Tampere
02 May, Thursday
14° C

Proakatemian esseepankki

Taiteilijaelämää, osa 2



Kirjoittanut: Hanna Paltaani - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olin vihdoin, vuoden suunnittelun, opiskelun, jatkuvan tiedon janoamisen ja etsimisen jälkeen päässyt maalaamisessa itse toteutusvaiheeseen. Koin uskomatonta euforiaa ja täyttymystä saadessani luoda uutta. Jotain, mikä oli ja pysyi kankaalla, jotain mikä oli minun käsistäni, tunteistani ja sielustani lähtöisin. Tunsin ensimmäisten maalausteni olleen onnistuneita siihen nähden, että ne todella olivat ensimmäisiäni. Rakastin niitä ja tunsin suurta onnen tunnetta niitä katsellessani.

 

Yrittäjähenkisenä, mutta myös nopeatempoisena ihmisenä, ennen kuin itsekään ymmärsin olin jo perustanut taiteelleni oman Instagram-tilin. Päädyin välittömästi myymään taidettani ja muistan elävästi sen tunteen, kun joku halusi ostaa ensimmäisen taideteokseni. Tiesin, että intuitioni oli oikeassa – tämä on se, mitä minun pitää tehdä. Opiskellessani kaiken mahdollisen ajan, yötä päivää (vaikkakin vähän väsyneillä äitiaivoillani), tutkiessani ja uppoutuessani tähän maailmaan olin koko ajan oikealla tiellä.

 

Pian sain ensimmäisen yhteydenottoni tilaustyöstä. Voisiko tämä enää täydellisemmäksi mennä? Ihmiset haluavat ostaa valmista taidettani, mutta myös tilata itselleen minulta taidetta mittatilaustyönä. Olin uskomattomassa flowssa, maalasin, maalasin, maalasin jokaisen hetken, kun lapseni nukkui (kiitos äitiaivojen, en itse pystynyt nukkumaan sitäkään vähää, mitä lapseni, joten taidetta muuten sitten syntyi). Olen todella kiitollinen, että tuolloisen kotimme neliöt mahdollistivat taiteiluni ja yksi huoneista valjastettiin täysin ateljeekseni, johon sain rauhassa levittäytyä maaleineni ja suteineni ja pian huone olikin lattiasta kattoon niin keskeneräisten ja valmiiden maalausten, kuin maaliroiskeidenkin peitossa. Tämäkin edesauttoi harrastukseni ja kehittymiseni etenemistä. Tuskin olisin pystynyt olemaan niin luova ja tuottelias, mikäli taiteiluni olisi pitänyt rajoittaa pieneen pipertämiseen pöydän nurkassa.

 

Olen alusta asti ollut taiteiluissani hieman suuruudenhullu. En maalaa pieniä töitä, kuin ani harvoin ja silloinkin usein tilauksesta. Rakastan suuria linjoja, kultaa, hopeaa, pinkkiä, energiaa. En ole taiteillessani juurikaan pikkutarkan nypertämisen ystävä (tosin sekin on välillä pienissä määrin antoisaa), vaan maalaan kirjaimellisesti isolla pensselillä. Aloitin heti ensimmäisiä maalauksiani 100×120 cm kokoisilla maalauspohjilla, ja suunta on ollut koko ajan kohti suurempaa ja suurempaa. Tällä hetkellä kodissani odottaa kolme 120×180 cm kokoista teosta uutta kotiansa. Haaveilen vieläkin suurempien töiden maalaamisesta, mutta ne tuskin mahtuisivat mitenkään enää nykyiseen kotiini edes maalattavaksi.

 

Minulle on alusta asti ollut selvää, että abstrakti taide on se minun juttuni. En useinkaan taidetta ihastellessani sykähdy esittävästä kuvataiteesta, esimerkiksi muotokuvista tai maisemamaalauksista. Voin ihailla teoksen teknistä toteutusta ja usein nämä ovatkin aivan käsittämättömän upeasti toteutettuja – en itse pystyisi koskaan vastaavaan. Ne eivät silti tunnetasolla herätä minussa erityisemmin mitään. Abstrakti taide taas saa minut ajattelemaan, tulkitsemaan ja tuntemaan. Voin ihailla abstraktia teosta loputtomiin ja löytää siitä aina jotain uutta.

