Tampere
03 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Verkot vesillä



Kirjoittanut: Tuomas Leinonen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ihmisiin tutustuminen ja heihin yhdistyminen on todella tärkeää ja luonnollista jokaiselle ihmiselle. Yrittäjän yksi suurimmista elinehdoista on laajat ja tukevat verkostot.

Verkostoista on puhuttu melkeinpä koko akatemia-ajan mutta viime viikolla Tiimiakatemialla vieraillessa sain taas pitkästä aikaa palautettua niiden merkityksen mieleeni. Olen suhtautunut niihin ikään kuin ylimääräisenä vaivana. Tykkään viettää ihmisten kanssa aikaa ja vaadin vain pienen määrän omaa aikaa latautumiseen. Uusiin ihmisiin tutustuminen on kuitenkin ihan eri juttu, minulle on todella kuluttavaa joutua vääntämään puolitärkeää lätinää jostakin merkityksettömästä asiasta. Vanhojen tuttujen kanssa voi hypätä suoraan syvään päätyyn ja alkaa keskustelemaan mistä vain. Uusien ihmisten kanssa vaatii melkeinpä jonkin yhteisen mielenkiintoisen aiheen ja sen löytäminen ei välttämättä onnistu aina luonnollisesti.

Tajusin tiimiakatemian pajassa sen, että voit itse päättää kehen haluat tutustua ja kenen kanssa verkostoitua. Esimerkiksi Linkedinistä näet suoraan minkälaisia töitä henkilö tekee ja minkälaisia ajatuksia hän jakaa linkkarissaan. Näiden pohjalta voit päättää lähetätkö connect pyyntöä vai et. Kun on aika herätellä keskustelua ja alkaa tutustumaan voi suorilta hypätä mielenkiinnon aiheeseen, jonka tiedät jo olevan molemmille mielekäs.

Tämä mahdollisuus on jäänyt itselläni hieman pimentoon ja olen kohdellut verkostoitumista samalla tavalla, kuin kehen tahansa ventovieraaseen tutustumista. Eli kuluttavana ja epämiellyttävänä. Yrittäjänä verkostoituminen onkin hieman eri asia, kuin henkilökohtaisessa elämässä vaikkapa uusien ystävien tekeminen. Todennäköisesti teillä on toisillenne jotain annettavaa ja yleensä ihmissuhde on hyödyllinen molemmille. Teidän ei tarvitse jakaa samankaltaista huumorintajua ja olla yhtä mieltä poliittisista asioista tai arvoista. Ihmissuhde voi pysyä kevyenä ja ehkä siitä kehkeytyy ajan saatossa syvempi. Se ei kuitenkaan ole edellytys siihen, että ettekö voisi auttaa toisianne.

 

 

Avun tarve

Me kaikkihan tarvitsemme apua yrittäjyys polullamme. Olisi hullua väittää, että siitä selviytyisi pelkästään omin neuvoin. Verkostoitumisessa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään avun saamisesta vaan vahvasti sen antamisesta. Ihmiset ovat psykologisesti viritetty pitämään ihmisistä, jotka ovat avuliaita ja herkemmin myös tekemään vastapalveluksia avuliaille ihmisille. Olemalla avulias luot myös itsestäsi hyvää kuvaa ja pitkällä juoksulla se tulee maksamaan itsensä takaisin.

 

Verkostoitumisen tärkeys on ehkä vaikea pukea sanoiksi mutta keskustelemalla ihmisten kanssa, jotka ovat pitkällä vaikkapa yrittäjyys urallaan on helppo käsittää verkostoitumisen merkitys. Jokaisella yrittäjällä on tarinoita siitä, kuinka tunsin tuon tyypin, joka neuvoi minut eteenpäin tai auttoi minua tällä tavalla tuossa jutussa. Näitä juttuja on aivan loputtomiin ja useasti verkostosta saadut avut eivät manifestoidu maailmaan välittömästi vaan ne kehkeytyvät pikkuhiljaa, kunnes oikea hetki koittaa.

