Tampere
02 May, Thursday
1° C

Proakatemian esseepankki

Time Traveler



Kirjoittanut: Santeri Simonen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Jyväskylän Tiimiakatemian osuuskunta Hohke, joka muodostuu toisen vuoden tiimiyrittäjistä, järjesti Jyväskylässä 14.-15.4. Time Traveler nimisen verkostoitumistapahtuman (Time Traveller 2023).  Idea tapahtumasta on syntynyt suomalaisten tiimiakatemioiden yhteisessä FTA eli Finnish Team Academy verkostossa, jossa myös Proakatemia on mukana. Tapahtuman takana ollut projektitiimi tarttui rohkeasti haasteeseen ja lähti rakentamaan tapahtumaa, johon oli tavoitteena saada mahdollisimman kattava edustus eri tiimiakatemioilta sekä niiden alumneista ympäri Suomen.

Lähdimme tapahtumaan Proakatemialta vajaan viidentoista henkilön porukalla ja iloksemme tämä koostui mukavasti eri vuoden tiimiyrittäjistä. Merkittävä alullepanija reissuun lähtemisessä oli tapahtuman yhteistyökumppaninakin toimivan Tove-Digi hankkeen kanssa töitä tehnyt valmentaja Ville Parkkila, joka ehdotti päivän roadtrippiä Jyväskylään. Tove-Digi on yrittäjäyhteisöjen eli tässä tapauksessa tiimiakatemioiden toimintakulttuurin kehittämishanke. (EU 2021.) Tämä oli erinomainen ehdotus, sillä monelta olisi jäänyt muuten osallistumatta. Usein asiat vaativat, että joku ottaa johtajuuden ja tekee jonkinlaisen alullepanevan peliliikkeen. Lopulta tämänkaltaisen päiväreissun organisoiminen ei ole työmaa eikä mikään.

Reflektoin tapahtumaa ja sen antia tässä esseessä motorolan kautta.

Mitä hyvää & onnistunutta?

Kuten jo aiemmin todettu tapahtuman järjestäjille täytyy antaa iso hatunnosto rohkeudesta lähteä toteuttamaan tapahtumaa ja myös rohkeasti kertoa tapahtumassa, että kävijämäärätavoitteisiin, joita oli asetettu ei päästy. Tapahtuman venuena toimi Jyväskylän keskustassa oleva Crazy Town, joka on tunnelmaltaan akatemioiden väliseen verkostoitumistapahtumaan sopiva ja onhan kyseessä myös Tiimiakatemian alumniyritys (Crazy Town 2022).  Järkevä oli myös tapahtuman alkamisaika kello 10:00 johon ehtii vielä saapuessa muualtakin.

Ohjelmassa oli useita mielenkiintoisia puheenvuoroja. Mukamas learningin Vilma Mutka herätteli yleisöä päivään kertomalla omaa tarinaansa, miten on päätynyt Tiimiakatemialta yrittäjäksi. Yrityksen nimestä voi päätellä, että keynoten varsinainen agenda liittyi oppimiseen ja siihen mitä me haluamme oppia päivästä. Vilma puhui siilikonseptista, oppimissopimuksista ja monista muille tiimioppijoille tutuista teemoista. Puheenvuorosta jäi käteen erityisesti tapahtuman Vilman painotus siitä, että verkosto on suurin sosiaalinen pääoma mitä sinulla koskaan tulee olemaan. Se mahdollistaa sinulle liiketoiminnan, työn ja yrittämisen. (Vilma Mutka 2023.)

Seuraavana lavan otti haltuun oppimisen psykologi Hanna Siefen, joka puhui oman osaamisen sanoittamisesta. Äärimmäisen akuutti aihe erityisesti tiimioppijoille, joiden osaamista ei samaan tapaan perinteisen oppilaitoksen arki sanoita. Hanna piti keynoten aikana useamman lyhyemmän alustuksen ja tämän jälkeen teemoista käytiin pienryhmissä dialogia. Loistava tapa toteuttaa keynote ja sopi erinomaisesti myös paikalla olevalle yleisölle. Dialogissa huomasi nopeasti, että eri akatemioilla kipuillaan aivan samojen teemojen parissa ja oman osaamisen sanoittamisen merkitys kasvaa mitä lähempänä valmistumista ollaan. Osaamisen tunnistaminen on edellytys työ- ja yrityselämässä menestymiselle ja jokainen meistä tarvitsee sitä taitoa. Kirjavinkkinä Hannan setistä jäi Hanna oma kirja ”Uteliaisuuden taito”. (Siefen 2023.)