 

Abstrakti taide, jota myös ei-esittäväksi, nonfiguratiiviseksi tai non-objektiiviseksi taiteeksi kutsutaan, tarkoittaa taidetta, joka ei pyri esittämään, tai jäljittelemään mitään todellista, silmälle näkyvää tai luonnollisen maailman kohdetta. Abstrakti taide ei siis pyri jäljittelemään todellisuutta, kuten tunnistettavia hahmoja, paikkoja tai esineitä, vaan pikemminkin taiteilija sisäistä maailmaa ja tunnetiloja. Suomalaisen taiteen verkkokauppa Taikon mukaan abstrakti taide on erittäin suosittua myös heidän asiakkaidensa keskuudessa. Erityisesti värikkäitä abstrakteja teoksia hankitaan tuomaan iloa ja tunnelmaa kotiin. Taikon sivuilla todetaan myös sama, minkä itse olen huomannut pari vuotta nykytaiteen kenttää tutkiessani: ”Abstraktit teokset sopivat mainiosti skandinaavisiin, usein vaaleasti ja neutraalisti sisustettuihin koteihin. Ne toimivat katseenvangitsijoina ja värin antajina. Teokset antavat vapauden erilaisille tulkinnoille, ja niistä löytää jokaisella katselukerralla jotakin uutta.”

 

Olen välillä antanut mahdollisuuden omassa tekemisessäni myös hieman esittävämmälle taiteelle. Olen maalannut useita kukka-aiheisia teoksia, jotka ovat olleen asiakkaideni keskuudessa suosittuja ja olen myös itse pitänyt niistä. Myös joitain maisemateoksiksi luokiteltavia töitä olen maalannut, useimmiten asiakkaiden pyynnöstä ja tilauksesta. Näissäkin pyrin aina säilyttämään oman kädenjälkeni, enkä halua teosten edes pyrkivän olemaan täysin realistisia.

 

Kokeilunhaluni on myös ajanut minua testailemaan aina uusia tekniikoita, välineitä ja tyylejä. Osa kokeiluista on ollut menestyksekkäitä ja mielekkäitä, ja ne ovat jääneet minulla käyttöön. Suurimmaksi osaksi kokeilut ovat kuitenkin jääneet vain kokeiluiksi ja esimerkiksi tiettyjä tekniikoita varten hankitut työvälineet ja maalit ovat lähteneet nopeasti eteenpäin ja kiertoon. Palaan aina kokeilujen jälkeen tiettyyn omaan tyyliini ja esimerkiksi väreihin, joista saan voimaa ja jotka miellyttävät omaa silmääni ja sieluani.

 

Haluan silti kehittyä taiteilijana jatkuvasti. Katselen usein vanhempia töitäni ja pyrin siihen, etten omasta mielestäni ottaisi ainakaan takapakkia kehityksessäni. Seuraamalla omaa työskentelyään ja työnsä jälkeä on helppo pitää kiinni myös tietystä jo saavutetusta tasosta kehittyä niin teknisesti, kuin tulkitsijana. Seuraan myös jatkuvasti muita taiteilijoita ja haen muiden taiteilijoiden taiteesta inspiraatiota niin tekniseen työskentelyyn, kuin taiteellisiin ideoihin. Pidän silmäni ja mieleni avoimena uudelle, pyrkien kuitenkin pysymään uskollisena omalle tyylilleni ja että toteuttaisin aina sitä, mikä aidosti kumpuaa omasta sielustani.

 

 

Lähteet:

Taiko. Kiehtovat abstraktit. nd. Verkkosivu. Viitattu 29.10.2023. https://www.taiko.art/news/kiehtovat-abstraktit

Wikipedia. Abstrakti taide. 11.9.2023. Viitattu 29.10.2023. https://fi.wikipedia.org/wiki/Abstrakti_taide

Kommentoi