Tampere
22 May, Wednesday
20° C

Proakatemian esseepankki

SelviytymisopasKirjoittanut: Ville Pajala - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Maailma muuttuu tällä hetkellä nopeammin kuin koskaan. Elämme aikakaudella, jossa tulevaisuuden yllä leijuu uhkaavia pilviä. Tuhoaako ilmastonmuutos maapallon? Viekö robotit ja automatisaatio kaikkien työpaikat? Kaappaako tekoäly vallan ihmiseltä? Muun muassa näiden teemojen tulevaisuutta pohtivat Suomen johtavat olohuonefilosofit Riku Rantala ja Tunna Milonoff kirjassaan Selviytymisopas: maailma muuttuu, näin jäät henkiin. He ovat keränneet eri alojen asiantuntijoiden mielipiteitä tulevaisuudesta ja pohtivat niiden pohjalta tulevaisuuden uhkia ja mahdollisuuksia Docventuresista tuttuun vakavaan, mutta huumorin täytteiseen tyyliinsä. Pohdintojensa pohjalta he antavat omat tulevaisuuden selviytymisvinkkinsä meille kaikille tulevaisuuden epävarmuudesta kärsiville.

Ilmastonmuutos ja tekoälyn kehitys voivat olla tavalliselle kansalaiselle melko suuria kysymyksiä pohdittavaksi ja niiden kehitykseen voi yksittäisen ihmisen olla melko hankala vaikuttaa. Sen sijaan työelämän muutos koskettaa meitä kaikkia jo aivan lähitulevaisuudessa. Tulevaisuuden työelämässäkin tulee pärjäämään, kunhan sen periaatteet ymmärtää ja valmistautuu niihin. Riku ja Tunna antavat kirjassaan omat vinkkinsä siitä mitkä taidot ovat tärkeitä tulevaisuuden työelämässä. Nämä vinkit pätevät myös monelta osin erittäin hyvin elämässä ylipäänsä pärjäämiseen. Tässä niistä muutamia.

Sopeudu ja kouluttaudu

Vahvin tai edes fiksuinkaan ei välttämättä tule pärjäämään vaan se, joka osaa sopeutua parhaiten. Omaksu jatkuvasti uusin saatavilla oleva tieto kehittämällä itseäsi joko kouluttautumalla tai omatoimisesti lukemalla kirjoja, kuuntelemalla podcasteja, katselemalla dokkareita ja niin edelleen. Pelkällä koulusta saadulla tutkinnolla ei enää kauaa pärjää vaan oppimisen pitää olla elinikäinen prosessi. Riku ja Tunna vertaavat kirjassa tätä oppimisen jatkumoa videopeliin, jossa omaa hahmoaan tulee kehittää koko pelin ajan, sen edetessä tasolta toiselle ja oppiessa jatkuvasti uusia taitoja. Myös kyky sietää jatkuvaa epävarmuutta tulee korostumaan suuresti, kun työtehtävät muuttuvat yhä enemmän pätkittäisiksi ja yhä useampien työstä tulee yrittäjämäisempää. Ennen kaikkea täytyy olla valmis ottamaan muutos vastaan, koska muutos tulee joka tapauksessa tapahtumaan, halusit tai et. On parempi olla etujoukoissa ottamassa sitä vastaan kuin koittaa viimeiseen asti vältellä sitä.

Ole luova

Robotit ja automatisaatio tulevat korvaamaan ihmisen monessa yksinkertaisessa ja suorittavassa työtehtävässä, mutta luovuus on valttikortti, jolla ihminen tulee pärjäämään työelämässä vielä pitkään. Robotit suorittavat tehtäviä niille annettujen käskyjen mukaan, mutta ihmisellä on kyky soveltaa asioita sekä yhdistellä kokemaansa ja tuntemaansa. Tekoäly saattaa joskus oppia tekemään luoviakin tehtäviä, mutta ihmisillä tulee vielä pitkään, tai mahdollisesti aina, olemaan niissä selkeä etulyöntiasema. Tekoäly voi oppia esimerkiksi säveltämään musiikkia tai kirjoittamaan runon, mutta ihminen pystyy kertomaan muille ihmisille tarinan oman teoksensa taustalla, jolloin muut ihmiset voivat samaistua siihen, toisin kuin koneen tuotantoon.

