Tampere
03 May, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Vihreä businesskenttä



Kirjoittanut: Annika Viiala - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Vihreä Aalto
Tommi Lampikoski
Johanna Sippo
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Vihreä businesspelikenttä

Tulevaisuudessa liiketoiminta on mullistumassa vihreämmäksi, vastuullisemmaksi sekä järkevämmäksi. Yrityksiltä vaaditaan enenemissä määrin läpinäkyvyyttä ja vastuullisia tekoja. Aallonmurtajana tässä toimivat ne yritykset, jotka antavat yhteisölle ja luonnolle takaisin enemmän kuin mitä itse kuluttavat. Tätä esseetä kirjoittaessa pohdin vastuullisuutta ja vihreää aaltoa oman projektin näkökulmasta. Apuna käytän Tommi Lampikoskin ja Johanna Sipon kirjoittamaa kirjaa nimeltä Vihreä Aalto.

Oman projektini liiketoiminta perustuu tällä hetkellä hyvin pitkälti jakamistalouteen, hyvinvointiin, ekologisuuteen ja kiertotalouteen. Tavoitteenamme on luoda turvallista pyöräilyä nostamalla esiin pyörähuollon ja myös jakamistalouden suuren merkityksen. Polkupyörän käyttö ei saastuta ilmastoa ja onkin huomattavasti “vihreämpi” vaihtoehto tavallisten moottoriajoneuvojen rinnalla. Pyörää on kuitenkin muistettava huoltaa säännöllisesti, aivan kuten mitä tahansa muutakin kulkuneuvoa. Laadukas huolto pidentää pyörän käyttöikää ja vähentää uuden pyörän ostotarvetta.

Huoltojen lisäksi, tarjoamme kaupungissa liikkuville mahdollisuuden vuokrata sähköavusteisia polkupyöriä työmatka-ajoon, vapaa-ajan liikkumiseen tai kestävään matkailuun. Sähköpyörien yhteiskäytöllä on tarkoitus tuoda näkyväksi jakamistalouden periaatteita ja samalla kehittää Tampereen kaupungin pyöräilykulttuuria. Oletuksena on myös, että lisääntyvä polkupyöräily vähentää autojen käyttöä ja ylläpitää kaupunkilaisten terveyttä sekä ympäristön saastuminen vähenee. Kukapa meistä ei nauttisi puhtaasta ja raikkaasta ilmasta, johon pystymme kaikki vaikuttamaan omilla teoillamme.

Liikenteen päästöjen vähentäminen tapahtuu kestävillä liikkumistavoilla, kuten kävelyllä, pyöräilyllä ja joukkoliikennettä hyödyntämällä. Monissa talouksissa auton käyttäminen vähenee, jos liikkuminen on helppoa ja nopeaa muita ratkaisuita hyödyntämällä. Etenkin kaupunkiympäristössä pyöräily on erinomainen ja nopea tapa liikkua paikasta toiseen. Turvallinen kaupunkipyöräily edellyttää ehjiä ja toimivia polkupyöriä sekä pyöräilyä tukevan infrastruktuurijärjestelmän. Jakamistaloudella on vahvat ekologiset aatteet, sillä yhteiskäytössä olevilla sähköpolkupyörillä on suora yhteys ilmastonmuutokseen sekä vähähiiliseen liikkumiseen. Projektimme aikana olemme selvittäneet energian kulutuksen näkökulmasta, sitä miten jakamistalous ohjaa yhteiskäytössä olevien polkupyörien kehittämistä kaupunkiympäristössä sekä millainen on yhteiskäytössä olevien polkupyörien käyttöaste ja toiminnan tulevaisuuden näkymät.

Ensirekisteröityjen henkilöautojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt Suomessa aikavälillä toukokuu/2021 – syyskuu/2021 olivat keskimäärin 150 g/km CO2. Meidän sähköpolkupyörillä ajetut kilometrit aj. kesäkuu-joulukuu 2021 olivat yhteensä n. 8 000 km, mikä tarkoittaa, että sama matka autolla ajettuna olisi huimat 1200 kg CO2 päästöjä (8000 km x 0,150 kg = 1200 kg CO2). Pyöräilyllä on siis merkittäviä vaikutuksia ympäristön päästövähennyksiin.

Noin 15 000 km vuodessa ajettavalla bensa-autolla tuotetaan hiilidioksidipäästöjä 2250 kg CO2 vuodessa. Liikenne tuottaa lähes 30 % EU:n alueella syntyvistä hiilidioksidipäästöistä. Liikennepäästöistä 72 % on peräisin tieliikenteestä. EU haluaa vähentää liikenteen päästöjä 60:lla prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Autot ovat näistä suurimpia hiilidioksidipäästöjen lähteitä.

Lampikoskin (2013, 18) mukaan vihreämpi yrittäjyys ottaa ensiaskeleitaan ja hiilidioksidipäästöjen näkökulmasta suunnan pitäisi olla laskeva. Yleinen ajatusmalli tähän on, että ilmastonmuutos on massiivinen, globaalin tason haaste – annetaan muiden ratkaista ongelma, sillä meidän tuottamat päästöt ovat niin vähäisiä. Ajatuksen pitäisi olla juurikin toisinpäin; pienikin ponnistaa pitkälle. Muutos vihreämpää tapahtuu ihminen kerrallaan, keskustelu kerrallaan, tuote kerrallaan ja lopulta yritys sekä valtio kerrallaan. Me haluamme omalla toiminnallamme tukea vihreää ajattelua ja kannustaa ihmisiä huoltamaan olemassa olevia, toimivia välineitä uuden ostamisen sijaan. Vihreä liiketoiminta tuntuu olevan megatrendi tällä hetkellä ja moni yritys tai organisaatio miettii, miten sitä voisi parhaiten soveltaa omaan toimintaan. Ei välttämättä toiminnan punaiseksi langaksi, mutta edes pienissä määrin. Näetkö sinä vihreän ajattelun strategisena mahdollisuutena?

” it took us 10 years to eralie that suistanbility is all about business” – Hannah Jones, Nike, suistanbility and innovation yksikön vetäjä

Esseen loppuun jaan teille vielä One world futbol -casen tuottamat peliopit, jotka olivat esitelty Lampikosken kirjassa. Nämä eivät suoranaisesti liittyy pelkkään vihreään liiketoimintaan vaan ylipäätään yrittäjyyteen:

Ryhdy rohkeasti yrittäjäksi – Tunne rajasi ja heikkoutesi. Kaikkea ei tarvitse osata itse. Et myöskään tarvitse yliopistotason koulutusta tai alakohtaista koulutusta ryhtyäksesi yrittäjäksi. Businessosaaminen kehittyy myös matkan varrella.

Rohkene toteuttaa unelmiasi – Ole avoin kritiikille, mutta älä anna sen estää toteuttaa unelmiasi. Ystävät kritisoivat yleensä enemmän kuin auttavat, etenkin mitä radikaalimmasta ideasta on kyse.

Keskity missioon, asiakkaisiin ja tavoitteisiin – Kun olet inspiroitunut, kysy paljon kysymyksiä. Nauti hetkestä, jolloin palaset loksahtavat paikoilleen. Eurojen tavoittelun sijaan keskity yrityksesi olemassaolon tarkoituksen kiteyttämiseen.

 

LÄHTEET:

Lampikoski, T., Sippo J. 2013. Vihreä Aalto. Helsingin Kamari Oy.

Aihetunnisteet:
Kommentoi