Tampere
25 May, Saturday
21° C

Proakatemian esseepankki

Ständillä työskentelyn nautinnollinen mukavuusKirjoittanut: Arttu Myllys - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Eilen olin tullikamarilla seisoskelemassa Proakatemian ständillä. Pyyntö tehtävään tuli melko nopealla aikataululla, mutta hommaan oli mukava lähteä, sillä olen tehnyt sitä paljon. n. 6 vuotta sitten kun aloitin järjestötoimintani, aloitin myös ständeilyn kiertelemällä ympäri Suomea kaupittelemassa opiskelijakorttia ammattikoululaisille. Jos joku väittää joskus, että jokin myynti on hankalaa, niin suosittelen koittamaan myydä edunvalvontaa teini-ikäisille amiksille ja miettimään sitten, oliko se edellisen tuotteen myynti sittenkään niin hankalaa. Tämä opetti itselle todella paljon ajan saatossa siitä, miten siellä kannattaa toimia ja miten teet siitä mukavaa. Muutamaan vuoteen en sitä ole tehnyt, mutta viime tammikuussa ystäväni kysyi minua Asta -messuille promoamaan yritystään ja tuotettaan. Epäröin hieman, sillä pariin vuoteen en sitä ollut tehnyt ja yrityksen tuotteet ja alakaan ei ollut kovin syvälle päähäni vielä uponnut. Suostuin kuitenkin lopulta ottamaan haasteen vastaan ja lupauduin tehtävään. Messuja edeltävänä iltana sain nopean pikaperehdytyksen yritykseen läheisessä kuppilassa ja seuraavana päivänä vain suorilta messukeskukseen. Alun jännityksen kumottuani huomasin taas, kuinka mukavaa se oli. Seisoskelit osastolla ja huikkailit ohikulkijoita osallistumaan lahjakortin arvontaan. Samalla kun messuvieraat täyttelivät kuponkia, sait kertoa heille yrityksestä ja tuotteista. Plussaahan tässä oli vielä se, että sain aina vetää spiikkini loppuun, sillä henkilö ei poistunut, ennen kuin oli antanut arvontakupongin minulle ja en sitä vastaanottanutkaan, ennen kuin olin valmis. Sain siis luvan kanssa höpötellä ihmisille, eli juuri sitä mistä tykkään. Jaan nyt muutaman hyvän vinkin siitä, mitä olen oppinut asiasta.

 1. Valmistautuminen: Normaalisti tietysti katsot, että kaikki tarvittava on valmiina ja että kaikki aikataulut ovat selvillä. Vielä tärkeämpää on valmistautua tuotteeseen. Lue siis kaikki mahdollinen tieto, mitä tuotteesta on saatavilla, sillä sinun tulee olla asiantuntija, joka osaa vastata jokaiseen kysymykseen. Se myös helpottaa itse suoritusta, sillä asioista keskusteleminen on faktapohjalla, eikä tarvitse mututuntumalla keskustella. Se on myös myyvää, kun asiakas huomaa, että tunnet oikeasti tuotteen, etkä ole vain pisteelle värvätty mainosten jakelija.
 2. Fyysinen valmistautuminen: Tulet todennäköisesti seisomaan koko päivän, joten valmistaudu siihen. Valitse hyvät kengät, joilla on hyvä seistä ja niihin mieluusti vielä geelipohjalliset. Kannattaa hieman venytellä ja avata jalkapohjan kalvoja pyörittelemällä esimerkiksi golfpalloa jalan alla. Jos ei niitä avaa, ne menevät jumiin. Kun jalkapohjan kalvot menevät jumiin, menevät pohkeet jumiin ja sen jälkeen reidet.
 3. Äänen avaus: Tulet myös puhumaan koko päivän, joten muista avata äänesi. Äänen avaus on monesti sellainen asia, jota vain laulajat arvostavat. Tämä johtaa siihen, että ääni voi pettää jo lyhyen ajan jälkeen ja se myös jättää pitempiaikaisia vaurioita. Monet esiintymiskouluttajat muistuttavat usein siitä, että mikäli ääntä ei avaa ja sitä rasittaa, johtaa se ajanmittaa siihen, että ääni murtuu kokonaan, eikä puhuminen onnistu kunnolla enää. Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää vanhoja merimiehiä, jotka ovat huutaneet kylmällä kannella toisilleen, tupakoineet ja juoneet raakaa rommia. Ääni on käheä ja matala, kuin flunssassa.
 4. Älä juo kahvia tai tupakoi ennen suoritusta. Tämä on pieni mukavuutta lisäävä asia, varsinkin kun joutuu puhumaan paljon. Sama pätee myös muihin puhe-esityksiin. Tupakka ja kahvi kuivattavat suuta ja näin ollen puhuessa täytyy juoda jatkuvasti, mikä aiheuttaa ylimääräistä säätämistä.
 5. Istuva myyjä ei ole myyvä, vaan työntää potentiaaliset asiakkaat pois luotaan, sillä tästä huokuu kiinnostamattomuus. Seiso siis aina ständillä ja pidä käsiäsi auki. Älä seiso siis puuskassa, vaan pidä kätesi joko vyötäröllä tai edessä, niin että esimerkiksi pitelet kynää kahdella kädellä. Tämä antaa heti paljon vastaanottavaisemman olemuksen ja olet hieman helpommin lähestyttävä. Älä myöskään räplää kännykkää, vaan jätä se täysin tauolle.
 6. Pidä ständi näyttävänä. Laita eri esitteitä koko pöydän laajuisesti, mutta ei kannata kasata pöydälle liikaa eri esitteitä. 3 eri esitteelläkin saa pöydän paremman näköiseksi, kun levität ne kauniisti koko pöydälle.

Älä jätä ketään yksin ständeilemään. On paljon mukavampaa, kun osastolla on jatkuvasti 2-4 henkilöä. Vuorotelkaa siis vessakäyntejä ja muita menoja niin, että kenenkään ei tarvitse olla yksin.

Aihetunnisteet:
Kommentit
 • Joni Puhakka

  Tuo on varmasti antanut paljon, kun on päässyt oppimaan vaikeamman kautta. Toit hyvin esille valmisteltavia ja huomioitavia asioita ständeilyä varten. Tuo oli hyvä pointti, että miten teet siitä mukavaa. Korostaisinkin ständeilyssä muiden seikkojen lisäksi hyvää fiilistä. Pidän ehdottoman tärkeänä, että ständeilijällä on hyvä fiilis. Se näkyy ja tarttuu myös ostajiin. Hyvällä fiiliksellä ja luonnollisella olemuksella pääsee jo pitkälle.

  18.11.2017
Kommentoi