Tampere
24 May, Friday
26° C

Proakatemian esseepankki

VOITTAMISEN KULTTUURIKirjoittanut: Jani Bieck - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

 

VOITTAMISEN KULTTUURI

Menestyksen pelikirja – Jukka Jalonen, Ilkka Lampi

 

Menestyksen pelikirja on nimensä mukaisesti kirja, joka kertoo menestyksen salat. Tai tiedä onko kyseessä niinkään salaisuuksia, koska niistä on kuitenkin puhuttu avoimesti reilun 200 sivun edestä. Kirjassa on käytetty monia urheilumaailman esimerkkejä etenkin jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosen esimerkin johdosta. Hän omaa pitkän ja menestyksekkään kokemuksen lajista ja hänen sanalla on varmasti painoarvoa. Seuraavaksi esittelen teille kirjan keskeisimmät opit ja kopit, jotta menestyminen on mahdollista siirtää urheilusta yrityksiin ja miksei vaikka ihan meille Proakatemialle.

 

MENESTYKSEN PERUSTEKIJÄT

 

TAVOITTEET

 

Menestyäksesi sinulla täytyy olla selkeät tavoitteet, joita kohti pyrkiä. Kirjassa Jukka Jalonen puhuu esimerkiksi tavoitteesta voittaa Leijonissa jääkiekon maailmanmestaruus vuoden 2011 kisoissa. Tämä oli erittäin konkreettinen tavoite, jota kohti koko joukkueen oli hyvä pyrkiä. Tavoite voi olla jopa hieman rohkea, ettei sitä ainakaan liian helpolla tule saavuttamaan. Meillä esimerkiksi Value Creativessa iso tavoite voisi olla se, että pystymme rakentamaan itsellemme kannattavaa liiketoimintaa työnantajamielikuvaa rakentavana markkinointitoimistona ja että on täysin selvää meidän jatkavan liiketoimintaamme Valuena valmistumisen jälkeen. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta se herättää minussa heti suuren innostuksen ja inspiraation tunteen, että perhana tämähän tehdään yhdessä!

 

SUUNTA

 

Päästäksesi kohti tavoitteitasi sinulla täytyy olla suunta ja sen on parempi olla eteenpäin, koska jatkuva pakittaminen harvemmin on suunta onneen. Tavoitteet ovat yksi konkreettinen työkalu tämän suunnan löytämiseksi, mutta isoin vastuu ryhmän suuntaamisessa on valmentajalla tai johtajalla. Jukka Jalosen tehtävä oli esimerkiksi mahdollistaa joukkueelleen tie kohti maailmanmestaruutta rakentamalla joukkue pala palalta toimivaksi joukkueeksi. Ilman valmentajaa tämä joukkue tuskin olisi edes ollut nimensä mukaisesti joukkue. On siis erittäin tärkeää, että roolit ovat selkeät ja jokainen on tehtäväänsä tyytyväinen, jotta yhteisen sävelen ja suunnan löytäminen ylipäätään mahdollista.

 

TYÖNTEKO

 

Ei ole oikotietä onneen. Kliseinen lause, mutta niin totta. Samaa painottaa myös Jukka Jalonen, että vaikka olisit kuinka hyvä siinä mitä teet, sinun on silti pyrittävä kehittymään jatkuvasti, ettei kilpakumppani vedä ohi. Sekin, että ylipäätään on mahdollista tavoitella menestystä vaatii aivan järkyttävän määrän pohjatyötä. Yritys ei esimerkiksi pääse perustamisesta huomiseen mennessä varmastikaan listautumaan pörssiin, koska se vaatii yksinkertaisesti jopa vuosien työntekoa ja investointeja. Sama oppi pätee meillä myös Proakatemialla. Menestyäksemme ja saavuttaaksemme tavoitteemme meidän on tehtävä yhdessä töitä. Sooloilemalla voi tietysti käyttää osuuskuntaa laskutusalustana ja tehdä olevinaan isoa liikevaihtoa, mutta onko se tiimin yhteisen suunnan mukaista työntekoa? Tässäpä mietittävää meille kaikille.

 

JOHTAMINEN

 

Sivusin jo aiemmin suunnan löytämisessä johtajan merkitystä. Johtajalla on myös monia muita merkittäviä tehtäviä. Sanonta kuuluu, ettei sota yhtä miestä kaipaa, mutta joukkue tai yritys ilman selkeää johtajaa on kuin purjelaiva ilman purjetta. Eihän siitä touhusta tule yhtään mitään, jos kaikki seilaa eri suuntiin ja tämän takia johtaminen on niin tärkeää. Johtamista on tietysti monenlaista, niin hyvää kuin huonoa. Uppoudutaan nyt enemmän siihen hyvään; hyvä johtaminen on sitä, että johtaja luottaa ja jakaa merkityksellisiä työtehtäviä. On pystyttävä valamaan porukkaan uskoa ja motivaatiota, on pystyttävä mahdollistamaan menestyminen. Hyvä johtaja johtaa esimerkillä, eikä koskaan uhraa tiimiä. Huonon pelin jälkeen Jukka Jalonen ei esimerkiksi voi sanoa medialle, että peli hävittiin huonojen yksilösuoritusten takia. Asia on käsiteltävä sitten ennemmin pukukopissa suljettujen ovien takana. Sama asia pätee yritysmaailmassa, johtaja ei voi missään nimessä puhua alaisistaan pahaa, koska siinä menee heti johtamiselta pohja luottamuksen merkeissä.

