Tampere
17 May, Friday
14° C

Proakatemian esseepankki

SBS 2022 Paneelikeskustelu



Kirjoittanut: Anton Hietikko - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tapahtumapäivä

Torstaina 5.5.2022 osallistuin Lempäälän Ideaparkin Bläk Boksissa järjestettyyn tapahtumaan nimeltä Sport & Business Seminar 2022. Seminaarissa puhujina olivat Aslak de Silva, Juha Puhtimäki, Matti Iivarinen ja Kiira Korpi. Puhujat olivat kovaa luokkaa. Kiinnostavimpana ja mieleenpainuvampana mieleen jäi, kuitenkin Aslakin setti. Aslak on toiminut monissa eri yrityksissä johtotehtävissä ja muun muassa hän on ollut Nordic Business Forumin toimitusjohtaja. Puheessaan Aslak kertoi, kuinka saadaan winner’s mindset. Tapahtuma oli muutenkin onnistunut, vaikka varmasti ensi vuodelle jotain parannettavaa on.

Paneelikeskustelu

Suurin yllätys tapahtuman sisällössä minulle oli paneelikeskustelu ja nimenomaan positiivisessa mielessä. Paneelikeskustelun isäntänä toimi Iiro Harjula, joka muuten toimi myös koko tapahtumassa juontajana. Keskusteluun osallistui Heikki Huovinen, Mirelle Lund ja Pekka Saravo. Heikki tunnetaan Hintsa Performance valmentaja ja hän on myös valmentanut F1-kuljettaja Sebastian Vetteliä. Mirelle tunnetaan taas viisin kertaisena tanssin Suomen mestarina ja nykyään tanssin ammattivalmentajana. Pekka on taas entinen huippu jääkiekkoilija, joka on voittanut kolme Suomen mestaruutta. Paneelikeskustelun puheenaiheeksi oli valittu viisi erilaista aihetta: ihmisten välinen dynamiikka, valinta vai valmennus, yksilön mahdollisuus ratkaisevaan suoritukseen, vaikeuksien kohtaaminen ja yksilön mentaliteetti. Tässä olisi minun kokoelmani paneelissa käydystä keskustelusta:

Ihmisten välinen dynamiikka

Heti ensimmäisenä asiana nousi esiin kuunteleminen. On tärkeää, että toinen osapuoli tulee kuunnelluksi, jotta voidaan kehittää kemioita. Kuuntelemalla toista kunnioitat häntä. Kunnioittaminen on elintärkeää dynamiikan kehittämiseksi. Mikäli haluaa säilyttää kunnioituksen ja välttyä konflikteilta on tekemisessä oltava yhteinen päämäärä, samat tavoitteet ja arvot. Päämäärän ja tavoitteiden pitää olla, kuitenkin tavoitettavissa, ettei lähdetä tavoittelemaan kuuta taivaalta. Yhteisiä tavoitteita asettaessa tulisi ne myös asettaa linjaan omien tavoitteiden kanssa, jotta sinun on helpompi tehdä töitä yhteisen hyvän eteen.

Valinta vai valmennus?

Kysymyksellä tarkoitetaan sitä, kun tiimin astuu uusi ihminen, joka ei välttämättä jaa vanhojen tiimiläisten kanssa samoja arvoja ja työetiikkaa. Mitä tehdään? Paneelissa tuli esille, että tiimin on mentävä aina yksilöiden edelle. Tiimi täytyy siis rakentaa tiimin arvoilla. Mikäli kehiin astuu uusi tiimiläinen on hänelle kerrottava joukkueen arvot ja niiden pitää olla selvät ja niihin pitää sitoutua, mikäli hän haluaa olla osana joukkuetta. Kyllä vai ei -kysymys. Tiimin luomat arvot ja tavoitteet tulee asettaa arjen tekemiseen, eikä ne voi vaan jäädä koristeeksi seinälle. Valmentajan rooli onkin tässä kohtaa suuri, että hän saa sen joukkueen puhaltamaan yhteen hiileen kohti niitä tavoitteita ja arvoja rutiinettain arkielämässä.

Yksilön mahdollisuus ratkaisevaan suoritukseen

Pitää kuitenkin ymmärtää, että kaikki eivät voi tehdä kaikkea. Esimerkillä maalivahti ei voi hyökätä. Yksilöiden pitääkin siis löytää ne omat vahvuudet, millä voi auttaa sitä tiimiä menestymään. Jokainen yksilö voi myös alisuorittamalla ratkaista tilannetta myös väärään suuntaa. Pitäisi siis jokaisen löytää se oman alueen ja tekemisen 100 prosenttia. Ei voi kuitenkaan syntyä pelon ilmapiiriä ja yksilöiden pitää pystyä päästä luottamuksella koittamaan omia rajoja, jotta voidaan löytää maksimaalinen taso ja kehittyä vielä siitä. Epäonnistumisia voi kuitenkin tulla eikä huolta se kuuluu prosessiin, jos prosessi on tehty oikein sillä kukaan ei ole mestari syntyessään.

Vaikeuksien kohtaaminen

Aina on pakko vaan jaksaa koittaa kehittyä ja hakata sitä päätä siihen seinään, mikäli ei muuten onnistu. Yrittämättä jättäminen ei ole vaihtoehto, mikäli haluat voittaa. Vaikeuksien koittaessa tunteet on vain kohdattava ja niistä pitää ottaa opit, jotta voitaisiin ensi kerralla voittaa. Muista tämä: vaikeuksien kohtaaminen on mittari motivaatiolle, mikäli luovutat, olet luovuttaja.

Yksilön mentaliteetti

Tällä tarkoitetaan, että miten kehitetään yksilön ja tiimiin mentaliteettia? Mentaliteettia kehittäessä on tärkeää, että on itsetuntemusta. Fundamentit ovat identiteetissä. Kuka tahansa ei voi olla, mitä tahansa. Yksilön on löydettävä ne jutut, mitkä ovat itselle mieluisia ja missä on itse hyvä. Tiimin mentaliteettia kasvatettaessa jokainen pieni pisara johtaa jokeen, mikä vie ne sinne mereen, mistä löytyy se iso voima. Tiimin mentaliteettia edistäessä jokaisen yksilön täytyy olla aktiivisesti sitoutunut yhteisiin tavoitteisiin ja määränpäähän. Välillä voi kuitenkin tulla epäonnistumisia matkan varrella. Se joka ei ole tosissaan hävinnyt ei ole tosissaan voittanut. Homma ei saa olla liian tasapaksua ja aina ei voi voittaa. Myrskyt kuuluvat asiaan, mutta niistä täytyy ottaa opiksi!

Kommentoi