Tampere
25 May, Saturday
20° C

Proakatemian esseepankki

Taloudellisesti älykäs rikollinenKirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Katsoin TED Talks -youtubekanavalla olevan videon nimeltään ”How I learned to read and trade stocks in prison”, jossa Curtis Carroll kertoi omista kokemuksista. Päätin kirjoittaa hänestä, koska Curtis sanoi aika hyvän pointin: taloudellisen älykkyyden puute aiheuttaa paljon rikoksia maailmassa.

Carrollin lapsuus oli vaikea. Hän kasvoi perheessä, jossa vanhemmat olivat narkomaanit, eikä hänellä ollut muuta vaihtoehtoa pysyä elossa kuin varastaa. Niin jossain vaiheessa hän jäi kiinni ja joutui vankilaan, jossa hänen ajatusmaailma vaihtui. Hän ei osaannut lukea ja sen takia pyysi omaa vankilakaveria lukea hänelle lehden. Niin hän kerran törmäsi lehtijuttuun, jossa puhuttiin osakkeiden ostosta. Vankilakaveri kertoi hieman osakkeiden myymisestä ja siitä, miten sen avulla voi ansaita rahaa. Kun Curtis pääsi ulos vankilasta 200$ ja tovotuksen ”Kaikkea hyvää sulle! Älä joudu tänne uudestaan!”, hän päätti muuttaa asiaa.

Suurin osa rikoksista jotenkin liittyvät rahaan: varkaudet, huijaamiset jne. Moni ei vain tiedä muita tapoja elättää itseään, ja normaalisti elävillä ihmisillä on yleensä varaa vain siihen omaan elämään. Heitä ei kiinnosta muiden ongelmat. Mutta mitä rikollinen pystyy tekemään maailmassa, kun pääsee ulos vankilasta ilman taloudellista älykkyyttä? Hän varastaa uudestaan. Juuri sen takia Carroll ehdotti, että vankilassa tehtäisiin jonkinnäköinen taloudellinen valmennus vankeille, jotta vankilasta pääsyn jälkeen ihmiset asettuisivat oikealle reitille sekä pystyisivät maksamaan veroja valtiolle. Tämä huomattavasti vähentäisi rikollisuutta maailmassa, ja valtio voisi entistäkin paremmin.

Curtis Carroll on hyvä esimerkki ihmisestä, joka osasi tehdä oikean valinnan elämässä. Vaikka hänen ensimmäinen valinta olikin rikollisuus, myöhemmin hän oppi näkemään muitakin tapoja ansaita rahaa. Varsinkin hän korostaa sijoituksia, sillä ne kehittävät ihmisen taloudellista älykkyyttä ja kehittävät eteenpäin paremmin kuin perus pienet kuukausipalkat, joilla just ja just pysyy hengissä.

Kommentoi