Tampere
03 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Rutiinien vanki



Kirjoittanut: Julia Koski - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Pura rutiinit atomeiksi
James Clear
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Rutiinien vanki

 

Jokaisella meillä on rutiineja. On rutiineja mitä haluamme vaalia. Ja on rutiineja, mistä haluamme eroon. Kuinka tietää mikä rutiini on hyvä ja mikä huono? Viime syksynä koin suuren muutoksen elämässäni, lähdin opiskelemaan ja jätin kaiken tutun taakse, vanhat rutiinit ja vanhan ympäristön. Olen tässä vuoden aikana huomannut, että vanhat rutiinit ovat korvautuneet uusilla. Osana näistä uusista on hyviä muutoksia ja osasta haluaisin eroon.

 

Jos tarkastelee omaa arkea, koen, että toimin tällä hetkellä tietyn kaavan mukaan. Onko se kaava sitten hyvä? En siitä tiedä, mutta jotain muutoksia haluan tehdä. Suurin muutos, minkä haluan saavuttaa, on liikunnan laittaminen osaksi arkea. Tästä innostuneena ja hiukan myös ”esseepakon” alla päätin kuunnella kirjan: James Clearin, Pura rutiinit atomeiksi 2020. Kirjaa lukiessa huomasin yhtäläisyyksiä entisenä urheilija myös Clearin ajatuksiin. Huomasin myös, että tämä kirja tulee auttamaan myös meidän tiimiämme.

 

Kuten aikaisemmissa esseissä, olen maininnut, että Hurmoksen syksy on ollut aikamoista hullunmyllyä. Olemme elokuussa palaneet kesälomalta takaisin yrityksemme yhteiseen arkeen. Noh, jokaiselle on muodostunut omat rutiinit kesän aikana ja Hurmoksen yhteiset rutiinit ovat hiukan unohtuneet. Minusta meillä oli vielä keväällä tiukat rutiinit, joista pidettiin kiinni, esimerkiksi ”pajoihin” tullaan ajoissa ja poissaoloilmoitukset ovat selkeät. Kesän jälkeen nämä kaikki ovat unohtuneet, itseltänikin. Nyt olisi aika räjäyttää Hurmoksen rutiinit atomeiksi.

 

Clear neuvoo kirjassaan, että olisi hyvä kirjata omat päivän tekemisensä ylös ja katsoa, mitkä ovat tarpeellisia ja mitkä turhia rutiineja. Kun turhat/haitalliset rutiinit on karsittu pois, voi ne korvata uusilla. (Clear.J.2020.)  Esimerkiksi kun tulen koulusta kotiin, taritseeko minun katsoa Netflixiä iltaan asti ja mennä myöhään nukkumaan. Kun voisin tämän muuttaa, että menen liikkumaan, katson vähemmän Netflixiä ja ajoissa nukkumaan. Virtaakin olisi enemmän seuraavana päivänä. Ihan samalla tavalla Hurmoksen tilanteessa, avataan ongelma kohdat ja korvataan ne uusilla rutiineilla. Ei olla enää vanhojen rutiiniemme vankeina.

 

Mutta miten estää vanhoihin kaavoihin hurahtaminen? ”Kun tuloksia ei tule sorrumme vanhoihin tapoihimme” (Clear.J.2020.) Rutiinien muuttaminen on pitkäjänteinen prosessi ja helposti luiskahtaa vanhoihin tapoihin. Suurin syy on, että tuloksissa kestää. Jos niitä ei heti näy, ei tulisi luovuttaa vaan jatkaa eteenpäin. Mitä jos tämän liikuntakerran jätän välistä, menen sitten huomenna. Rutiiniemme muuttaminen on pitkälti mielen peliä. Kun kerran antaa itselleen periksi, antaa myös jatkossa, jos rutiini ei ole vielä iskostunut omaan arkeen. (Clear.J.2020.)

