina Uusitalo - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Pilvipalveluita ja pilvilaskentaa, mitä ihmettä niillä oikein tarkoitetaan?

“Yksinkertaistettuna pilvipalvelu tarkoittaa Internetin kautta tarjottavaa kapasiteetti- tai ohjelmistopalveluita, jotka palveluiden käyttäjät saavat käyttöönsä palveluna ilman oman laitteiston tai ohjelmiston hankkimista.”

Pilvilaskenta tarkoittaa pilvessä tapahtuvaa tietotekniikan eli ”laskennan” kehitystä ja käyttöä hajautetuissa ympäristöissä.”

XaaS on uusimpia pilvipalvelumalleja ja sillä tarkoitetaan kirjaimellisesti mitä tahansa. XaaS yhdistää yleensä erikseen toimivat pilvipalvelut yhdeksi virtuaalipaketiksi. Eli esimerkiksi XaaS voi käytännössä sisältää sovellukset (SaaS), infrastruktuurin (Iaas) ja/tai sovellusalustan (PaaS).

 

IAAS = Infrastructure as a Service

IaaS tarkoittaa palvelimien ja palvelinsalien ulkoistamista. Asiakas saa palveluntarjoajalta infrastruktuurin eli serverit, reitittimet, kovalevyt jne. IaaS sopii henkilöille joilla ei ole rahaa ostaa omia laitteita, mutta haluavat täysin omat softat. IaaS on myös hyvä niille yrityksille joilla on oma IT-osasto, koska käyttäjä vastaa itse palomuurista, tietoturvasta ja asennuksista ja ohjelmista. Suuria palveluntarjoajia ovat mm. Amazon Web Services, Google Compute Engine, Rackspace Open Cloud ja IBM SmartCloud Enterprise.

 

PAAS = Platform as a service

PaaS tarkoittaa palvelualustan ulkoistamista. Lisänä IaaS palveluihin käyttäjä saa myös käyttöjärjestelmän. Kehittäjien ei tarvitse huolehtia ohjelmiston skaalautuvuudesta taikka lisääntyneestä tehotarpeesta käyttäjämäärien kasvaessa, koska alustaa on mahdollista laajentaa tarpeen mukaan joustavasti.
Sovellusalustoja tarjotaan useimmiten ohjelmistokehityksen tarpeisiin. Yleensä PaaS-alustassa palvelutarjoaja tarjoaa web-käyttöliittymän lisäksi vaihtoehtoisia tapoja muodostaa yhteyksiä palveluihin.
Palvelunkäyttäjän vastuulle jää oman sovelluksen tietoturva.
Yksinkertaisimmillaan ylläolevalla tekstillä tarkoitetaan, että jos laitat PaaS-alustaan verkkosivut, jossa on alustana julkaisujärjestelmä (esim. WordPress) huolehdit itse julkaisujärjestelmään liittyvistä päivityksistä ja tietoturvasta.
Alalajeina ovat iPaaS (Integration Platform as a Service), dPaaS (Data Platform as a Service) ja mPaaS (Mobile Platform as a Service). Esimerkkejä PaaS-palveluita tarjoavista alustoista ovat Amazon AWS, Windows Azure, Engine Yard, Google App Engine, Heroku, AppFrog.

 

SAAS =Software as a service

SaaS tarkoittaa ohjelmiston hankkimista palveluna perinteisen lisenssipohjaisen tavan sijasta. Asiakaskohtaisia tuotantoympäristöjä ei ole, vaan sama tuotantoympäristö palvelee useampaa tai kaikkia asiakkaita. Asiakkaat käyttävät SaaS-ohjelmistoa yleensä Internet-selaimella, joten ohjelman käyttöönotto on käyttäjille helppoa. SaaS soveltuu yrityskäyttöön, koska lisänä PaaS palveluihin asiakas saa myös kaikki ohjelmat. Palvelun käyttäjä saa SaaS-alustalla automaattisesti käyttöön uudet versiot ja mm. Lisenssit sisältyvät kokonaishintaan. Suurimmat kustannussäästöt verrattuna muihin alustoihin saadaan vähentyneestä ylläpitotarpeesta, josta palveluntuottaja huolehtii automaattisesti.
Alalajina SaaS:lla on DaaS (Data as a service). Esimerkkejä SaaS-palveluita tarjoavista ovat Salesforce, Oracle on demand, Cloud9, Akamai, Cumulux.

 

Lähteet:

https://searchcloudcomputing.techtarget.com/definition/XaaS-anything-as-a-service

https://searchcloudcomputing.techtarget.com/definition/Infrastructure-as-a-Service-IaaS

https://azure.microsoft.com/en-us/overview/what-is-iaas/

https://searchcloudcomputing.techtarget.com/definition/Platform-as-a-Service-PaaS

https://azure.microsoft.com/en-us/overview/what-is-paas/

https://www.investopedia.com/terms/s/software-as-a-service-saas.asp

https://whatis.techtarget.com/definition/SaaS

https://blog.planeetta.net/iaas-paas-saas

 

Kommentit
  • I want to express my appreciation to the writer just for bailing me out of this type of setting. After looking through the world wide web and getting views that were not beneficial, I assumed my entire life was well over. Existing without the presence of solutions to the difficulties you have solved all through your entire write-up is a crucial case, and ones that might have negatively damaged my entire career if I hadn’t come across your blog

    6.11.2019
Kommentoi