Tampere
23 May, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Verkostoitumassa RaflamessuillaKirjoittanut: Milja Salo - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Vietimme porukalla hauskan maanantai päivän Peurungalla Raflamessuilla. Tapahtuma on ravintola-alan ammattilaisille tarkoitettu messutapahtuma, jossa on näytteille asettajia sekä ruoka- että juomapuolelta. Me suuntasimme messuille tarkoituksenamme hankkia yhteistyökumppaneita tulevalle kesäkahvilallemme. Lähdimme tapahtumaa kohti innolla, ja olimmekin suunnitelleet valmiiksi mitä kaikkea haluaisimme messuilta löytää. Tavoitteena oli löytää mm. kahvitoimittaja sekä juomatoimittaja, sekä inspiraatiota gluteenittomaan ja vegaaniseen ruokatarjontaan. Messut olivat kuitenkin hieman erikoisempi kokemus niin sanottuihin tavallisiin messuihin verrattuna, sillä pääpaino oli alkoholituotteissa, joten meno oli myös sen mukaista.

Olen asettanut itselleni yhdeksi tavoitteeksi kehittää verkostoitumistaitojani, ja lähdinkin messuille sillä ajatuksella, että nyt on mahdollisuus harjoitella ja tehdä oikeasti diilejä kesäkahvilaa varten. Olen kokenut verkostoitumisessa isoimpana haasteena ihmisten spontaanin lähestymisen ilman niin sanottua agendaan, eli tietynlainen ”small talk” tuntuu hankalalta aloittaa, ja sitten kertoa kuka olen jne. Raflamessuilla olikin virkistävää olla välillä ostajan roolissa myyjän sijaan, ja kuunnella alan ammattilaisten kertomana millaisia tuotteita heillä on tarjolla. Ihmisten lähestyminenkin tuntui helpommalta, kun oli selkeä tarve ja halu löytää tietynlaisia yhteistyökumppaneita. Toki näillä messuilla myös muutamat viini maistiaiset helpottivat lähestymistä, ja rentouttivat tunnelmaa yleisesti.

 

Verkostoituminen on taito, jota voi harjoitella. Yksinkertaisimmillaan verkostoituminen on rentoa rupattelua samanhenkisten ihmisten kanssa, ja sen oppii tekemällä. Mikäli aluksi jännittää, on hyvä keskittyä omaan elekieleen, ryhtiin ja katsekontaktiin. Nämä kertovat paljon kiinnostuneisuudesta ja luo tietynlaisen mielikuvan. Kun on aidosti kiinnostunut vastapuolen kertomasta, kuuntelee ja on halu auttaa, on keskustelussa mahdollista luoda luottamusta ja onnistuneita kontakteja. Yleisesti verkostojen kasvattamisessa laatu korvaa määrän, muutama oikeasti hyvä keskustelu esimerkiksi yhdessä tapahtumassa on parempi kuin useampi hätäinen. Ennen tapahtumaa on hyvä asettaa itselleen tavoitteet, mitä haluaa saavuttaa, onko erityisesti etsimässä jotakin tiettyä vai onko avoin kaikelle. Omaa esittäytymistä tai niin kutsuttua hissipuhetta olisi hyvä pohtia ja harjoitella ennen verkostoitumistilannetta. On hyvä taito osata kertoa lyhyesti ja ytimekkäästi itsestään, omista vahvuuksista ja mahdollisuuksista auttaa vastapuolta. Pienet ystävälliset eleet kuten toisen nimen muistaminen tilanteessa, tuo kohtaamiseen tärkeää mielekkyyttä, ja näiden taitojen kehittyminen karttuu kokemuksen myötä. (Kinnunen 2017.)

Ennen seuraavaa vastaavanlaista verkostoitumistapahtumaa, haluan itse pohtia vielä tarkemmin omaa esittäytymistäni. Nyt lähdimme lähestymään tavarantoimittajia tulevina kahvilayrittäjinä, mutta emme esimerkiksi maininneet olevamme yrittäjyysopiskelijoita. Haluaisin oppia luontevan tavan kertoa itsestäni ja taustastani, sekä siitä mitä parhaillaan teen elämässäni ja minne olen mahdollisesti suuntaamassa tulevaisuudessa. Toki hissipuhetta on hyvä varmasti muokata myös aina tilanteen ja tapahtuman mukaan, ja olisi hienoa oppia tähän rento ja omanlainen tyyli. Lisää harjoitusta ja kokemuksia verkostoitumisen parista metsästämään siis.

 

Onnistuimme messupäivän aikana löytämään noin 8–9 mahdollista ja kiinnostavaa uutta tuotetta/toimittajaa, joiden kanssa jatkamme neuvottelua tai tilaamme tuotteita suoraan tukusta. Kävimme päivän aikana mielenkiintoisia keskusteluja, ja löysimme uusia tuttavuuksia. Keskustelut tuntuivat suht helpoilta, vaikka tapahtumaa hieman aluksi jännitinkin. Oli myös rentouttavampaa liikkua porukalla eikä yksin ja näytteille asettajat olivat myös tapahtuman hengessä hyvällä fiiliksellä. Mielestäni päivän saldo oli kuitenkin onnistunut, vaikkei kaikkea toivomaamme löytynytkään, ja pääsimme kuitenkin viettämään hauskan päivän yhdessä tiimiläisteni kanssa.

 

 

 

Lähde:

Kinnunen. Artikkeli. Verkostoituminen tapahtumissa – kävijälläkin on vastuunsa. Messukeskus.com.

https://messukeskus.com/blogs/verkostoituminen-kavijallakin-on-vastuunsa/?WPACFallback=1&WPACRandom=1681838121897

Kommentoi