Tampere
03 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Tiktok sanastoa



Kirjoittanut: Iiris Ryhänen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

TikTok on sosiaalisen median alusta, joka on noussut suureen suosioon erityisesti nuorten keskuudessa ympäri maailmaa. TikTok on tunnettu lyhyiden videoiden jakamisesta, ja sen käyttäjät ovat luoneet monia uusia sanontoja ja ilmaisuja, jotka ovat levinneet laajalle TikTok-yhteisössä. TikTokin kautta on syntynyt uusia tapoja kommunikoida ja ilmaista itseään, ja tässä esseessä tutkimme joitakin näistä uusista sanonnoista ja niiden merkityksiä.

Yksi tunnettu esimerkki TikTokin luomasta sanonnasta on “no cap” tai “no cap, no cap”. Tämä ilmaisu tulee afroamerikkalaisesta slangista ja tarkoittaa käytännössä “ilman hattua” tai “rehellisesti”. (dictionary.com, 5.4.2019) TikTokissa “no cap” on kuitenkin saanut laajemman merkityksen, ja se voi viitata siihen, että jokin on totta, rehellistä tai vilpitöntä. Esimerkiksi käyttäjä voi kommentoida toisen videota sanoen “that’s fire, no cap!”, mikä tarkoittaa, että video on erittäin hyvä eikä siinä ole liioittelua. Tähän voi myös viitata pelkällä lippalakki emojilla. Jotkut ammattilaiset arvioivat muiden tekemiä videoita ja käyttävät sanoja cap ja no cap kertomaan, onko asia todenmukainen vai ei.

Toinen esimerkki on “chefs kiss” eli “kokin suudelma”. Tämä ilmaisu viittaa eleeseen, jossa sormenpäät koskettavat toisiaan kuvitteellisen suudelman merkiksi. TikTokissa “chefs kiss” on kuitenkin muuttunut käyttöön, jossa sitä käytetään ilmaisemaan ihailua tai hyväksyntää. Esimerkiksi käyttäjä voi kommentoida toisen videota “chefs kiss” ilmaistakseen, että video on erinomainen tai täydellinen.

Lisäksi TikTokista on tullut tunnetuksi erilaiset tanssihaasteet, jotka ovat saavuttaneet suurta suosiota ja luoneet omia sanontojaan. Esimerkiksi “Renegade” ja “Savage” ovat tanssikappaleita, joiden ympärille on syntynyt omat haasteensa ja niihin liittyviä ilmaisuja. TikTok-yhteisössä onkin syntynyt erilaisia termejä ja sanontoja, kuten “doing the Renegade” tai “being Savage”, jotka viittaavat näiden tanssien suorittamiseen tai niihin liittyvään huumoriin.

TikTokin kielenpiirteiden syntymisen taustalla on useita tekijöitä. Ensinnäkin TikTokin nopeatempoisuus, lyhyet videot ja luovat formaatit edistävät uusien sanojen ja sanontojen nopeaa leviämistä käyttäjien keskuudessa. Lisäksi TikTokin käyttäjäyhteisön monimuotoisuus ja globaali luonne mahdollistavat erilaisten kielten, murteiden ja kulttuurien vaikutteiden yhdistymisen uusien kielenpiirteiden luomisessa. Myös TikTokin visuaalisuus, ääniin perustuva sisältö ja käyttäjien luovuus luovat otollisen ympäristön uusien sanojen ja sanontojen synnylle.

Mike Thelwall Wolverhamptonin yliopistosta julkaisi artikkelin ”This! Identifying New Sentiment Slang Through Orthographic Pleonasm Online: Yasss Slay Gorg Queen Ilysm” (2021,IEEE Xplore), jossa hän tutki Youtuben kommenttikenttiä, joissa näkyy samoja sanontoja ja sanoja, kuin Tiktokissakin. Sadasta sanasta 11 oli uutta slangisanastoa ja kaksi niistä olivat lyhenteitä. Tutkimuksesta löytyi muun muassa Slay ja ilysm. Ilysm on lyhenne lauseesta I love you so much. Ilysm:in käyttö ei aina kuvaa aitoa ja suurta rakkautta, sen voi sanoa vaikka tuntemattomalle, joka tekee vain hyvää sisältöä. Slay sanan alkuperäinen tarkoitus on Cambridge Dictionaryn mukaan ”To kill in a violent way”, eli tappaa tai murhata joku julmasti. Slayn tarkoitus on internetin maailmassa muokkaantunut päälaelleen. Sanakirja kuvailleekin sitä näin: ” to impress someone very much or to be very good or impressive”, eli tehdä johonkin suuri vaikutus, tai olla todella hyvä tai vaikuttava. Esimerkkinä tilanne, jossa joku postaa videon, jossa hän näyttää todella hyvältä, tai on saavuttanut jotain hienoa, niin voidaan kommentoida ”Slay”. Slay on ollut suuressa suosiossa varsinkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskuudessa, tänäpäivänä se on levinnyt suuresti kaikkialle. Sanassa on myös säväys huumoria. Esimerkiksi käyttäjä voi myös kommentoida toisen videota sanoen “You’re slaying that outfit!”, mikä tarkoittaa, että henkilö näyttää upealta ja itsevarmalta pukeutumisessaan.