Iltapäivällä lavalle nousi Hanne-Mari Miskala markkinointitoimisto Aava & Bangista. Hanne puhui paremman työntekijäkokemuksen johtamisesta. Tulimme paikalle hieman myöhässä lounaan jälkeen ja jouduin vastaamaan yhteen asiakaspuheluun. Mielenkiintoista huomata miten tämä vaikuttaa omaan fokukseen. Setistä jäi kuitenkin käteen seuraava lause: ”Työntekijäkokemuksen kehittäminen ei ole vaikeaa, se on vain todella hidasta”. (Miskala 2023.) Hanne painotti siis hyvin paljon rutinoitumisen sekä yhdessä sovitusta kiinni pitämisen merkitystä työpaikkakulttuurin luomisessa.

Päivän viimeinen puheenvuoro kuultiin Linda Nilsson-Arolta, joka on Suomessa ja kansainvälisesti meritoitunut tapahtumatuottaja, joka tekee tällä hetkellä töitä esimerkiksi kansainvälisten yliopistokonferenssien sekä jääkiekon MM-kisojen parissa. Linda esitteli meille event canvas työkalun, jolla pystytään määrittämään, miten tapahtuman kaikille sidosryhmille pystytään rakentamaan paras asiakaskokemus sekä lisäarvo. (Nilsson-Aro 2023.) Kun jokaisesta sidosryhmästä rakentaa event canvasin myös tapahtumaa koskevat haasteet nousevat tehokkaasti esiin.

Keynotejen välissä oli luonnollisesti taukoja ja ohjelman puolessavälissä oli vajaan tunnin lounastauko. Taukojen aikana toki pyrittiin verkostoitumaan parhaan mukaan. On hauska, miten ottaa oman hetkensä, että pääsee verkostoitumisfiilikseen, mutta kyllä se aina löytyy. Helpottaa kovin, kun et ole yksin vaan mukana on enemmän ihmisiä tilanteisiin, pääsee sisään usein jonkinlaisella ryhmällä. Se tekee verkostoitumisesta huomattavasti helpompaa. Lounaalle jakauduttiin eri paikkoihin vapaavalintaisesti. Pääydyin lounaalle ilman Proakatemialaisia ja oli erittäin mukavaa verkostoitua Tiimiakatemialaisten kanssa. Vanhoja tuttuja ja uusia tuttavuuksia. Parhaiten uusiin ihmisiin pääsee tutustumaan juuri epävirallisten taukojen aikana.

Tapahtumapaikalla oli myös esimerkiksi Kilroy travelin, Tove-Digi hankkeen, Topaasian ständit sekä Way-Outin akatemiahenkinen pakohuonepeli. Tapahtumapäivä päättyi yhteisiin afterworkkeihin, jonne siirryimme vielä ennen kotiinlähtöä. Lopulta ehkä parhaiten ihmiset pääsivät keskustelemaan, kun virallinen ohjelma oli täysin ohi ja järjestävän tahon edustajatkin pääsivät mukaan. Tapahtuma jatkui vielä lauantaina, mutta pystyimme valitettavasti osallistumaan tällä kertaa vain yhden päivän. Onneksi kuitenkin Empirian Emmi, Marianne ja Lauriina jäivät myös lauantaiksi edustamaan Proakatemiaa tapahtumaan ja päivä oli ollut jälkeenpäin kuultuna erittäin hedelmällinen ja jopa edellistä tapahtumapäivää parempi.

Mitä kehitettävää?

Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa ja jostain pitää aina aloittaa. Tapahtuman kävijäodotuksen laskiessa myös tapahtumaa oltiin jouduttu pienentämään ja optimoimaan, joka on täysin ymmärrettävää. Vaikka Crazy Town oli tapahtumapaikkana erittäin hyvä, tilasuunnitteluun olisi voitu panostaa enemmän erilaisten opasteiden ja brändielementtien muodossa sekä rajaamalla esimerkiksi pääalavan tilaa. Tapahtuman tunnelmasta olisi voitu tehdä vielä intiimimpi Crazy Town ei tapahtumakäytön aikana tyhjene suinkaan muista ihmisistä vaan toimistoaan siellä pitävät jatkavat elämäänsä normaalisti. Tämä aiheutti ainakin Time Travelerin aikana ikävästi häiriötä ohjelmaan. Myös tapahtuman tekniikka olisi voitu toteuttaa ammattimaisemmin, joka parantaa merkittävästi osallistujien kokemusta.

