Tampere
01 May, Wednesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Miten Johtaa itseänsä



Kirjoittanut: Sami Uusikumpu - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Itsensä Johtaminen
Raija Salmimies & Sirkku Ruukku
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Miten Johtaa itseänsä

tässä esseessä aion käsitellä itsensä johtamistaitoa, mistä on paljon ollut puhetta viime aikoina pajoissa ja seminaarissa. Meillä oli syyskuussa kaksi pajaa itsensä johtamisesta ja näissä pajoissa vierailijana toimi Toni Lehtimäki. Pajassa käsittelimme todella vakuuttavia aiheita ja hyviä käytännön tarinoita mentaalisuudesta yritysmaailmassa. Siitä, miten vanhat ajatusmallit ja pinnanalla olevat pelot voivat estää sinua tekemästä sitä, mitä haluat, joka oli tässä esimerkissä myyntiä. Itselläni on ollut viimevuosien aikana hieman vaikeuksia itseni johtamisen kanssa ja tekemisessä. Helposti jään lillumaan siihen hyvään tilaan missä on hyvä olla ja ollaan mukavuusalueella. Käytössä on ollut laiskat aivot ja vino aivo, mistä tiimivalmentajamme Tarja puhui. Koen itsensä johtamisen ja inspiraation olevan lähellä toisiaan ja niiden puutoksen vaivaavan minua. Inspiraation löytäminen voi olla työlästä ja varsinkin kun on omat mielenkiinnon kohteet, jää helposti vaan omalle mukavuusalueelle.

Paja aiheesta miten johtaa itseään

Toni Lehtimäki oli luennoimassa meille 14.9 olleessa pajassa itsensä johtamisesta ja sen perusteista. Koin pajan todella hyödylliseksi ja sain paljon oppeja ja mietittävää pajasta. Nyt jaan mietteitäni pajasta tähän ja reflektoin sitä. Reflektointi oli isoin asia mitä minulle jäin pajasta mieleen ja kuinka tärkeää reflektointi oikeasti on. Oppisen potentiaali kasvaa huomattavasti, jos osaa reflektoida omaa tekemistään ja oppimaansa. Kysyä itseltään kysymyksiä, jotka voivat olla vaikeita itsellesi ja haastavia vastattavia. Tonin sanoja viitaten seurata itseänsä ”tarkkailija minä” perspektiivistä ja miettiä miksi tekee, miten tekee ja mitä voi olla kaiken takana siihen miksi tekee niin.

Käsittelimme pajassa kaaviota, joka oli nimetty menestyksen mindsetiksi. Mindsetissä oli neljä laatikkoa, joiden sisällä oli Uskomus ja arvot => Potentiaali=> tekiminen/toiminta=>tulos. Tämä tarkoitti sitä, että uskomus ja arvot ovat potentiaalisi tiellä. Negatiiviset uskomukset ja tunteet syövät potentiaalistasi pois. Siksi olisi kovin tärkeää kitkeä negatiivinen puhuja pois päästäsi ja korvata se positiivisella äänellä. Tähän on hyvät kolme kysymystä, jotka voi kysyä itseltään. 1. Onko tämä totta? 2. Kuinka hyödyllinen tämä uskomus on tavoitteen eteen? 3. Mitkä seuraamukset uskomuksesta tulee?

Tämä työkalu on hyvä omien uskomusten reflektointiin ja pohdiskeluun. Viekö tämä uskomus minua lähemmäs tavoitettani?

Tavoitteesta on hyvä puhua, kun aiheena on itsensä johtaminen. Tavoitteiden asettaminen on hyvä tapa seurata omaa tekemistään ja antaa tekemiselle tarkoitus ja suunta. Kun on tavoitteita, on suunta, jota kohti tähdätä ja reflektoida viekö tämä tekeminen minua kohti tavoitettani vai poispäin tavoitteestani. On pitkäntähtäimen tavoitteita ja on myös hyvä olla lyhyemmän tähtäimen tavoitteita. Vaikka olla kolme tavoitetta jokaiselle päivälle. Illalla katsoa pääsikö tavoitteisiin ja sitten reflektoida miten pääsi tai miksi ei päässyt ja mitä voi tehdä eri lailla, jotta ensikerralla pääsee tavoitteisiin.

