Tampere
03 May, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Urheilulääketieteen tasa-arvo



Kirjoittanut: Viljami Hietaharju - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin 2.5.2023 naisten polvivammoista ja nostettiin tärkeä sukupuolten tasa-arvoon liittyvä seikka esille urheilumaailmasta. Vaikka naisilla on jopa 2-9 kertaa suurempi mahdollisuus saada esimerkiksi polven eturistisiteen repeämä, kuin miehillä, vain alle 10% urheilulääketieteen tutkimuksista on tehty naisilla. (Laukka 2023).

Ongelma ei kuitenkaan rajoitu pelkästään urheiluvammoihin. On arvioitu, että naisia joutuu hengenvaaraan sen vuoksi, että useilla eri tieteen saroilla on suosittu miehiä tutkimuskohteina. Esimerkiksi autojen törmäystestaukset tehdään miesten kokoisilla nukeilla ja optimoidaan miehille. Sydänkohtauksen jälkeen naisilla on 47 % suurempi mahdollisuus saada väärä diagnoosi, kuin miehillä. Tämäkin johtuu siitä, että suurin osa sydäntutkimuksista tehdään miehillä. Olin itse todella yllättynyt näistä tuloksista ja halusin nostaa tämän tärkeän asian esille. (Laukka 2023).

Syvennytään hieman lisää eturistisidevammoihin. Suomessa tehdään n. 3000 eturistisiteen korjausleikkausta vuosittain, joten vamman esiintyvyys on suuri. Erityisen iso eturistisidevammojen esiintyvyys on naisjalkapalloilijoilla. Tämän on katsottu johtuvan pääasiassa biomekaanisista ja anatomisista seikoista, mutta myös esimerkiksi hormonaalisilla tekijöillä on arvioitu olevan vaikutusta naisten suurentuneeseen riskiin saada eturistisidevamma. Myös muita sukupuoleen liittyviä riskitekijöitä on arvioitu olevan olemassa, mutta aihetta ei ole tutkittu riittävästi. (Pihlajalinna 2023.)

Kaikkein tärkeintä naisten eturistisivammojen ennaltaehkäisyn kannalta olisi tehdä enemmän tutkimusta aiheeseen liittyen. Tämä ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, joten voiko fysioterapeutti tehdä välittömästi jotain tilanteen parantamiseksi?

Helsingin Sanomien jutussa haastatellun lääkärin mukaan tulisi odottaa, että tutkimusta naisjalkapalloilijoiden ACL-vammoista ehditään tekemään lisää, mutta haluan itse hieman haastaa tätä väitettä. (Laukka 2023).

Jo aiemmin mainitut biomekaaniset seikat ovat suuri riskitekijä ACL-vammojen syntyyn myös naisilla. Fysioterapeuttien ammattitaito on juuri tällä saralla erittäin hyvää ja luulen, että jos valmennukseen osattaisiin ottaa fysioterapeuttinen näkökulma paremmin mukaan, tämä saattaisi pienentää ACL-vammojen esiintyvyyttä naisjalkapalloilijoilla.

En osaa sanoa, kuinka hyvin nuorten naisjalkapalloilijoiden valmennuksessa otetaan huomioon loukkaantumisten ennaltaehkäisy, mutta ACL-loukkaantumisten määrien perusteella jotain tulisi tehdä. Tärkeintä kuitenkin on, että asiaa nostetaan esille ja se saa huomiota.

Tiedän itse urheilijana, kuinka turhauttavia loukkaantumiset voivat olla. Asiaa ei ainakaan parantaisi se, että terveydenhuollon ammattilaisetkaan eivät osaisi sanoa, mitkä asiat vammalle altistavat.
Se, että lääkäri arvuuttelee, kuinka suuri vaikutus esim. kuukautiskierrolla on riskiin saada eturistisidevamma ei mielestäni paranna tilannetta yhtään. Skysportsin haastattelemien urheilijoiden keskuudessa tämä seikka on ennestään lisännyt pelkoa loukkaantumiseen kuukautiskierron aikana. (Skysports 2023).

Eri urheilulajit saavuttavat naisten keskuudessa yhä suurempaa huomiota. Urheilulääketieteen saralla pitäisi pysyä vauhdissa mukana ja tehdä paljon enemmän tutkimusta naiskoehenkilöillä. Samaan pitäisi pystyä myös muilla tieteen aloilla.

Lähteet

Skysports. Why are acl injuries so common in womens football. 21.4.2023. https://www.skysports.com/football/news/35730/12748748/inside-the-wsl-why-are-acl-injuries-so-common-in-womens-football
Pihlajalinna. Polven eturistisidevamma. Luettu 3.5.2023. https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/toimenpiteet-ja-leikkaukset/ortopedia/polven-eturistisidevamma
Laukka Pippa. 1.5.2023. Helsingin Sanomat. https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009551439.html

Kommentoi