Tampere
03 May, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Säästäjät ovat luusereita? Ajattele kuin rikkaat – ja rikastu



Kirjoittanut: Antti Peltoniemi - tiimistä Ropina.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rich Dad Poor Dad
Robert T. Kiyosaki
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Johdanto

Rikkaiden ja köyhien ihmisten väliset erot ovat valtavat. Enkä puhu nyt heidän pankkitileistään, isoista taloistaan tai hienoista autoistaan. Juuri nyt, en puhu mistään maallisesta. Puhun heidän ajatusmaailmastaan ja teoistaan. Tässä esseessä tarkoituksenani on pohtia juuri näitä asioita, ja sitä mikä oikeasti erottaa rikkaat ihmiset köyhistä ihmisistä, sekä mitä rikkaiden ajattelutapoja sinä voit kopioida omaan elämääsi menestyäksesi.

Näitä asioita pohditaan myös New York Timesin bestseller listalla pitkään majailleesta ja finanssialan klassikoksi muodostuneessa Rich Dad Poor Dad-kirjassa (Robert T. Kiyosaki 1997). Kyseisessä kirjassa Kiyosaki kertoo lapsuudestaan, jossa hän kasvoi kahden isän kanssa. Toinen oli hänen biologinen isänsä, hyvin koulutettu ja hyväpalkkaista työtä tekevä siltikin rahavaikeuksissa oleva ”köyhä isä”, sekä hänen lapsuudenkaverinsa koulut kesken jättänyt menestyksenhimoinen ”rikas isä”.  Näiltä saatujen kahden erilaisen lähestymistavan avulla hän esittää perustavanlaatuisen eron siinä, miten köyhät ja rikkaat ihmiset suhtautuvat rahaan ja varallisuuden rakentamiseen.

Älä tee töitä rahasta – laita raha tekemään töitä puolestasi

Suurin osa meistä on varmasti joskus kuullut termin passiivinen tulo. Sillä tarkoitetaan rahavirtaa, joka kertyy ilman jatkuvaa aktiivista työskentelyä tai päivittäistä panosta. Tämä on aina ollut oma unelmani. Minua kiehtoo ajatus siitä, että ihmisen on mahdollista teoriassa elää ilman, että joudut itse tekemään aktiivisesti töitä saadaksesi rahaa. Sen sijaan, raha voi tehdä töitä puolestasi samalla kun keksit itse keinoja, jolla saat rahan tekemään itsellesi ylitöitä. Eikö kuulostakin houkuttelevalta ajatukselta? Silti vain todella harvat edes tavoittelevat tätä.

Kirjassa puhutaan siitä miten köyhät ja keskituloiset tekevät töitä saadakseen rahaa, mutta rikkaat laittavat rahan työskentelemään heidän puolestaan (Kiyosaki 1997, 39). Tämä on mielestäni pohjimmiltaan suurin ero rikkaiden ja köyhien ihmisten välillä. Tavallinen köyhä tai keskituloinen ihminen ei ajattele muuta kuin jokapäiväistä kahdeksasta neljään kestävää työpäiväänsä. He ajattelevat vain, että jos he tekevät työnsä tunnollisesti he joskus tulevaisuudessa saavat ylennyksen ja mahdollisesti jopa palkankorotuksen. Tätä ilmiötä Kiyosaki kutsuu kirjassaan ”rat raceksi”. Ihmiset ovat siis niin tapoihinsa ja jokapäiväiseen ”oravanpyöräänsä” juurtuneita, että heillä ei käy edes mielessä maailmassa olevan paljon muita tapoja tienata rahaa, jopa tekemättä itse yhtään mitään.

Välttäkää ajautumista tähän ansaan.

Kouluttaudu ja hanki tietoa

Luettuasi tämän väliotsikon ensimmäinen ajatuksesi varmasti on, että aion puhua ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinnoista, sekä niiden tärkeydestä nykymaailmassa. Ehei, puhun jostain paljon tärkeämmästä. Nimittäin siitä, että sinun täytyy opiskella rahaa. Se on elämäsi tärkein oppiaine halutessasi menestyä. Se on pakokeinosi oravanpyörästä.