“bombastic side eye”. “Bombastic” tarkoittaa dramaattista tai teatraalista, ja “side eye” on ilme, jossa katsotaan sivusilmällä tai epäilevästi. TikTokissa “bombastic side eye” viittaa yleensä tilanteeseen, jossa henkilö osoittaa epäluuloa tai epäuskoa johonkin dramaattisella ja ilmeikkäällä tavalla. Esimerkiksi käyttäjä voi käyttää tätä sanontaa kuvaamaan omaa reaktiotaan johonkin outoon tai epäilyttävään tilanteeseen videolla. Itse tein humoristisen videon, jossa käänsin tämän suomeksi, kääntämällä bombastic side eye:n mahtipontiseksi sivusilmäksi ja se sai yli 100 000 näyttökertaa. Myös muut tiktokkaajat tekivät samanlaisen videon jälkeeni, oli hauska nähdä, miten asiat leviävät noin nopeasti Tiktokissa.

“Beef” on sanonta, joka tulee hiphop-kulttuurista ja se tarkoittaa konfliktia tai riitaa. Teys Groupin artikkelin ”History lesson: why arguments are called having beef” (17.2.2017) mukaan kaiken alku on lähtenyt Lontoosta, jossa varkaus tilanteen tullen huudettiin ”hot beef”, joka rimmaa ”Stop thief” kanssa, näin beef sai merkityksen huutamiselle. TikTokissa “beef” voi viitata erimielisyyksiin tai konflikteihin eri käyttäjien välillä. Esimerkiksi jos kaksi käyttäjää ovat julkisesti eri mieltä tai kommentoivat toistensa videoita negatiivisesti, heidän välillään voi olla “beef”. Tätä termiä käytetään usein huumorin sävyttämänä ja se voi olla osa TikTokin meemejä tai draamaa.

”Ate”, ”you ate that”, ”girl you ate that”, näitä kuulee usein. Tämä sanonta tarkoittaa, sitä, että jossain on onnistuttu hyvin, tai joku näyttää todelta hyvältä kuvassa. Tällä hetkellä trendaa sellainen, että postataan kaksi kuvaa lemmikistä. Ensimmäisessä kuvassa on tekstinä ”what my dog ate and survived” ja toinen kuva on kuva, jossa lemmikki on hauskassa viettelevässä asennossa ja siinä lukee ”this pic”. Jos joku postaa esimerkiksi tanssivideon, jossa hän onnistuu hienosti, voi siihen kommentoida vaikka “you ate that”.

“Spilling the tea” tulee englannin kielestä ja tarkoittaa juorujen paljastamista tai salaisuuksien kertomista. TikTokissa “spilling tea” viittaa yleensä tilanteeseen, jossa käyttäjä jakaa kiusallisia, yllättäviä tai jännittäviä tilanteita. Tämä näkyy myös puhekielessä, jos kaverilla on juoruja kerrottavana niin hän voi sanoa, että ”mulla on teetä spillattavaks”, tai jos tietää, että kaverilla on juoruja, niin niitä voi uteliaana pyytää kerrottavaksi sanomalla ”spill the tea”. Hauska tilanne oli kerran Kipinän ryhmächatissa, kun käytin tätä ilmaisua, eivätkä kaikki tienneet mitä se tarkoittaa, sitten me tiktok kansalaiset selitimme tämän lauseen tarkoituksen.

On myös huomioitava, että TikTokissa käytetään paljon lyhenteitä, kuten “FYP” (For You Page), “POV” (Point of View) ja “DUET” (videoiden yhdistäminen). Nämä lyhenteet ovat osa TikTokin ihan omaa kieltään ja tapaa kommunikoida, ja ne ovat yleisesti ymmärretty käyttäjien keskuudessa.

Toivottavasti tämä essee auttoi ymmärtämään nykypäivän internet slangia. Nuorelle sukupolvelle tässä tuskin oli mitään uutta, mutta, ne jotka eivät vietä päiviänsä Tiktokin ihmeellisessä maailmassa, ovat usein ulapalla siitä, mitä nämä lapset ja nuoret nyt puhuvat. Tiktok slangin ymmärtäminen auttaa myös vanhempia ymmärtämään lapsiaan paremmin. Tämä kieli kuitenkin muuttuu erittäin nopeasti ja menee uusien trendien mukaan. Pian kun joku tekee viraalin videon, niin siitä saattaa syntyä uusia sanoja ja sanontoja, jotka ovat hetken trendikkäitä. Tämä kieli luo yhteisöllisyyden tunnetta ja tuntuu ison yleisön sisäpiiri vitseiltä. On mielenkiintoista seurata, mihin kieli muuttuu ja kuinka tämä vaikuttaa suomen kielen kehitykseen.

LÄHTEET

Dictionary.com. 5.4.2019. Viitattu 12.4.2023. https://www.dictionary.com/e/slang/no-cap/ ,

  1. Thelwall, 2021. “This! Identifying New Sentiment Slang Through Orthographic Pleonasm Online Yasss Slay Gorg Queen Ilysm”. IEEE Intelligent Systems. Viitattu 12.4.2023 https://ieeexplore-ieee-org.libproxy.tuni.fi/abstract/document/9536263

Campbridge dictionary. Viitattu 12.4.2023 https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/slay

Teys. 17.2.2027. ”History lesson: why arguments are called having beef”. Viitattu 12.4.2023 https://au.teysgroup.com/food-info/having-beef/

Aihetunnisteet:
Kommentoi