Tampere
30 May, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Taitavaksi Rahan KanssaKirjoittanut: Arttu Asunta - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

TAITAVAKSI RAHAN KANSSA -valmennus 28.-29.9.2019

Mikko Sjögren oli keväällä vierailemassa pro-semmassa ja puheenvuoronsa lopuksi hän tarjosi mahdollisuutta ilmoittautua mukaan Taitavaksi rahan kanssa -valmennukseen. Olin vakuuttunut Mikosta, ostin idean ja ilmoittauduin mukaan. Valmennus kesti lauantaina 8 tuntia ja sunnuntain setti otti 7 tuntia. Tykkäsin valtavasti Mikosta jo ensimmäisellä kerralla, eikä asia muuttunut kuin paremmaksi tällä kerralla. Mikko saa yleisön mukaan, puhuu selkeästi, käyttää huumoria sekä selittää asiat yksinkertaisesti. Noviisin kannalta katsottuna siis oikeinkin mallikas viikonloppu. Osiltaan jatkuva istuminen otti koville, mutta lopputulos oli kyllä omalla kohdallani sen arvoinen!

Ai mitä Taitavaksi rahan kanssa sitten oikein sisälsi? Kuvittelin ennen tapahtumaa, että aihe käsittelee nimenomaisesti rahaa ja ainoastaan ja vain rahaa. Ehkä jopa sellaiselta kantilta, jota ei ihan joka poika ymmärtäisi. Valtavasti teoriaa ja sen sellaista, niitä minä odotin.

Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt. Aihe käsitteli kuin käsittelikin rahaa, mutta sen lisäksi keskityttiin paljon myös psykologisiin, historiallisiin ja ympäristöllisiin vaikutuksiin. Joutui oikeasti itse pohtimaan, miten sitä rahaa oikein käyttää, missä ja milloin, kuka on opettanut minulle rahankäyttöä, millaista esimerkkiä olen saanut ja keneltä? Eihän näitä asioita ihan yhdessä viikonlopussa pohdita loppuun, mutta jostainhan se on aloitettava!

Mutta mikä meitä sitten estää ylipäätään aloittamasta? Päällimmäisenä mitä käteen jäi, on se, että meitä estää pelko. Allekirjoitan kyseisen väitteen. Koen, että ihmisten ongelmana on aloittaminen. Uskallus ja vaiva. Pelko ja ”äh, enhän minä osaa” -asenne. Ala tekemään asioita eri tavalla. Kuvitellaan, että kuljet joka päivä samaa reittiä kouluun tai töihin. Näetkö matkallasi uusia asioita? Väitän että et. Vaihda reittiä, vaihda toimintatapoja, kokeile uusia vaihtoehtoja. Muuan Einsteinkin sen aikanaan totesi: doing the same thing over and over again and expecting different results, is insanity.

Mitä ensimmäisenä tein, kun pääsin kotiin valmennuksesta? Budjettilaskelman viimeiseltä kolmelta vuodelta tuloistani ja menoistani. Olen valtavan kiinnostunut omasta taloudestani, kiitos tämän viikonlopun. On helppo sanoa, että hyvin menee ja rahaa on, mutta kuinka moni oikeasti tietää, mistä se raha tulee, minne kaikkialle sitä kuinkakin paljon menee kuukausittain ja minne kaikkialle sitä voisi mennä (lue = sijoituksiin).

Olen amatööri sijoitusasioissa, mutta kiinnostukseni on nyt herännyt. Olen aloittanut matkani kohti vaurastumista.

”Pelaa siten, ettet häviä VS. Pelaa siten, että voitat.”

Kommentit
  • Inga Keski-Heikkilä

    Moikka Arttu! Ihan totta, että rahankäyttö varmasti on opittua vanhemmilta tai muilta saaduista esimerkeistä. Ainakin itse allekirjoitan sen täysin, että käytän rahaa hyvin samalla tavalla kuin vanhempani. Onnekseni olen oppinut myöskin puhumaan rahasta ja oppimaan sitä kautta parantamaan omaa rahan käyttöä. Usein rahaa puheenaiheena arastellaan, vaikka siitä nimen omaan tulisi puhua paljon, jotta oppisimme viisaiksi rahankäyttäjiksi!

    3.12.2019
Kommentoi