Tapahtuman tavoiteltua pienempi menestys osaltaan johtui varmasti myös heikosta markkinoinnista ja myynnistä. Tapahtuma itsessään oli ilmeeltään tyylikäs ja esimerkiksi viestintä sosiaalisessa mediassa laadukasta. Kuitenkin näin tarkalle kohderyhmälle suunnattu tapahtuma vaatisi aktiivista myyntiä ja markkinointia suoraan akatemian opiskelijoille sekä alumneille. Käytännön toimina tämä tarkoittaa aktiivista suoraan kontaktointia eri kanavissa puhelimessa, sosiaalisessa mediassa sekä kasvotusten. Tätä kautta mukana oli perjantaina tiimiyrittäjiä vain Tiimiakatemialta ja Proakatemialta eli kaikki muut kolme akatemiaa jäivät täysin pois pelistä. Erityisesti harmitti järjestävän tahon puolelta, että oma yhteisö ei ollut niin vahvasti, kun voisi olettaa ja järjestäjät saisivat keskittyä taklaamaan kauempaa tulevien ja uusien ihmisten tavoittelua. Tapahtuma tuli ulos myös todella myöhään vain muutaman kuukauden varoajalla, joka on ammattilaistapahtuma konseptissa todella myöhään etenkin, jos tavoitteena on saada paikalle runsaasti alumneja. Kenties ydinkysymys on miten tämänkaltainen tapahtuma voisi saada mahdollisimman laajan omistajuuden tunteen asialle koko akatemioiden yhteisössä?

Ohjelmassa korostuivat Tiimiakatemian alumnien puheenvuorot, vaikka tapahtuma oli kuitenkin suunnattu koko akatemiayhteisölle. Vahvempaa omistajuuden tunnetta olisi voinut siis tuoda, jos puhujakaartista olisi löytynyt eri akatemioiden alumneja. Verkostossa on aivan huikeita osaajia. Myös muut sivuohjelma, jota tapahtumaan oli järjestetty, jäi jotenkin hiukan epäselväksi tai varjoon. Niitä olisi voitu paremmin painottaa esimerkiksi juonnoissa. Myös 1. päivän loppuun suunniteltu gaala olisi ollut hienoa toteuttaa jollakin tapaa paremmin, tässäkin asian kanssa oltiin kenties hereillä liian myöhään hakemassa ehdokkaita? Cateringin osalta tapahtumapaikalle olisi voitu järjestää yhteinen lounas, joka olisi myös tehnyt lounastauosta tehokkaamman ja ihmiset olisivat kerenneet ruokailla lounaalle suunnitellulla ajalla. Myös tapahtumassa ollut baari olisi voinut perustua kumppaneiden tuotteille eli esimeriksi kahvi ja virvoitusjuomat olisivat voineet olla ilmaisia jonkun kumppanin tarjoamia. Alkoholia ei hyvin päiväpainotteiseen tapahtumaan olisi oikeastaan tarvinnut.

Kokonaisuudessaan tapahtumasta jäi ensimmäisen päivän kokemuksen pohjalta kaipaamaan jotain fiilistä tai vielä pidemmälle mietittyä draaman kaarta. Tapahtuma oli rinnastettavissa akatemialla sisäisesti toteutettavaan tapahtumaan. Tämä kuitenkin ehkä johtui siitä, että paikalla ei ollutkaan odotettua määrää ihmisiä ja se vaikutti myös yleisön fiilikseen. Kuitenkaan mitään ei pidä mennä myöskään sanoa vain yhden päivän perusteella ja edelleen on hienoa, että tapahtumaa lähdettiin ensimmäistä kertaa toteuttamaan ja se vietiin loppuun, vaikka luvut näyttivät ei toivotuilta.

Mitä opin ja vien käytäntöön?

Omat oppimistavoitteeni olivat uusiin ihmisiin tutustuminen, kohtaamiset sekä uudet ideat sekä näkökulman laajentaminen. En lähtenyt tapahtumaan sen sisällön vaan ihmisten takia.  Minusta on aina erittäin mielenkiintoista ja hauskaa, kun pääsee paremmin tutustumaan ihmisiin Proakatemian yhteisössä. Mikä parempi tilaisuus siihen kuin esimerkiksi päivän aikana autossa vietettävät noin 4 tuntia. Päivän lopuksi huomio olikin se, että vastaavia reissuja tulisi ehdottomasti tehdä lisää. Mitä sekalaisempi seurakunta sen parempi reissu. Tämän lisäksi parasta antia oli ennen kaikkea muiden akatemioiden ihmiset. Tunnemme verkoston valitettavan huonosti, vaikka tiimiakatemia & tiimioppimis menetelmää käyttävillä oppilaitoksilla on valtavasti yhteistä ja paljon jaettavaa.

