Tampere
03 May, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

Roskat roskiin



Kirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Kadut täyttyvät pikaruokaravintoloiden pakkauksista ja meret muovikasseista. Ilmasto lämpenee ja jääkarhut muuntautuvat oraviksi. Mihin tämä maailma on menossa? Mielestäni ihan hyvään suuntaan, harmillisen myöhään vain. Jeff Kirscher loi visiolla ”roskaton maailma” sovelluksen Litterati. Sovelluksen avulla käyttäjät voivat tunnistaa, kerätä ja merkitä maailman roskat. Sovelluksen keräämän datan avulla yritykset ja organisaatiot voivat pysäyttää roskaamisen jo ennen kuin roskat päätyvät maahan. Vallankumouksellista, näitä lisää!

Olen huomannut tässä muutaman vuoden aikana ihmisten muuttaneen käyttäytymistään huomattavasti ekologisempaan ja puhtaampaan suuntaan. Äskeisen lauseen kirjoittaminen sai heti hymyn suupielille. On ollut myös siisti nähdä miten paljon enemmän ravintolat panostavat muun muassa hävikin vähentämiseen. Tämä ResQ sovellus on ollut esimerkiksi loistava esimerkki siitä, miten vähentää ravintolan hävikkiä. Sovellus näyttää ravintolat lähelläsi, joista voit pelastaa erityisen halpaan hintaan muuten pois heitettävää ruokaa, esimerkiksi lounas buffetin ylijäämä sushit. Vahva suositus.

On se pakko myöntää, etten itsekään ole mikään ekologisin immeinen ollut. Ylpeä kuitenkin olen siitä, että olen lähtenyt muuttamaan tapojani. Roskat heitän roskikseen, enkä kadulle. Kaupassa valitsen pakkauksen, joka ei ole muovista, jos mahdollista. Raaka-aineet valitsen mieluiten lähituottajalta. Kalat ovat usein ystäväni onkimia. Uudenvuoden lupauksena lupasin vähentää lihansyöntiä, jossa olen tähän asti onnistunut varsin maineikkaasti. Käytän julkisia kulkuneuvoja enkä autoa. Lajittelen osittain roskani. Kuitenkin parasta on, kun huomaat kadulla kävellessäsi nostaneesi jonkun tiputtaman roskan ja vieneesi sen roskikseen ilman että olet ajatellut koko asiaa millään tavalla, niin että se tuntuu jo refleksinomaiselta toiminnalta.

Se miltä maailma näyttää, vaikuttaa vahvasti mielialaamme. Myös se mitä teemme maailman eteen vaikuttaa vahvasti mielialaamme. Loppujen lopuksi me kaikki haluamme olla onnellisia. Mikä tekee meidät onnelliseksi? Kiitollisuus. Mistä me olemme kiitollisia? Siitä, että joku pienellä teollaan on tehnyt juuri sinun päivästäsi onnellisemman. Miksi et siis tekisi myös jonkun muun päivästä parempaa, niin että hänkin voisi tuntea olonsa onnellisemmaksi?

Linkki:

Linkki Blogiin:

https://web.facebook.com/henri.roivas.9

Kommentoi