Kuva luotu Canvalla 12.10 Kuvan aiheena Toni Lehtimäen malli

Kuvassa käsitellään tavoitteeseen pääsyyn vaikuttavia asioita, ulkoisessa ja sisäisessä maailmassa. On tavoitetta kohti vetäviä asioita ja poispäin tavoitteesta vetäviä.

Käyttäytyminen voi olla kohti vievää tai poispäin vievää ja siihen vaikuttavat tunteet ajatukset ja muistot. Siksi kuvassa on koukkuja, koska käyttäytyminen vetää huomaamattakin vaikutteita tuntemuksista ja ajatuksista.  Tähän liittyy negatiivisten tuntemuksien ja ajatuksien vaihtaminen positiivisiksi.

Mikä on tärkeää sinulle taas kuvastaa arvojasi. Arvot ohjaa tekemistäsi, jos tekeminen on arvojasi vastaan, et varmasti tee sitä ainakaan mieluusti. Jos arvot osuvat yhteen tekemisen kanssa on potentiaalia paljon enemmän käytössä ja se vie jo suoraa kohti tavoitteetta. Tästä kaaviosta saa pienen käsityksen siitä, mitkä asiat vaikuttavat toisiinsa ja tavoitteeseen pääsemiseen.

Itsensä johtamisen pajan lopputuloksena mieleen jäi suuresti reflektointi ja sen vaikutus kaikkeen oppimiseen ja itsensä kehittämiseen. Jälkikäteen kun reflektoin pajaa, aihe ei välttämättä suoranaisesti ollut itsensä johtaminen vaan itsensä kehittäminen ja sitä kautta itsensä johtaminen.

Inspiraation löytäminen ja itsensä asettaminen epämukavuus alueelle

Kysymysten kysyminen herättää uteliaisuutta ja uteliasuuden lopullinen muoto on inspiraatio. Inspiraation iskiessä se pitää osata valjastaa oikein, jotta inspiraatio säilyy ja inspiraatiosta saa kaiken potentiaalin irti. Tässä palataan taas potentiaaliin, mitä sivuttiin jo ensimmäisissä kappaleissa.

Inspiraatio antaa potkua perseelle tehdä hommia ja jopa välillä vähän liikaa. Esimerkiksi minä innostun usein todella paljon ja olen hetkellisesti aivan inspiraation huipulla. Toivoisin oppivani jakamaan inspiraatioita pidempään ja tasaisemmin, minkä avulla voisin hyödyntää kaikki potentiaalini.

Canvalla kuvitettu kuva havainnollistamaan Tirrin pajassa läpikäytyä.

Tässä kuvassa havainnollistetaan pienten askelten merkitystä etenemisen kannalta. Itsensä johtaminen ja itsensä kehittäminen kulkevat käsikädessä. Kun joka päivä tekee jotain mikä ohjaa sinua oikeaan suuntaan, huomaa pian olevansa jo lähempänä tavoitetta. Jos askelmat ovat liian suuret, voi ensimmäinen askel olla jo liian suuri otettavaksi. Sen takia itsensä kehittämisen mentaliteetti, jota jotkut kutsuvat yrittäjän mentaliteetiksi ”olen huomenna parempi kuin tänään”. On itsensä kehittämisen kannalta hyvin innostava.

Itseään kehittämällä saa asioita aikaseksi ja asioiden valmistumisesta tulee onnistumisen tunne, joka motivoi jatkamaan vielä lisää.

Tässä kuvituskuva 2 canvasta ja inspiraatio Tirrin uupumus pajasta.