Rikkaat ihmiset tietävät, että tieto on valtaa. Tämän takia he ovat aina avoimena uusille ideoille. He ovat valmiita sijoittamaan aikaa ja rahaa uuden tiedon hankkimiseen. Tärkein taito, jota voit kehittää halutessasi rikastua, on rahan toiminnan ymmärtäminen. Siltikään sitä ei juurikaan opeteta missään normaalissa koulussa meidän yhteiskunnassamme. Siksi onkin tärkeää, että menestystä janoava perehtyy itse aiheeseen. Kirjassa (Kiyosaki 1997, 36) puhutaan siitä, miten perinteiset koulut ovat loistavia, jos haluat oppia tietyn ammatin ja työskennellä saadaksesi rahaa. Sen sijaan, jos haluat oppia, miten saat rahan tekemään töitä puolestasi, sinun on itse tehtävä tämä opiskelu ja löydettävä omat tiedonlähteesi. Opiskelemalla rahan toimintaa, keksit pian monia mahdollisuuksia mitä sinulla on saada rahasi työskentelemään itsellesi.

Karu fakta on se, että kukaan ei ole tulossa kertomaan sinulle kädestä pitäen, että sinun kannattaa sijoittaa tähän ja tähän yhtiöön, tai tekemällä näin ja näin voit tienata x määrän rahaa. Nämä ovat taitoja, joita jokaisen on itse opeteltava, mikäli he haluavat menestyä.

Karu fakta on myös se, että monet rikkaat ihmiset maksavat vähemmän veroja kuin keskituloiset ihmiset, vaikka tienaavatkin merkittävästi enemmän. Miten tämä on mahdollista? He ovat opiskelleet rahan toimintaa ja ymmärtävät maansa verotusjärjestelmän. Näitä oppeja hyödyntämällä he pystyvät löytämään lain puitteissa olevat keinot, joilla he pystyvät pienentämään omaa verotaakkaansa. Tässä on vain yksi esimerkki tiedon voimasta. Kuten Kiyosakin rikas isä huomauttaa, ei ole merkitystä paljonko tienaa, vaan paljonko ansaitsemastasi rahasta saat pidettyä itselläsi.

Rikkaan ihmisen ajattelumallit

Opiskeltuasi rahan toimintaa alat vähitellen huomaamaan, että myös ajanhermolla pysyminen on todella tärkeää. On tärkeää seurata mitä maailmalla ja markkinoilla tapahtuu. Asiat, jotka olivat hyviä elämänneuvoja, kun vanhempamme olivat nuoria, eivät välttämättä ole niitä enää. Tästä hyvänä esimerkkinä kirjassa (Kiyosaki 1997, 186) Robertin rikkaan isän lause ”säästäjät ovat luusereita”. Tämä lause saattaa kuulostaa aluksi oudolta, mutta kun rikas isä avaa sitä tarkemmin, sen syvempi merkitys alkaa hahmottua. Yli kuusikymmentä vuotta sitten ihmiset saattoivat säästää itsensä eläkkeelle. Silloin sen aikaiset säästötilien vastikkeet saattoivat maksaa kaksinumeroista korkoa ihmisten rahoille. Tilanne oli toinen Kiyosakin kirjoittaessa kirjaansa vuonna 1997 ja kehitys on ollut vain huonompaan suuntaan siitä. Nykyään pankkien maksamat talletuskorot eivät riitä kattamaan edes vuosittaista rahan arvon laskua, eli inflaatiota. Kun tajuat tämän, tuskin haluat enää jättää vaivalla ansaittuja rahojasi lojumaan pankkisi säästötilille. Mutta mihin ne pitäisi sitten käyttää?

