Tampere
15 Jun, Saturday
17° C

Proakatemian esseepankki

Rutiineja onkin yllättävän vaikea luoda!Kirjoittanut: Jasmi Koskela - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

 

Kuva: Jasmi Koskela 2022

 

Tein viime vuoden loppupuoliskolla luovan blogiesseen tavoitteistani. Julkaisin kuvitetun posterin ilman suurempia selittelyitä. Ajattelin, että vuoden 2023 alussa on hyvä käydä läpi viime vuoden ajatuksia sekä mahdollista kehityskaarta muutaman kuukauden takaiseen aikaan. Tässä tavoitekartassa harjoittelin luovaa ilmaisua sekä pohdin tavoitteita yleisesti vähän kaikilta elämän osa-alueilta. Nyt pohdin, voisiko seuraava tavoitekarttani keskittyä vain yhdenlaisen tavoitteen syvällisempään tutkimiseen, esimerkiksi projektikohtaisesti!

 

Mikä fiilis loppuvuodesta 2022 nyt?

Ennen joululomaa olin väsynyt. Tuntui, että eri elämän osa-alueilla oli stressiä ja epävarmuutta, joka vaikutti myös tavoitekarttaani ja sen toteutuneisiin ja ei-toteutuneisiin osiin. On kuitenkin hienoa huomata, kuinka monet muutama kuukausi sitten huolettaneet asiat ovat nyt selvinneet jotenkin. Myöskin loman alussa havahduin omaan kuormittuneeseen olotilaani ja osasinkin ottaa koko loman levon kannalta. En tehnyt oikeastaan mitään! Kasasin palapelejä ja tein lumitöitä kotikonnuilla.

 

Tavoitteiden avaaminen

Kuvassa asettamani tavoitteet pyörivät paljon balanssin löytämisen äärellä. On töitä, mutta on myös vapaa-aikaa. On tavoitteita yksityiselämään ja työelämään. Tavoitteet on julkaistu 16.10.2022 eli noin neljä kuukautta sitten. Pääsinkö kuitenkaan tavoitteisiini?

 

 1. Säästäminen epävarmassa maailmantilanteessa
  Viime lokakuussa elettiin epävarmoja aikoja, kun Venäjän hyökkäyssota oli vauhdissa ja suomalaiset jännittivät talven tuloa. Uutisointi pyöri lähellä vaanivan energiakriisin ympärillä. Vaikka kaikki hinnat ovat nousseet viime vuoden aikana, aiheutti keskustelua eniten sähkön hinnat. Myös itse aloin stressaamaan rahasta, sillä oma halpa sähkösopimukseni oli katkeamassa tammikuussa 2023. Asuin myös asunnossa, jonka vuokra oli juuri noussut ja opiskelujen aikana saatavat tuet eivät enää riittäneet kattamaan koko vuokraa. Kaikkialta tuli vain merkkejä siitä, kuinka elämisen kustannukset nousisivat pilviin sähkön hinnannousun myötä, joten kieltämättä alkoi jännittää kustannusten muutokset ja etenkin tietämättömyys niiden suuruudesta.

  Tavoitteen onnistuminen: Onnistuin olemaan huolellisempi rahankäyttäjä, mutta myös pitämään halvan sähkösopimuksen! Muutin myös hieman edullisempaan asuntoon, joka on järkevää pidemmän päälle niin vuokrien takia kuin myös sijaintiin liittyvistä syistä. Edelleen Ukrainassa vallitsevan sodan vuoksi tulevaisuus tuntuu hieman epävarmalta, mutta kaikkeen on aina jokin ratkaisu.

 

 1. Liikuntaharrastuksen aloittaminen
  Teen paljon töitä koneella, joka on jo alkanut näkymään etenkin käsissä ja selässä. Kädet ovat kovassa kuormituksessa digitalisaation myötä ja oma työergonomiani ei ole kehumisen arvoinen. Teen töitä mitä ihmeellisimmissä asennoissa joskus lattialla ja joskus kippurassa työpöydän ääressä. Työn vastapainoksi pitäisi liikkua työkyvyn ylläpitämiseksi.

  Tavoitteen onnistuminen: Uuden rutiinin aloittaminen rytinällä meni luonnollisesti päin honkia. Salijäsenyys löytyy, vaan minua ei löydy salilta. Tämä on varsin yleinen ongelma mitä tulee kuntosaliharjoitteluun – Sitä ei malta aloittaa rauhassa ja vähän kerrallaan, vaan sitä ajattelee olevansa se poikkeustapaus, joka kykenee tunkemaan rutiinin kuin rutiinin arkeensa. Eipä se niin mennytkään. Tavoite siis epäonnistui, mutta tahtotila löytää mielekäs liikkumistapa on edelleen kova! Jos jollakin on heittää ideoita, niin otan mielelläni vastaan. Jotain hyvää kuitenkin onnistuin luomaan, nimittäin aloitin preppaamaan ruokaa! Ja mikä ihmeellistä, tämä rutiini on säilynyt. Nykyään minua näkee enää harvoin Lähi-Lidlin paistopisteellä. Teen nimittäin itse parempia eväitä!

