Tampere
23 May, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Harjoittelu KaliforniassaKirjoittanut: Anna Vikman - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Asiakaskokemus ja henkilöstökokemus
Kari Korkiakoski
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Jokainen on varmasti kuullut sanonnan ”elämä on täynnä valintoja”. Jatketaan tästä hetken päästä.

 

Viime keväänä minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä Nupun (Kajo), Mariannen (Value) ja Aaron (Hurma) mukana tapaamaan Riekes Centerin kontaktia Jay Dayeehta Vantaalle. Jay matkusti Espanjasta tapaamaan kolmikkoa, sillä heillä oli suunnitelmissa matkustaa maaliskuussa 2019 Kaliforniaan, Riekes Centerille kahden viikon mittaiseen harjoitteluun. Nuppu oli lähdössä harjoitteluun jo toistamiseen, oltuaan siellä pari kuukautta aikaisemmin ensimmäisessä harjoittelussaan Promisian Minnan kanssa. Jay toivoi, että tapaamiseen tulisi mukaan myös myöhemmin järjestettävästä harjoittelusta kiinnostuneita tiimiyrittäjiä Proakatemialta. Syy siihen miksi Jay lensi Espanjasta Suomeen asti vain tavatakseen harjoitteluun lähtevät ja harjoittelusta kiinnostuneet henkilöt on heidän ihmiskontaktiin (human connection) pohjautuva ideologiansa. Jaylle ja Riekes Centerille on ensiarvoisen tärkeää tavata harjoittelusta kiinnostuneet henkilöt ennen harjoittelua, jotta he voivat varmistua siitä, ettei Riekes Centerille saavuta tuomitsevien ajatusten kera. Heille on tärkeää, että jokainen Riekesille tiensä löytävä ihminen ymmärtää kuinka merkityksellistä ihmisten keskinäinen kunnioitus on.

 

Palataan esseen alkuun ja sen sanontaan. Maaliskuun alussa minulle tarjoutui mahdollisuus päästä Nupun, Mariannen ja Aaron kanssa tapaamaan Jayta Vantaalle. Kevät oli ollut hyvin kiireinen ja tulisi jatkumaan kiireisenä toukokuussa Proakatemialla järjestettävän Academic Adventuresin takia, jonka projektipäällikkönä toimin. Kiire ja väsymys painoi, minkä vuoksi arvoin hetken osallistumistani tuohon tapaamiseen. Tapaamiselle oli suunniteltu 4h kestävä workshop, joka itsessään ei ole pitkä aika mutta matkustaminen Vantaalle ja siitä takaisin Tampereelle aiheuttaisi sen, että tapaaminen tulisi ottamaan koko päivä. Päätin kuitenkin lähteä mukaan, sillä matka Kaliforniaan Riekes Centerille kiinnosti minua hyvin paljon etenkin kuultuani paljon hyvää Nupun ja Minnan upeasta harjoittelukokemuksesta. Voinkin nyt jälkikäteen sanoa, että valinta on yksi parhaimmista tähän elämän vaiheeseeni mennessä tekemistäni valinnoista. Tavattuani Jayn, vietettyäni aikaa hänen seurassaan ja keskusteltuamme arvoistamme ym. tärkeistä asioista hän toivotti minut tervetulleeksi Riekes Centerille. Suunnitelmissa oli, että harjoittelu ajoittuisi kesän loppupuolelle ja niinpä elokuussa 2019 lähdin matkaan tiimitoverini Titan kanssa, kohteena Kalifornian Menlo Park ja Riekes Center.

 

Seuraavaksi avaan tarkemmin Riekes Centerin arvoja ja jokaisen siellä työskentelevän tai harjoittelevan vastuita. Sen jälkeen tarkastelen Riekes Centeriä yrityskulttuurin näkökulmasta.

