Tampere
24 May, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Uuden vuoden lupauksiaKirjoittanut: Jasmiina Servo - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogikirjoitus on julkaistu Eventan blogissa 11.1.2019. http://www.eventa.fi/blogi

 

Uuden vuoden lupauksia

 

Tiimissämme on viime vuoden lopulla laadittu yhdessä tavoitteita uudelle vuodelle. Tällä viikolla laadin hallituksen varapuheenjohtajan asemassa yhdessä muun hallituksen kanssa yrityksellemme Eventalle tavoitteita. Kummankin laatimissa tavoitteissa nousi esille voimakkaasti suoraan puhuminen.

Hallituksen kanssa aiomme esitellä ensi viikon maanantaina uudet tavoitteet. Haluamme saada aikaiseksi dialogia, jossa esitetään eri mielipiteitä, ihmiset uskaltavat näyttää tunteita ja puolustaa mielipiteitään.  Jokainen saa huutaa kaiken ulos ennen päätöksen tekoa, eikä kenenkään tarvitse olla samaa mieltä. Tämän jälkeen tehdään päätös ja pysytään siinä. Tarkoitus on aloittaa suoraan puhuminen käytännön kautta ja toisaalta päätöksenteon jälkeen haluamme nähdä sitoutumista.

Mikä sitten tekee vaikeata suoraan puhumisesta? Meidät on kasvatettu jo lapsesta lähtien olemaan kilttejä, mutta mitä kilttinä oleminen edes tarkoittaa käytännössä? Kaikki tietävät, että ei saa kiusata, eikä lyödä. Pitäisikö tehdä jotain muuta ollakseen kiltti? Pelkästään saman perheen sisällä kahdelle eri aikuiselle kiltteys voi tarkoittaa eri asioita. Lapselle tulisikin kertoa tarkemmin, miten hänen odotetaan käyttäytyvän. Kiltteydellä voidaan tarkoittaa aikuisen tahtoon taipumista. Onko se ylipäätään asia, jota lapselta on hyvä toivoa? (Yle 2018.)

Kiltiksi kasvattaminen saattaa tehdä meille erittäin vaikeaksi puhua suoraan tiimissä. Jos meitä ei ole ohjattu olemaan kiltti kotona, viimeistään päivähoidossa tai koulussa niin on käynyt. Koitamme kovasti kasvaa ulos siitä, mihin meidät on kasvatettu ja toimia eri tavalla.  Kulttuuriperimällämme selittyisi eri puolella maailmaa olevien tiimiakatemioiden erot. Ei Espanjassa pelätä puhua suoraan.  Siellä myös lapset todella saavat näkyä ja kuulua.

Kuusivuotiaasta Leo Dziokista tuli oma esikuvani täksi vuodeksi. Näin hänen haastattelunsa Yle Porin julkaisemassa videossa Facebookissa. Leo kertoo päivistä, joina hän kiltti. Hänellä on kuitenkin kolme päivää viikossa, jolloin hän ei ole kiltti. Hänen mukaansa ei aina tarvitse olla kiltti, jotta saa myös tehdä jotain, mitä itse haluaa. (Yle Pori 2018.) Mielestäni Leo on asian ytimessä. Lupaan olla tänä vuonna vähemmän kiltti. Opetellaan koko tiiminä olemaan vähemmän kilttejä ja puhumaan suoraan toisillemme.

 

Vähemmän kilttiä vuotta toivottaa

Jasmiina Servo / Eventa 5.0

 

LÄHTEET

 

Yle. 2018. “Pystyn olemaan kiltti viisi tai kymmenen tuntia” – Katso videolta, millaisia paineita joulupukki lapsille aiheuttaa. Julkaistu 22.12.2018. Luettu 11.1.2019. https://yle.fi/uutiset/3-10562184?fbclid=IwAR2bpCw3tsX_CzGJQbfjh-IeypajfaR2jxkHtuFFP3OErxPrzX6O7cBpvwA

 

Yle Pori. 2018. Tarvitseeko aina olla kiltti. Julkaistu 22.12.2018. Nähty 11.1.2019. https://web.facebook.com/ylepori/videos/2310871722500891/

Kommentoi