Mielestäni tämä kuvastaa tämänhetkistä mielentilaa hyvin. En osaa johtaa itseäni vielä, ympärillä sataa ja salamoi. Muutos on tultava ja kasvulle on annettava aikaa ja tilaa. Se on haastavaa kaiken keskellä löytää aikaa myös tähän ja pystyä antaa kasvulle tarvittava aika. Minulla on kädessä kasa ongelmia, miten alan purkamaan kasaa. 1. Puran kasan yksittäisiksi ongelmiksi 2. Reflektoin voinko vaikuttaa ongelmiin 3. Jos voin niin mitä teen ja mistä aloitan 4. Alan yksitellen purkamaan ongelmia ja priorisoin aikani.

Joskus on hyvä hetkeksi pysähtyä ja alkaa miettimään itseä stressaavia aiheita ja tehdä lista niistä ja miettiä, mihin voit itse vaikuttaa ja mihin et. Se on hyvä aloitus stressaavien aiheiden purkuun. Myös on paljon muita työkaluja millä purkaa henkistä taakkaa ja stressin lähteitä.

 

Itsensä johtaminen oikeaan suuntaan ja fomo (fear of missing out)

Välillä mietin mihin suuntaan pitäisi mennä ja mitkä projektit vievät minua tavoitteitani kohti? Mielenkiinto herää aivan hetkessä moniin projekteihin, mutta niistä on valittava omia tavoitteita eniten palveleva. Tästä syystä esimerkiksi itselläni herää fomo eli alkaa kysymään itseltään, mitä jos kysymyksiä.  Mitä olisi tapahtunut, jos olisinkin mennyt tuohon projektiin. Tähän ongelmaan tarvitsen myös itseni johtamisen taitoa ja taitoa olla miettimättä mitä, jos tyylisiä kysymyksiä.

 

Onnellisuuden löytäminen itsensä johtamisen ja rutiinien kautta

Kun teet listaa stressaavista asioista, tee myös vastaava lista positiivista asioista, jotka tekevät onnelliseksi. Iloa tuovien asioiden listaamisesta hyötyy tajuamalla, mitkä asiat ovat tärkeäitä ja mitä asioita pitää vaalia. Hyviä iloa tuovia asioita tällä hetkellä ovat esimerkiksi hyvä sää, parisuhde, treenaaminen ja monta muuta. Positiivisten ja negatiivisten asioiden tasapainottaminen on hyvä taito myös osata ja pitää huoli, että positiivisia on enemmän aina.

Tietyt rutiinit tuovat onnellisuutta arkeen ja jopa myös pidempiaikaisesti elämään. Hyviä rutiineja on hyvä ylläpitää ja ne tuovat myös aikataulua jokapäiväiseen elämiseen. Hyvä rutiini on esimerkiksi hyvä unirytmi ja aikaisin herääminen. Myös säännöllinen treenaaminen on minulle tärkeä rutiini. Nämä luovat minulle päivää sisältöä ja jotain pysyvää. Rutiinit ovat loistavia myös siitä, että ne pysyvät samana eikä muutu koko ajan. Kun asiat muuttuvat jatkuvasti ne luovat stressiä ja pelkoa ihmiseen.

Itsensä johtamiseen vaikuttavat todella monet asiat, mutta kaikki on omasta päästä lähtöisin ja myös mielen voimasta. Kyky ”ottaa itseään niskasta kiinni” ja työn aloittamisesta on kyky, jota pitää parantaa. Aloituksen jälkeen asiat ovat helpompi tehdä, kunhan saa ns. jalan oven väliin.

Kaiken edellä kirjoittamani kooten, ihminen on monimutkainen eliö ja monet eri asiat voivat vaikuttaa tiedostamattakin kaikkeen tekemiseen. Tarinalla on aina kaksi puolta ja niin on myös monella muulla asialla. Siksi ota tästä esseestä käteen pohdinta reflektoinnin merkityksestä kaikilla elämän osa-alueilla. Mieti tekemiäsi ja tee lista hyvistä ja huonoista asioista. Tätä kautta kehittyä ja parantaa myös itsensä johtamista.

lähteet

Itsensä johtaminen paja, vieraana Toni Lehtimäki

Uupumuspaja, Tirri

Itsensä johtaminen, Raija Salmimies, alma talent 2014

Opiskelija Proakatemiassa

Kommentoi