Uusia ihmisiä tuli verkostoon lisää ja heti huomaa miten oma ja mukana olleiden yhteinen ajattelu alkaa kehittyä, kun pääsee keskustelemaan eri akatemioiden käytännöistä. Erityisesti yhteisön kehittymisen kannalta tämä on merkittävää ja päästään reflektoimaan omaa tekemistämme. Erilaisuus on rikkautta, vaikka jaammekin paljon samaa. Suurin arvo tapahtumassa oli ehdottomasti kaikissa epävirallisissa keskusteluissa. Ja kuten jo aiemmin todettu keynoteista ja puhujista jää aina käteen jotain, joista avainasioina tällä kertaa erityisesti verkostot, osaamisen sanoittamisen vaikeus, työntekijäkokemuksen merkitys sekä erilaisten työkalujen käyttö tapahtuman tuotantoprosessissa.

On mielenkiintoista maalailla sitä samaa visiota, joka tapahtuman projektitiimillä on ollut. Että paikalla todellakin olisi edustus kaikista akatemioista ja kattavasti myös niiden alumniverkostosta. Toivon, että tämänkertaiset haasteet eivät lannistaneet projektitiimiä ja tapahtuma tulee saamaan jatkoa. Lupaan henkilökohtaisesti kantaa korteni kekoon saapumalla paikalle, tapahtumia on kovin vaikea toteuttaa, jos siellä ei oli ihmisiä. Jokaisella akatemiayrittäjällä on opittavaa tapahtuman projektitiimin rohkeudesta, kiitos mallin näyttämisestä.

Loppuun

Proakatemialla on ehkä liiankin vähän nostettu verkostoitumistapahtumien arvoa ja merkitystä. Meidän olisi erittäin tärkeää osallistua erilaisiin ammattilaistapahtumiin ja edustaa tiimiyrityksiämme, mutta samalla ennen kaikkea nostaa esiin taustaa, josta ponnistamme eli Proakatemiaa sekä tiimioppimista. Sitä kautta nostamme myös valtakunnallisesti tutkintomme arvoa ja tiimiakatemia mallin tunnettavuutta. Osallistuminen mahdollistuu toki ostamalla liput, mutta myös lähtemällä esimerkiksi vapaaehtoiseksi. Omasta kokemuksesta uskon, että muutama vapaaehtoisena vietetty päivä voi helposti tuoda sinulle sosiaalista pääomaa sekä mahdollisuuden näyttää omaa käytännön osaamistasi niin paljon, että se generoituu enne pitkää rahallisesti takaisin.

Lähteet

Crazy Town. 2023. Erilainen, mutta parempi – Juhlavuoden tarinoita osa 2. Verkkosivu. Viitattu 16.4.2023.
https://www.crazytown.fi/erilainen-mutta-parempi-juhlavuoden-tarinoita-osa-2/
Euroopan Unioni. 2023. Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman hankkeen kuvaus. Verkkosivu. Viitattu 16.4.2023.
https://www.eura2014.fi/rrtiepa/projekti.php?projektikoodi=S22586 
Miskala, H-M. 2023. Seminaari 14.-15.4.2023. Time Traveler. Jyväskylä.
Mutka, V. 2023. Seminaari 14.-15.4.2023. Time Traveler. Jyväskylä.
Nilsson-Aro, L. 2023. Seminaari 14.-15.4.2023. Time Traveler. Jyväskylä.
Siefen, H. 2023. Seminaari 14.-15.4.2023. Time Traveler. Jyväskylä.
Time Traveler. 2023. Etusivu. Verkkosivu. Viitattu 16.4.2023.
https://www.timetraveler.fi/
Kuva: Simonen, S. 2023.

Hei ja tervetuloa tutkimaan millaisia ajatuksia allekirjoittaneen matkan varrella Proakatemialla on syntynyt!

Kommentit
  • Krista Tikkanen

    Tässä esseessä reflektoit järjestettyä tapahtumaa oman osaamisesi sekä vahvuuksiesi näkökulmasta. Monipuolisuutesi verkostoitujana ja tapahtumien järjestäjänä tulee hyvin esiin, osaat katsoa päivän antia monipuolisesti omaan substanssiisi peilaten. Kiinnostaisi kuulla aiotko ottaa event canvasin käyttöön omassa työssäsi tapahtuman järjestäjänä?

    Ja lopuksi, oli jälleen hyvä herätys tuo keynote puhuja Vilma Mutkan nostama laini “Verkosto = suurin sosiaalinen pääoma.” Jota sinä ihmisenä vaalit tekemisessäsi päivittäin ja se myös näkyy kehityksessäsi verkostoitua ihmisten kanssa tilanteesta riippuen.

    Käytäntöön vietävää, Kiitos!

    Vetaisarvioitu Kipinän toimesta 04/2023

    19.4.2023
Kommentoi