 

 1. Projekti X:n pohjan luonti, jotta tammikuussa päästään myymään
  Aloitimme tiimimme Annin kanssa markkinoinnin projektin, jonka pohjatyöt oli määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Pohjatyöt sisälsivät muun muassa nimen, logon, nettisivut ja somen aloituksen.

  Tavoitteen onnistuminen: Nimi löytyy ja logokin löytyy, logolle täytyy vielä saada ikoniversio valmiiksi. Nettisivut saatiin tehokkaasti yhteistyöllä maaliin sekä somekin on pystytetty. Somea ei ole vielä aktiivisesti aloitettu, sillä aika on mennyt asiakkaisiin! Tarkoitus oli aloittaa myynti tammikuussa, mutta vahingossa onnistuimme saamaan muutamia asiakkaita jo joululoman aikaan. Hyvin meni siis.

 

 1. Balanssin löytäminen työn ja vapaa-ajan välillä
  Syksyllä halusin keskittyä enemmän itseeni ja tutustua omaan minään paremmin. Mielekäs liikuntaharrastus oli hakusessa, mutta niin myös muut vapaa-ajan arkiset asiat. Tuli tehtyä paljon töitä myös iltaisin ja pidin sitä ihan sallittavana asiana.

  Tavoitteen onnistuminen: Totaalinen farssisuoritus on ollut balanssiasioiden kanssa, sillä tilanne on ehkä jopa eskaloitunut entisestään. Kultaisen keskitien löytäminen on hankalaa nyt, kun arki on monipuolistunut oman projektin ja asiakkaiden myötä. Toisaalta olen kyllä kerinnyt pitämään myös muutaman viikon loman toisella puolen maailmaa, joten tilanne on ehkä vähän erikoinen. Olen tehnyt joko täysillä töitä tai sitten lomaillut täysillä. Balanssi on siis vielä tosi hukassa, ja sen eteen tulen tekemään töitä myös jatkossa. Positiivista on kuitenkin se, että tälle vuodelle olen onnistunut rakentamaan rutinoituneen kalenterin – Samat palaverit ovat samoina aikoina viikosta toiseen, joka luo kuitenkin jonkinlaisen mukavan rytmin!

 

 1. Vaatteiden kierrättäminen
  Minulla on paljon vaatteita, joita en käytä ja jotka haluaisin myydä kirppiksellä.
  Tavoitteen onnistuminen: Minulla on edelleen paljon vaatteita, jotka haluaisin myydä kirppiksellä…

 

 1. Ystävien näkeminen ja hauskanpito
  Tavoitteen onnistuminen: Tämä tavoite liittyy vahvasti oman vapaa-ajan määrittelyn tavoitteisiin, joka on silloin tällöin onnistunut. Koen, että vietän ystävieni kanssa tarpeeksi aikaa ja minulla on ympärilläni ihmisiä, jotka myös ymmärtävät jos en aina jaksa. Se tuntuu mukavalta, ettei ole paineita ystävyyden suhteen. Hauskanpito on jäänyt Proakatemian toisena opintovuotena huomattavasti vähemmälle. Tämä johtuu siitä, että teemme oikeaa yritystoimintaa. Opiskelijastatus ja Proakatemia eivät ole parhain yhdistelmä.

  Haluaisin saada enemmän irti opiskelijaelämästä vielä, kun sitä on jäljellä, mutta työt eivät anna ihan myöten. Tämä on sinäänsä ristiriitaista, sillä koen työni erittäin mielekkäiksi ja inspiroiviksi tällä hetkellä. Toisaalta myös välillä kaipaisin enemmän irtiottoja ja huoletonta nuoruutta. Tuntuu välillä, että Proakatemia myös vauhdittaa henkistä kasvua aika vauhdilla vastuun ja yritystoiminnan myötä. Toisaalta taas en kuitenkaan haluaisi kasvaa vielä!

 

Jotkin tavoitteeni onnistui, osa taas eivät. On aika paljon asioita, joiden työstöä raahaan mukanani edelleen vuonna 2023. Olen kuitenkin itselleni armollinen, sillä pari viikkoa sitten vuosigaalassakin kuunnellessani Miisa Hiltusen ja Johanna Ritan valmistuvien puhetta muistin taas, kuinka moninainen paikka Proakatemia on ja kuinka paljon se myös vaatii työstöä elämän osa-alueilla. Yksi asia, jonka olen kuitenkin oppinut kaikesta huolimatta akatemialla, on tästä ajasta nauttiminen ja sitä olen myös toteuttanut. Akatemialle on mukava mennä, meidän tiimissä on ihmisen hyvä olla ja yritän saada siitä niin paljon irti kuin näinä vuosina kerkeän! Välitavoitteet ovat hyvä tsekki, joiden avulla voi seurata omaa kehitystä. Suosittelen muillekkin tekemään tavoitteita kirjalliseksi, sillä silloin niistä tavoitteista tulee konkreettisia ja niihin pääsemättömyys oikeasti hieman kirpaisee!

 

Kommentoi