 

VUOROVAIKUTUS

 

Menestyvässä organisaatiossa ihmiset puhuvat keskenään. Puhuminen kasvattaa myös luottamusta, avoimuutta ja turvallisuuden tunnetta. Ihmiset, jotka luottavat toisiinsa toimivat paljon paremmin yhdessä ja tekevät entistä enemmän töitä toistensa eteen saavuttaakseen sen yhteisen tavoitteen. Jääkiekkojoukkueessa on esimerkiksi äärimmäisen tärkeää, että pelaajat puhuvat keskenään jäällä, jotta tiedetään mitä kukin tekee. Valmentajien on pystyttävä antamaan nopeastikin osuvaa ja rakentavaa palautetta joukkueelleen. Pukukopissa motivoidaan toinen toisiaan tsemppaamalla. Ongelmat yleensä myös ratkaistaan parhaiten puhumalla, vaikeneminen ei voi olla vaihtoehto. Meillä Valuessa on tehty kovasti töitä tämän eteen, että pystyisimme puhumaan toisillemme ja viestimään tehokkaasti. Vuoden treenaamisen jälkeen sen huomaa nyt alkavan tuottamaan tulosta, koska voinen sanoa, että me oikeasti ja aidosti luotamme tänä päivänä toisiimme.

 

LUOTTAMUS

 

Aiemmassa kappaleessa puhuttiin jo paljon luottamuksesta, mutta sen merkitystä menestyvässä organisaatiossa ei voi olla painottamatta tarpeeksi. Kaikki tekeminen joukkueessa painottuu oikeastaan luottamukseen. Sinun täytyy joukkueen yhtenä osana pystyä luottamaan jokaiseen kaveriin ja päätökseen mitä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi päätetään tehdä. Jos luottamusta ei ole se synnyttää pahimmillaan riitoja ja yhteisen suunnan hukkumista. Meillä Proakatemialla painotetaan aina lausetta ”Trust the process.”. Olen ehkä vähän jopa naureskellut tälle lausahdukselle, mutta nyt alan pikku hiljaa oikeasti ymmärtämään sitä. Ajan kanssa asioilla on tapana järjestyä, joten tässäkin tapauksessa täytyy vain pystyä luottamaan parhaaseen lopputulokseen.

 

MOTIVOINTI

 

Menestystä tavoittelevassa organisaatiossa, joka haluaa voittaa on tärkeää pystyä myös motivoimaan ja palkitsemaan henkilöstöä. Aina on toivottavaa, että tekijöillä löytyy omasta takaa intohimoa ja draivia tekemiseen, mutta tämän tukemiseksi pienet porkkanat on täysin fine. Meillä Valuessa olemme esimerkiksi ottaneet tälle syksyä käyttöön kuukausittaisen palkitsemisjärjestelmän, jonka tarkoituksena on synnyttää leikkimielistä kilpailullisuutta organisaation sisällä ja muistaa samalla parhaiten menestyneitä tekijöitä. Meillä on neljä erilaista kategoriaa, joista palkintoja jaetaan: kuukauden työmyyrä, massipäällikkö, lukutoukka ja tiimipelaaja. Ensimmäinen on palkinto kovimmalle työntekijälle, toinen parhaimman tuloksen tehneelle, kolmas eniten opiskelleelle ja neljäs tiimin valitsema tiimiläinen, joka on toiminnallaan osoittanut olevansa aito tiimipelaaja.

Nämä porkkanat eivät saa missään nimessä olla se oikea motivaattori, vaan sen aidon motivaation täytyy kuitenkin tulla sisältä. Tätä sisäistä motivaatiota pystytään vahvistamaan merkittävyyden tunteella, selkeillä rooleilla, tavoitteilla ja arvostusta osoittamalla.

 

PÄÄTTÄVÄISYYS

 

Jos päätät jotakin, et saa luovuttaa ensimmäisen etkä toisenkaan vastoinkäymisen jälkeen. Voittaaksesi maailmanmestaruuden joukkueen täytyy olla päättäväinen ja uskoa voittoon, vaikka se olisi 5-0 tappioasemassa. Yrittäjänä uskoaksesi menestykseen sinun täytyy pysyä lujana, vaikka joku ulkopuolinen henkilö sanoisikin, että olet hullu, kun edes tavoittelet sellaista asiaa. Päättäväisyys vaatii siis tiettyä luonteenlujuutta, mutta sitäkin meistä jokainen pystyy varmasti harjoittamaan. Muistat vaan kaikkina epätoivon hetkinä ottaa ne vastaan haasteina, joista varmasti pääset yli!

 

LOPPUSANAT

 

Menestyminen ei tietenkään ole itseisarvo, vaikka olisit lukenut ”Menestyksen pelikirjan” tai tämän kirjoittamani esseen. Menestyminen vaatii myös joskus ripauksen tuuria. Tuurikin täytyy kuitenkin useimmissa tapauksissa ansaita ja siihen nämä aiemmin avaamani kahdeksan kohtaa toimivat erinomaisina vinkkeinä. Itse pyrin ainakin meillä Valuessa nyt toimiessani Business Leaderina viemään näitä asioita eteenpäin niin paljon, kuin mahdollista. ”Valtakauteni” päätyttyä toivon, että olemme pystyneet muuttamaan kulttuuria oikeaan voittamisen suuntaan, jotta meidän on hyvä jatkaa eteenpäin kohti valmistumista ja sen jälkeistä aikaa. Itse uskon ainakin näitä viimeisiä sanojani kirjoittaessani, ettei Valuen menestyminen ehkä olekaan niin kaukainen ajatus.

 

Jani Bieck

Businees Leader

Value Creative

Aihetunnisteet:
Kommentoi