Tampere
21 May, Tuesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Voimaa luovuudestaKirjoittanut: Esme Luhtala - tiimistä FLIP Solutions.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Monille on taiteen avulla helpompi lähteä purkamaan hankalia tunteita tai mielenmaisemia. Taide toimiikin monille hyvänä keinona hankkia työhön voimavaroja ja palautua sen rasituksista. Kulttuurihyvinvointi tarkoittaa kokemusta siitä, että kulttuuri ja taide lisäävät hyvinvointia tai ovat yhteydessä siihen. (Mäkisalo-Ropponen, 2021).

Myyntipäivät oli valtava ponnistus jonka henkisestä (tai fyysisestä!) taakasta en ole vieläkään saanut pyristeltyä täysin irti. Muutama viikko pahimman rasituspiikin jälkeen purin tunteita mielenvirtana paperille. Mestariteos ei ollut tavoitteena tai lopputuloksena, mutta henkinen taakka hellitti. Pala sisäistä väsymystä ja epämääräistä ahdistusta siirtyi kropasta paperille ja edes hieman konkreettisempaan muotoon.

 


24.11.2021

Kulahtaneet maalit asfaltissa,

unihiekan rippeet silmäkulmassa,

kortti vasemmasta takataskusta,

viimeinen väsynyt huokaus,

kädenojennus

piip

 

Uusi päivä ja paskat.

Puurtamista kellon ympäri

kotona käyminen on pakollinen paha

syödä kerkeää ehkä,

joskus, 

ei ainakaan vielä.

 

Tykkäänkö kokata?

Edellisessä elämässä

muistaakseni kyllä.

 

Toissaviikolla Ristoranten pakastepizzaa

ja tietysti!

 

Illallinen koko tiimille

täydellinen koti,

kauniit koristeet, virolaista kuhaa.

Unohtuiko hammastahnat lavuaariin?

 

Rikkinäinen, ehjä,

teki hyvää olla muualla yhdessä.

Vitsailla, hymyillä, tarjota,

yhdeksältä koti oli tyhjä.

Skumppaa jäi yli

 

Kling!

 

Ovet liukuvat syrjään,

valkoinen seinä,

mitä mietinkään, tuntuu tyhjältä

nautinko tästä

intensiivisestä

kuplasta

perspektiivittömyydestä

elämästä

 

Tämä mielentuote ei anna suoria vastauksia tai kerro monelle lukijalle mitään. Allekirjoittaneelle se tuo kuitenkin lohtua ja muistutuksen siitä minkälaisten ajatusten kanssa tuohon aikaan tuli maailmaa tallattua. Sain myöskin tärkeän muistutuksen siitä, että minulle taide, kulttuuri ja luominen tarjoavat tehokkaimman keinon irrottautua työ- ja koulukuvioista.

 

-Luhtis

 

Mäkisalo-Ropponen, M. 2021. (Työ)hyvinvointia taiteesta ja kulttuurista. Savon Sanomat. Blogi. Julkaistu 23.2.2021. Luettu 1.1.2022. https://blogit.savonsanomat.fi/terveisia-eduskunnasta/tyohyvinvointia-taiteesta-ja-kulttuurista/

Kommentit
 • Oona Salo

  Wau Esme! Hieno runo. Mielestäni tämän kaltaisia tekstejä pitäisi olla enemmän, koska tämä on luovuutta. Esseen ei aina tarvitse olla essee, vaan hienolla esimerkki runolla, minulle avautui erilaisia fiiliksiä kuin esseestä. Jo pelkällä yhdellä sanalla voi muodostaa erilaisia mielikuvia ihmisten päähän. Minun mielestäni tässä on hienosti selkeä punainen lanka, joka kertoo hetkestä/hetkistä ennen myyntipäiviä. Tässä selkeästi kuljetaan kuin vuoristoradassa niin ylös kuin alas. Kuitenkin sellaista yrittäjän elämä on. Itsekkin voisin kokeilla kyseistä tekniikkaa, ja purkaa ajatukset paperille. Kiitos tästä! Tämä oli mielestäni kaunis runo ja hienosti tehty.

  11.1.2022
 • Luhtala

  Kiitos kommentista Oona.
  Oli helpottavaa purkaa tänne esseepankkiin vaihteeksi ajatuksia myös tällaisessa muodossa. Mukavaa saada kannustusta että niin uskaltaa tehdä jatkossakin. Kannattaa kyllä kokeilla, että jos itsestäkin kumpuaisi runoutta tai jotain muuta luovaa. Ja koska teokset tehdään ensisijaisesti itselle, ei niitä tietenkään tarvitse julkaista koko maailman nähtäväksi.
  Tsemppejä vuodenalkuun
  <3 Esme

  14.1.2022
Kommentoi