Tampere
22 May, Wednesday
20° C

Proakatemian esseepankki

Voima- ja kestävyysharjoittelu pienryhmässä – miksi se on niin siistiä?Kirjoittanut: Iina Pirhonen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen jo muutaman vuoden suosinut saleja, joissa voima- ja kestävyysharjoittelua harjoittelua pääsee tekemään pienryhmässä. Tunnit ovat ohjattuja ja ohjelmoitu niin että ne tähtäävät kohti kehitystä. Hiljattain jouduin kuitenkin palaamaan takaisin itsenäiseen saliharjoitteluun, joka tuntuu todella haastavalta, kun on tottunut tekemään ryhmässä. Vaikka olen kouluttautunut personal traineriksi enne fysioterapeutti opintojen alkua on tuskaisaa suunnitella pelkästään itselleni treenejä. Viimeiset kolme viikkoa olen viettänyt harjoittelussa salilla, jossa harjoitellaan tähän tyyliin ja olen saanut nauttia pienryhmässä treenaamisen iloista.

 

Ystävieni kanssa keskustellessa olen kuitenkin huomannut, että harva on tietoinen tämän kaltaisesta tavasta liikkua tai sen hyödyistä. Tämän vuoksi päätin kirjata ylös viisi syytä, miksi saliharjoittelu pienryhmässä on parasta ikinä! Enimmäkseen nämä ovat minun mielipiteitäni, mutta seassa on myös hyviä huomioita, joita olen viimeisen kolmen viikon aikana kuullut harjoittelussa ollessani.

 

Miksi pienryhmässä treenaaminen kannattaa?

 

  1. Sosiaalisuus

 

Pienryhmässä treenatessa pääset laajentamaan ystäväpiiriäsi ja saat ympärillesi saman henkistä porukkaa, joka tykkää tehdä samoja asioita, kun sinä. Jaatte myös yhdessä harjoittelun ”tuskan”, epämiellyttävä harjoite ei tunnu yhtään niin kamalalta, kun muutkin tekevät samaa treeniä kanssasi. Valmentajat eivät vaihtele pienryhmissä usein, jolloin valmentajat tuntevat ryhmäläiset hyvin ja päinvastoin. Tunnelma on rentoutunut ja vapaa ja harjoittelua haittaavista ongelmista on helppo puhua, kun luottaa valmentajaan. Pienryhmissä elää yleensä vahva kannustamisen kulttuuri, kun oma urakka on tehty loppuun, kannustetaan muita, ketään ei jätetä yksin. Kaksi viimeistä toistoa on mahdoton jättää kesken, kun kymmenen kaveri hurraa vieressä ja kannustaa sinut kohti maalia.

 

  1. Saat henkilökohtaisen valmentajan halvemmalla

 

Pienryhmissä on se hyvä puoli, että saat joka tunnilla itsellesi valmentajan, joka huomio tarpeesi ja muokkaa liikkeitä sinulle sopivaksi sen mukaan mikä on sinulle parasta. Hän pystyy antamaan apunsa ja tukensa eri harjoitteissa niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Pienryhmissä tehtävää saliharjoittelua tarjoavat salit veloittavat yleensä 70 – 100€ kuukausimaksun, personal traineriltä ostettu yksitapaamiskerta maksaa suurin piirtein saman verran. Jos harjoittelet vaikka neljä kertaa viikossa, ehdit kuukaudessa tehdä 16 treeniä yhden personal training tapaamisen hinnalla.

 

  1. Muiden onnistumiset innostavat sinua

 

Siinä missä positiivisuus leviää ympärilleen, leviävät myös onnistumiset. Kun vieressä treenaava kaveri tekee ennätyksen, on hyvin todennäköistä, että se onnistuu sinultakin tai pääset ainakin hyvin lähelle toivomaasi ennätystä. Kun yhdessä on harjoiteltu jonkin aikaa alat tuntea ylpeyttä myös muiden onnistumisista.

 

  1. Turvallisuus

 

Kaverin onnistuminen itsessään voi jo rohkaista kokeilemaan omia rajojaan, mutta kaverin läsnäololla on myös suuri merkitys. Pienryhmässä sinulla on aina joku apuna. On paljon helpompi ottaa ne painot, mitkä juuri ja juuri jaksaa nostaa, kun tietää että kaveri on auttamassa, jos sitä tarvitaan. Yksin salilla treenatessa voi olla epämiellyttävää häiritä jonkun tuntemattoman treeniä, jotta tämä varmistaisi nostoasi tai kyykkyäsi. Pienryhmässä ei tarvitse tuntea keskeyttävänsä ketään, sillä kaikki tekevät samaa treeniä, eikä kukaan ole valmis ennen, kun viimesinkin ryhmästä on tehnyt harjoitteen loppuun saakka.

 

  1. Pääset tunniksi totaalisen irti arjesta!

 

Jotta voi olla turvallinen, innostava ja kannusta treenikaveri, tulee olla täydellisen läsnä treeneissä. Toisia tsempatessa ja harjoitteisiin keskittyessä ei ole aikaa miettiä työsähköposteja tai deadlineja, niin hullua kuin se onkin, saat viettää hetken omaa laatuaikaa yhdessä muiden kanssa, samalla parantaen omaa hyvinvointiasi!

 

Olisiko sinunkin aika etsiä oma pienryhmäsi ja samalla hauskan tekemisen lomassa kohottaa kuntoasi ja parantaa hyvinvointiasi?

 

Teksti julkaistu:

https://www.linkedin.com/feed/

 

Kommentoi