Tampere
19 May, Sunday
20° C

Proakatemian esseepankki

TiimidiiliKirjoittanut: Amanda Hiltunen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Viime viikolla kisailimme Proakatemialla tiimienvälisessä tiimidiili kilpailussa. Toimeksiannot olivat ennen tapahtuman alkua hämärän peitossa, ja olimme avoimien mielin lähdössä kohti kisaa, koska tunnetusti tiimidiili voi olla mitä vain maan ja taivaan väliltä. Pidimme tiimidiili pajan tiistaina päivä ennen varsinaisen koitoksen alkua. Paja oli englanniksi, koska olimme puhuneet tiimissä, että olisi hyvä kehittää englanninkielen taitoa, ja miten se paremmin kehittyisikään kuin kieltä käyttämällä.

Paja oli tehty pohjautuen Petteri Kilpisen kirjaan Inspiroitunut. Kävimme pajassa läpi yleistä mindsettiä tiimidiiliin liittyen. Tiimillämme oli tuttuun tapaan ei enempää eikä vähempää tavoitteena, kuin tiimidiilin voittaminen.

 

Kävimme läpi myös odotuksiamme tiimidiiliä kohtaan. Omia odotuksiani oli hauskanpito, oppiminen, nauraminen, voitto ja hyvä klousaus keväälle, sekä totta kai se kuuluisa teamspiritti. Pienemmissä ryhmissä keskustelimme siitä, kuinka kukin inspiroituu ja mistä motivoituu. Oli silmiä avaavaa miettiä mitkä asiat todellisuudessa itseäni motivoivat, ja kuulla miten tiimikaverit motivoituvat. Tällaisesta harjoitteesta oli hyötyä tiimidiiliä varten, koska on tärkeä tietää miten pystyy tsemppaamaan tiimikaveria tiukan paikan tullen. Itse motivoidun hyvästä tekemisen meiningistä ja hulluttelusta.

 

Inspiroituminen ja inspiroiminen

Motivaatio asioita kohtaan johtaa inspiroitumiseen. Jotta voi inspiroida muita pitää itsellä olla sisäiset motivaatiotekijät kunnossa ja olla itse inspiroitunut. Petteri Kilpisen mukaan ihmiset motivoituvat kahdella eri tavalla, joko sisäisesti tai ulkoisesti. Ulkoinen motivaatio rakentuu palkitsemisen varaan ja sisäinen motivaatio taas ihmisen omalle palolle tehdä asiaa. Esimerkkinä työelämästä se, että jotkut työntekijät motivoituvat bonuksista ja palkkioista, sekä saamistaan kehuista. Toiset taas motivoituvat itse työstä, siksi että kokevat oppivansa tai saavansa tyydytystä työnteosta.

 

Työntekijöitä voi jakaa karkeasti kolmeen luokkaan: tyytyväisiin, sitoutuneisiin ja inspiroituneisiin. Optimitilanne tiimiyrityksessä olisi se, että kaikki olisimme inspiroituneita, ja saisimme yrityksemme missioista, visiosta ja arvoista potkua ja motivaatiota työntekoomme. Tätä inspiraatiota lähdimme hakemaan pajasta. Koin että motivaatiotekijöiden kirkastaminen auttoi kohti tavoitetta.

 

Itse tiimidiilin aamuna hommat starttasivat Tribeltä, jossa selvisi, että tulevat kolme päivää ovat englanniksi, mikä sattuma, että aihetta koskeva pajammekin oli! Toimeksiantoja oli kaksi, ensimmäisessä piti keksiä uusi Startup, ja toisessa tuote Proakatemian myyntipäiville. Jaoimme tiimimme kahtia, ja olin itse tuotetiimissä. Ideoita oli, mutta lopullisen tuotteen keksiminen tuotti alkuun vaikeuksia tiimillemme. Lopulta päädyimme kehittymään poikien sukkabrändiä Aglia, jota pojat ovat launchaamassa muutenkin ensi kuun aikana. Kehitimme sukkia, ja rakensimme pitchausta tuotteen ympärille. Haasteina pikkutiimillämme oli se miten saisimme kaikkien ajan käytettyä mahdollisimman tehokkaasti. Hukka-aikaa tuli roppakaupalla, mutta saimme siitä huolimatta hommat kunnialla tehtyä.

 

Sukat voittivat oman kategoriansa ja Agli saadaan myyntiin myyntipäiville. Tuotekategoriassa oli mielestäni kiva kilpailla, koska tiimimme tavoitteena on olla miljoonatiimi ja mikäpä nyt paremmin toisi liikevaihtoa kuin oma tuote myyntipäivillä. Olin siis inspiroitunut työntekijä, vaikka välillä turhautti, väsytti, harmitti eikä ollut hajuakaan siitä mitä pitäisi tehdä. Hyvän ja kannustavan tiimin turvin kuitenkin jaksoi rämpiä läpi tiimidiilin, pääosin suu hymyssä. Voittaminen myös loi lisää uskoa tiimiämme ja kykyjämme kohtaan. Olemme kehittyneet vuodessa huimasti, koska jos vertaa tuotoksiamme viime vuoden tiimidiiliin, on tässä melkoinen matka kuljettu. Saa nähdä missä olemme vuoden päästä. Myös startup tiimimme teki mieletöntä työtä MielApp ideansa parissa, ja idea todellakin on toteutuskelpoinen, mikäli joitain meistä kiinnostaa sitä lähteä kehittämään. Tästä on hyvä jatkaa hyvilä mielin kohti kesälaitumia.

Kommentoi