Tampere
19 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Tunnista itsesi ja ihmiset ympärilläKirjoittanut: Arto Ala-Seppälä - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Onni on sinun
Juan Duncan Oliver
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

AIHE: Vastuullinen ja kestävä yrittäjyys
Luokitus: 2 esseepistettä, yksilö essee
Kirjoittajat: Arto Ala-Seppälä

 

Johdanto

Sen minkä taakseen jättää sen edestään löytää toteaa vanha kansa. Yli kymmenen vuoden työurani aikana olen kerännyt kirjoja alekoreista kirjahyllyyni. Arjen kiireen keskellä nämä kirjat ovat kuitenkin jääneet lukematta. Proakatemialla opiskelu on muuttanut suhtautumistani lukemiseen ja herättänyt palavan kiinnostuksen myös kodin kirjahyllyyn. Joan Duncan Oliverin kirja, Onni on sinun, on pyörinyt useita kertoja käsissäni muuttojen ja vaikeiden elämän tapahtumien edessä. Minulle on tullut usko kohtalon voimaan. Siihen, että asiat tulevat eteemme, kun on niiden aika. Jokainen meistä etsii onnea ympäriltämme, mutta todellisuudessa löydämme onnen itsestämme. Miten tämä voisi liittyä vastuulliseen ja kestävään yrittäjyyteen?

Tunnista itsesi ja ihmiset ympärillä

Kirjassa minut pysäyttää Erasmuksen (n. 1466–1536) lainaus ”Onnen huippu saavutetaan, kun ihminen on valmis olemaan se mikä hän on” (2006, 51). Aikaisemmin olen kirjoittanut siitä, että tärkeimpiin perustarpeisiimme kuuluu ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Uskon, että tämä koskee kaikkea kommunikointia ja kanssa käymistä muiden kanssa. Onko avain onneen ehkä kuitenkin siinä, että ymmärrämme itseämme ja tulemme ymmärretyksi sellaisena kuin olemme?

Viimeisen kahden vuoden aikana olen tutkinut todella sisintäni ja yrittänyt ymmärtää sitä mikä minua täällä maailmassa liikuttaa. Aikaisemmassa elämässäni olen elänyt ikään kuin kahta roolia elämässäni myyntimiehenä ja rock laulajana. Näin jälkeen päin koen, että nämä kaksi eri roolia ovat kuitenkin syöneet toinen toistaan enempi tai vähempi. Edeltävässä oppimissopimuksessa totesin, että jatkossa edessänne on vain yksi rooli mihin nämä kaksi hahmoa yhdistyvät sellaisenaan kuin ovat. Juuri ennen kirjan lukemista olin tullut siihen lopputulokseen, että olen se mikä olen, enkä anna enää muiden odotuksien ohjailla elämääni, elämäntyyliäni, pukeutumistani tai aikatauluttamistani.

Oman intohimon löytäminen on yrittäjälle tärkeää, mutta kirja kuitenkin huomauttaa, että unelmien toteuttaminen ei valitettavasti aina ole järkevää (2006, 88). Yrittäjälle on tärkeää löytää malli oman unelman ja kannattavan liiketoiminnan väliltä. Tämä löytyy parhaiten kokeilemalla erilaisia asioita, testaamalla projekteja ja liiketoimintamalleja. Jotkut projekteista jäävät oppiprojekteiksi, toiset unelmaprojekteiksi ja lopulta saatat löytää kannattavan liiketoiminnan. Etsivä löytää toteaa myös vanha kansa.

Useita myyntitiimejä, bändejä ja harrastusporukoita kasanneena voisin todeta, että merkityksellisyyden voima on ratkaiseva tekijä ryhmän onnistumiselle. Houkutus rekrytoida tiimiin hyvältä vaikuttava tyyppi on uskomattoman vastustamaton. Kuitenkin meidän tulisi aina pyrkiä selvittämään tulevan tiimiläisen aito ja syvin tarkoitusperä liittyessä porukkaan. Rekrytoiminen, uuden ihmisen kouluttaminen tehtävään ja tiimiin sisään ajaminen on liiketoiminnalle aina arvokasta. Senpä vuoksi onnistunut rekrytointi on avain asemassa tiimin menestymiselle.

Kyky tunnistaa aitoja ihmisiä ja taito selvittää heidän todelliset aikomuksensa mahdollistaa kestävän liiketoiminnan. Kun tiimi koostuu ihmisistä, joilla on toisiaan yhdistäviä unelmia ja tavoitteita, on heillä mahdollisuus onnistua pyrkimyksissään. Mikäli yhdessä työskentely kostuu vain taloudellisesta vaihtokaupasta, niin jotain katoaa, toteaa Joan (2006, 54).

Pohdinta

Sen minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Jos voisin palata takaisin menneeseen, niin kasaisin tiimi aluemyyntipäällikkönä ja bändin laulajana hieman eri tavalla. Asettelisin kysymykseni hieman toisella tavalla mitä aikaisemmin. Tärkeintä on yhteinen tavoite ja päämäärä. Puuttuvan taidon voi kyllä kouluttaa ja harjoittaa, mikäli aito halu asiaan löytyy. Kuka sinä siis olet? Mitä sinä todella tahdot? Olemmeko samalla sivulla asioista?

Lähteet:

Duncan Oliver J. 2005. Onni on sinun. 1. painos. Helsinki: Helmi Kustannus

Kommentit
  • Inka Tikkanen

    Oli kiva lukea esseesi. Koin ylpeyttä sinusta, kun kirjoitit sanoneesi oppimissopimuksessasi tiimillesi, että aiot olla oma itsesi eikä muiden odotukset enää ohjaile sinua. Hienoa Arto! Kaikkien pitäisi saada ja uskaltaa olla sellaisia, mitä ovat. Kaikki yksilöt ovat uniikkeja. Ei ole kahta Artoa. Oli myös mielenkiintoista lukea eri rooleista, mitä olet kokenut elämäsi aikana. Tajusin esseesi myötä, että miten suuri merkitys rekrytointiprosessilla on esimerkiksi työvoimaa haaliessa. En myöskään tajunnut aikaisemmin, että tiimin kasaaminen yritystoimintaa on niinkin haastavaa. Proakatemialla meillä ei tietenkään tätä mahdollisuutta ollut vaan sopeudumme tiimijakoihin. Tämä ei kuitenkaan mene samalla tavalla yrittäjänä koulun jälkeen. Yhteiset unelmat ovat varmasti suuressa roolissa tiimin liiketaloudellisen onnistumisen kanssa. Yhteiset unelmat sitouttavat ihmisiä tiimiin ja hyvä sitoutuminen jo tuo tuloksia. Tietenkään tämä yksin ei riitä. Ihmiset ympärillä tekevät työskentelystä mielekästä ja voivat motivoida itseäkin työn tekoon. On tärkeää, että ympärillä on oikea porukka, jotta päästään haluttuun lopputulokseen ja saavutetaan esimerkiksi yhteinen tavoite. Tämä ei tarkoita välttämättä mahdollisimman samanlaisia ihmisiä vaan porukkaa, missä saadaan rakennettua luottamus ja turvallinen ilmapiiri. Esseesi herätti minussa uusia ajatuksia ja sitä oli kiva lukea.

    14.9.2022
Kommentoi