Kirjassa (Kiyosaki 1997, 80) esitellään rikkaiden ihmisten ensimmäinen sääntö, joka koskee ”varojen” (eng. assets) ja ”velkojen” (eng. liabilities) erottamista. Kun kysyt köyhältä tai keskituloiselta ihmiseltä mikä muodostaa heidän suurimman omaisuutensa, he todennäköisesti mainitsevat talonsa tai autonsa. Sen sijaan rikkaat ihmiset, kuten Kiyosakin ”rikas isä,” omaksuvat täysin vastakkaisen näkökulman. He pitävät ”varoina” kaikkea, mikä tuo rahaa heidän taskuihinsa, kun taas kaikkea, mikä vie rahaa heidän taskuistaan, kutsutaan ”veloiksi”. Ostamalla esimerkiksi auton 10 000 eurolla ja ajamalla sen ulos autoliikkeestä, sen arvo todennäköisesti puolittuu. Tämän jälkeen sinun tulee säännöllisesti suorittaa maksuja, kuten vakuutusmaksut, auton huollot ja polttoainekustannukset. Muutaman vuoden kuluttua halutessasi myydä tämän ”varasi”, on epätodennäköistä, että saat edes puolet alkuperäisestä hinnasta takaisin. Sama periaate pätee myös omaan asuntoosi, johon olet ottanut asuntolainan ja jota joudut jatkuvasti lyhentämään. Sen sijaan, että käyttäisit rahat asuntolainan lyhentämiseen, voitaisiin ne käyttää varallisuutesi kasvattamiseen.

Jos haluat rikastua, ymmärrä varojen ja velkojen ero. Panosta varoihin, jotka laittavat rahaa taskuusi ja vältä velkoja, jotka vievät rahaa taskustasi.

Riskinottamisen ja päätöksenteon tärkeys

Maailma liikkuu yhä nopeammin ja nopeammin. Osakekaupat pörssissä tehdään millisekunneissa. Hyvät mahdollisuudet syntyvät ja kaatuvat internetin maailmassa todella nopeasti. Yhä useammat ihmiset kilpailevat näistä mahdollisuuksista. Mitä nopeammin voit tehdä päätöksiä, sitä todennäköisemmin pystyt tarttumaan hyviin tilaisuuksiin ennen kuin joku muu tekee sen. Rikkaat ymmärtävät tämän.

Rikkaat ymmärtävät myös, että elämässä on ajoittain pakko ottaa riskejä. Jos haluat menestyä, et tule tekemään sitä jatkamalla jokapäiväistä oravanpyörääsi. Jos näet tilaisuuden, tartu siihen. Voit joko laittaa rahasi tekemään töitä puolestasi, tai sitten voit jatkaa töiden tekemistä työpaikkasi, valtiosi ja pankkisi puolesta, oman aikasi, verorahojesi ja asuntolainan lyhennyksiesi merkeissä.

“Often in the real world, it’s not the smart who get ahead, but the bold” -Robert T. Kiyasaki

Lopuksi

Rich Dad Poor Dad-kirja herätti minussa paljon ajatuksia. Monet olivat sellaisia, joita omasin jo valmiiksi. Kuitenkin iso osa ideoista ja ajattelumalleista mitä kirjassa ilmaistiin, olivat itsellekin täysin uusia. Oli mielenkiintoista lukea Kiyosakin kokemuksista ja kasvatuksesta kahden eri isän kanssa. Huomasin, että monet vertailut mitä kirjassa tehtiin rikkaiden ja köyhien ihmisten välisten ajattelutapojen välillä ovat sellaisia, mihin olen omassa elämässä eri ihmisten välillä törmännyt. Vielä mielenkiintoisempaa tästä tekee se, että yleensä sellaiset ihmiset, jotka omaavat kirjassa mainittuja rikkaiden ihmisten ajattelutapoja ovat olleet kohtuu menestyneitä elämässään.

Tämän esseen tarkoitus oli avata omaa pohdintaani ja samalla saada sinutkin ajattelemaan omaa käsitystäsi rahasta sekä siihen liittyvistä erinäisistä ajatusmalleista.

Lähteet

Kiyosaki, R. 1997. Rich Dad Poor Dad. 3. Painos: 20th Anniversary Edition. Scottsdale, AZ: Plata Publishing

Kommentit
  • Elias Mustonen

    Hyvä essee, tykkäsin kovasti! Mitä suunnitelmia sulla on tehdä lompakostasi paksumman?

    24.3.2024
Kommentoi