Hallitse data ja media

Uusia alustoja ja kanavia tulee esille sellaisella tahdilla, että on ymmärrettävää, jos välillä joutuu kysymään, että mikäs ihme tämäkin taas on. Kaikkea ei tarvitse tuntea ja osata käyttää täydellisesti, mutta on tärkeää tietää mikä on milloinkin niin sanotusti in ja mikä out. Uusien alustojen ja kanavien pelko on sen sijaan turhaa, sillä niistä suurin osa on vain uusia tapoja olla yhteydessä muihin ihmisiin. Jonkun ajankohtaisen alustan erikoisosaaminen voi antaa vahvan edun työmarkkinoilla ja voi parhaassa tapauksessa muodostua jopa ihmisen päätoimiseksi tulonlähteeksi. Tämä on vahvasti näkyvillä jo nyt, kun erilaiset somevaikuttajat ja tubettajat tienaavat elantonsa jakamalla päivittäistä elämäänsä suurelle seuraajajoukolle, joita yritykset haluavat tavoittaa heidän kauttaan.

Ole mukava ja myötätuntoinen

Tekoäly voi haastaa meidät lähes missä vain, mutta tunneälyä sille tuskin koskaan muodostuu. Se tulee olemaan ratkaiseva ero ihmisten ja robottien välillä. Tietyt työtehtävät joissa tarvitaan empatiaa ja ihmismäistä vuorovaikutusta tulevat jatkossakin pysymään tiukasti ihmisten hallussa. Vai voisitko kuvitella, että sinun yrityksessäsi olisi esimerkiksi HR-päällikkönä robotti, jolle joutuisit avaamaan elämäsi murheet ja haasteet? Niin kauan kun on ihmisiä, tarvitaan inhimillistä vuorovaikutusta ja sen osaajille tulee olemaan tarvetta. Tällaisia töitä on onneksi paljon ja niiden määrä varmasti lisääntyy vielä tulevaisuudessa. Niin työelämässä kuin elämässä ylipäänsä hyville tyypeille on aina kysyntää.

Opettele uteliaaksi

Kukaan ei ole tässä maailmassa koskaan täysin valmis ja joka päivä voi oppia jotain uutta. Oppimisen mahdollistaa uteliaisuus uusia asioita kohtaan. Jotkut ovat luonnostaan hyvin uteliaita, mutta jokainen voi tehostaa päivittäistä oppimistaan kehittämällä itselleen uteliaan mielen. Kysele paljon silloin kun et jotain tiedä, vaikka asia saattaisi vaikuttaa yksinkertaiselta. On turha pelätä kysyvänsä tyhmiä kysymyksiä. Ei sellaisia todellisuudessa ole olemassakaan, koska kysymällä on aina mahdollisuus oppia jotain. Asioihin kannattaisi välillä suhtautua kuten lapset. Lapset ovat usein hyvin uteliaita ja innostuneita uuden oppimiseen. He kyselevät paljon ja aivan kaikesta maan ja taivaan välillä mitä eivät vielä ymmärrä. Lasten kanssa vietetty aika voi osoittautua kullan arvoiseksi myös myöhemmin aikuisten seurassa. Itseään tulisi myös haastaa ajattelemaan asioita eri lailla kuin yleensä. Meille kaikille on kehittynyt omanlaisemme lähestymistapa uusiin asioihin ja muiden mielipiteisiin. Näemme luonnostaan asiat usein niin kuin itse haluamme. Haasta itsesi päivittäin katsomaan jotain asiaa toisesta tai jonkun toisen näkökulmasta. Silloin tällöin on myös hyvä lähteä avoimin mielin johonkin tapahtumaan tai seikkailulle vieraaseen kaupunkiin tai maahan katsomaan, mitä ihmiset siellä tekevät ja millaisia tietoja ja taitoja heiltä voi oppia.

Kommentoi