Jos perseen nostaa penkistä vasta sitten, kun oikeasti tarvitsee apua on yleensä jo liian myöhäistä. Ihmiset suosivat tuttuja ihmisiä lähipiiristään. Ihan sellainenkin asia, että joku sanoo tuntevansa sinut muuttaa merkittävästi asetelmaa, jonka kautta lähdet vaikkapa tarjoamaan yhteistyötä toiselle yrittäjälle. Olemalla joku sattumanvarainen kaveri jota kukaan ei tunne on vaikea päästä tunkemaan jalkaa oven väliin. Jos kuitenkin joku tietää sinut ja toinen kaveri on kuullut sinun toimivan hyvin siinä ja tässä asiassa olet huomattavasti vahvemmilla vesillä.

 

Yrityksille on myös aikaa kuluttavaa tutustua ihmisiin ja vaikkapa palkata jotakin tyyppejä tekemään heille asioita tai suorittaa alihankintaa. Yleensä näissä tilanteissa yrittäjät hyödyntävät verkostojaan ja soittelevat oikeille tyypeille, joiden kautta voi saada kiinni valmiiksi potentiaaliset tekijät. On äärettömän hidasta ja kuluttavaa aina lähteä vaikkapa nettisivuilleen päivittelemään, että nyt tarvitsisi tällaista tai laittaa siitä linkkariin viestiä. Helpompaa on, kun tuntee jonkun, joka mahdollisesti osaa neuvoa sinut oikealle tyypille, tai ainakin oikeaan suuntaan.

 

 

Käytännön vinkit

 

Joblyn artikkelista löytyi seitsemän hyvää tapaa verkostoitua.

1. Kuka kuuluu verkostoosi?

Mieti, ketkä kaikki voisivat kuulua verkostoosi ja luultavasti huomaat sen suuremmaksi kuin uskoitkaan. Verkostoon voi kuulua esimerkiksi nykyisiä ja entisiä työkavereita, opiskelukavereita sekä koulutuksissa ja työtilaisuuksissa tavattuja ihmisiä. Myös muut sosiaaliset suhteet ovat osa verkostoasi.

 

2. Rakenna uutta verkostoa

Verkostoituminen ei ole niin hankalaa, kuin saatat ensin ajatella. Keinoja on monia. Hankkiudu muun muassa paikkoihin, joissa voi verkostoitua. Ole aktiivinen esimerkiksi oman ammattikuntasi tapahtumissa tai vaikkapa ammatillisissa someryhmissä.

 

3. Muistathan, että verkosto syntyy aidosta kiinnostuksesta

Älä rakenna verkostoa hampaat irvessä, verkostoa kun ei voi pakolla rakentaa. Kaikkien kanssa kannattaa verkostoitua, ihmisten roolit vaihtuvat matkan varrella.

 

4. Ennen kaikkea muista antaa, äläkä vain ota

Verkostoituminen on molemminpuolista. Anna äläkä vain ota. Parhaimmillaan verkostot toimivat melko pyyteettömästi.

 

5. LinkedIn

LinkedIn on hyvä paikka koota verkosto yhteen paikkaan ja olla yhteydessä. LinkedIn on loistava verkostoitumisen väline ja tätä päivää. Sosiaalisessa mediassa verkostoituminen voi myös tuntua luontevammalta.

 

Mieti sellainen tapa verkostoitua, joka tuntuu juuri sinulle luontevalta. Keinoja on monia, yritä löytää omasi.

6. Hankkiudu paikkoihin ja tilanteisiin, jossa voi verkostoitua. Ole aktiivinen.

Hyviä verkostoitumistilaisuuksia voi löytää esimerkiksi erilaisista ammattilaistapahtumista, seminaareista ja kursseilta sekä työnhakuun liittyvistä tapahtumista.

 

7. Ylläpidä verkostoasi

 

Muistathan ylläpitää verkostoasi. “Mitä kuuluu?” -meili tai tapaaminen silloin tällöin voivat olla mainio tapa yhteydenpitoon. Jos yhteydenpidon väli muodostuu kovin pitkäksi saattaa olla, että yhteydenotto myöhemmin tuntuu hankalalta.

 

Verkostoista on paljon iloa ja hyötyä, niin työnhaussa kuin muutenkin ammatillisesti. Muistathan myös, että kukaan ei myöskään enää pärjää työelämässä täysin ilman verkostoja. Eikä tämä loppujen lopuksi niin vaikeaa olekaan?

 

Lähteet

https://www.jobly.fi/en/node/5351

7 tapaa verkostoitua, Jobly, 2018.

 

Tiimakatemian paja, verkostoituminen. 4.2023.

Kommentoi