 

Riekes Centerin arvot ja jokaisen yksilön vastuut

 

Riekes Centerillä on kaksi keskeistä arvoa:

 

  1. Riekes Centerin olemassaolo perustuu siihen, että oppilaita autetaan määrittelemään ja saavuttamaan heidän tavoitteensa tai tutkimaan kiinnostuksen kohteitaan urheilun, taiteeseen (kuvaamataito, musiikki ym.) tai luontoon liittyen.
  2. Jokaisella opiskelijalla on vastuu olla mukana luomassa ympäristö, jossa kaikkien tavoitteet ovat saman arvoisia ja kaikki voivat tuntea olevansa tervetulleita.

 

Riekes Centerin kolme vastuuta ovat:

 

  1. Itsensä ohjaaminen (Self Supervision) = vastuun ottamista itsestään ja ympäristöstään. Riekes Centerin keittiön seinällä oleva kyltissä sanotaan ”Leave this place better than you found it.” Se tarkoittaa muun muassa sitä, että omat jäljet on siivottava niin keittiössä, kuntosalilla tai missä tahansa työskentelytilassa.
  2. Rehellinen kommunikointi (Honest Communication) = jokaisella on vastuu rehellisesti kommunikoiden tuoda esille mahdolliset kysymykset tai nostaa esille mahdolliset ongelmatilanteet, joita Riekes Centerillä ollessa saattaa herätä jne.
  3. Toisten huomioiminen (Sensitivity to Others) = kaikki ovat vastuussa siitä, että jokainen Riekes Centerille saapuva henkilö tuntee olonsa tervetulleeksi. Riekes Center on ympäristö, johon ei kuulu toisten ihmisten arvostelu ja jokaisella on vastuu säilyttää kyseinen tila.

 

Yrityskulttuuri

 

”Yrityskulttuuri on ilmaa, jota työntekijät ja asiakkaat hengittävät.” – Kari Korkiakoski

 

Ilma ei voi koostua pelkistä työtunneista, projekteista, tavoitteista ja palavereista vaan yritys tarvitsee olemassaololleen oikeutuksen, joka ei voi liittyä rahaan ja strategioihin. Yrityksen olemassaolon taustalla on oltava syy ja tarina, joka on uskottava niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin näkökulmasta. Yrityskulttuuri perustuu yrityksen arvoihin ja niiden jalkauttaminen vaatii, että yrityksessä on aito henkilöstön osallistamisen ja avoimuuden kulttuuri.

 

Omasta mielestä Riekes Centerin yrityskulttuurista voi saada paljon oppeja, vaikka kyseessä ei olekaan yritys vaan voittoa tavoittelematon organisaatio. Riekesilla pystyi helposti havaitsemaan sen oman ja uniikin kulttuuri, joka heijastaa sen toiminnan taustalla olevia arvoja. Heti ensimmäisenä päivänä astuttuani etuovesta sisään Riekes Centeriin, tunsin oloni tervetulleeksi ja tärkeäksi. Tunne säilyi koko kaksiviikkoisen harjoittelun ajan. Riekes Centerin periaatteisiin kuuluu, että jokainen osallistuja on yhtä tärkeä kuin kuka tahansa koko maapallon historiassa. Se välittyi monella eri tapaa siitä, miten minut ja Titta huomioitiin koko se aika minkä onnekkaina pääsimme viettämään Riekesilla. Tapasin paljon uusia ihania ihmisiä ja opin heiltä paljon uusia asioita, joita en ole aikaisemmin päässyt oppimaan tai tekemään. Asioita, joista en ollut osannut edes haaveilla.

 

Kaksiviikkoa kestänyt harjoitteluni Riekes Centerillä jätti minuun ison jäljen. Olen todella kiitollinen siitä, että lähdin maaliskuussa tapaamaan Jayta ja pääsin elokuussa lähtemään Kaliforniaan. Tulen aina muistamaan yhteisen reissuni Titan kanssa ja toivon, että voin vielä joku päivä palata Riekes Centerille.

Kommentoi