 

Lepoa tulee kuitenkin antaa ja olla armollinen itselleen. Minusta rutiinien muuttaminen ei ole mikään yksi suorituksista, vaikka se siltä aluksi tuntuukin. Kun rutiinit alkavat iskostua arkeesi, helpottuu työsi. Aikaasi vapautuu muuhun, koska rutiinisi ovat vakiintunet, aivojen ei enää tarvitse miettiä jatkuvasti, nyt sinne salille tai lenkille. (Clear.J.2020.) (duunitori.fi.2023)

 

Kun aikaisemmin mainitsin, että rutiinien muuttaminen on mielenpeli. Clear kertoo, että mitäpä jos ajattelisit asiasta, että saa tehdä eikä täytyy tehdä. Saan mennä tänään liikkumaan, eikä tänään täytyy mennä liikkumaan. Saan tänään tulla mukavaan pajaa, eikä tänään täytyy mennä pajaan. Myös itselle valehtelu on hyvä lopettaa. Mikä on minulle tärkeää/Mikä on meidän tiimillemme tärkeää? Turha muuttaa, jos ei oikeasti ole halua muuttaa asioita tai se ei vain kerta kaikkisesti ole minun juttuni. Jokaisen tulisi tehdä sitä, mikä on itselle rakasta ja tärkeää. Kun saadaan rutiineista kitkaa aiheuttavat tekijät pois, parantuu arjen laatu ja arjesta paljastuu, ne tärkeät asiat. (Clear.J.2020.)

 

”Yritä, epäonnistu, opi, kehitä, tee uudelleen” (Clear.J.2020.).  Minusta pähkinänkuoressa koko muutosprosessi uusiin rutiineihin. Ensin yritetään, noh ei tullut mitään. Opitaan, että ei tuo tapa toiminut minulle. Kehitetään metodia ja tehdään uudestaan. Tämä vie aikaa, mutta on varmasti palkitsevaa.

 

Myös itsensä johtaminen vaatii rutiineja. Rutiinit vähentävät taakkaa, luovat rakennetta viikolle ja vähentävät huomattavasti kaaosta. Tämän takia aivot, eivät samalla tavalla väsy ja arjessasi ei ole läsnä jatkuva stressi. (kotiliesi.fi.2022.) Kun itsensä johtaminen on kunnossa, on rutiinitkin kunnossa, näin arkikin on helpompaa. Rutiinit ohjaavat sinut tietylle polulle, sille sinulle oikealle polulle. (Clear.J.2020.) Vaikka olemmekin rutiiniemme vankina minusta, mutta näen, että jos rutiinit ovat hyviä ja sinulle luotuja, on kiva olla vankina.

 

Kaikkeen voi oppia, vanhasta pois tai täysin uusia tapoja. Ei me Hurmoksen kanssa olla täydellinen yritys, mutta meistä on tulossa meidän näköisemme ja meistä toimiva kokonaisuus. Ei minunkaan arkeni ole täydellistä, mutta siitä on tulossa minunlaiseni pikkuhiljaa. Nämä kokonaisuudet tulevat varmasti perustumaan pitkälti rutiineihin, jotka ohjaavat oikeille poluille. Rutiinien muuttaminen on pitkäjäinteistä työtä eli verta, hikeä ja kyyneliä. Minä uskon, että saamme Hurmoksen kanssa korvattua ”kesärutiinit” yrityksen rutiineiksi takaisin sekä saan itse siivottua ”vanhat” rutiinit arjestani pois. Ei kun räjäyttämään rutiinit atomeiksi!

 

 

 

Lähteet: 

Clear. J. 13.2.2020. Pura rutiinit atomeiksi. BookBeat. Äänikirja. Vaatii käyttöoikeuden. https://www.bookbeat.fi/kirja/pura-rutiinit-atomeiksi-210759 

Duunitori.fi. Glad.L. 10.2.2023. Tunnetko kahden minuutin säännön? Nämä helpot kikat auttavat luomaan pysyviä rutiineja. Artikkeli. https://duunitori.fi/tyoelama/rutiini 

Kotiliesi.fi. Lauhio. E. 26.8.2022. Rutiinit vähentävät arjen kaaosta – psykoterapeutti kertoo, miksi tiettyjen toimintojen vakioiminen kannattaa. Artikkeli. https://kotiliesi.fi/terveys/rutiinit-vahentavat-arjen-kaaosta/ 

Kommentoi