Tampere
29 May, Wednesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Revenan taloustiimin ensiaskeleetKirjoittanut: Nelly Lähteenmäki - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Yrityksen verotietopaketti 2016
Verotieto Oy
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Syksyllä aloittaessamme kuntokadun puolella opiskeluitamme oli yksi kursseistamme taloudellinen ajattelu, kurssilla käsitelimme pääasiassa yrityksen kirjanpitoa ja tuloslaskelman tulkintaa. Kurssin ensimmäisenä päivä opettajamme totesi, että kurssi on surullisen lyhyt eikä näin pienellä ajalla yrityksen taloutta voi syvällisesti oppia tai ymmärtää, ja se mitä me nyt teemme on kolmen vuoden opiskeluiden tiivistys puoleen vuoteen eli käytännössä vain pintaraapaisu aiheeseen. Ja kyllä, hän oli oikeassa. Yrityksen talouden ymmärtäminen vaatii minulta varmasti vielä ainakin sen kaksi vuotta, että voin sanoa siitä oikeasti jotain ymmärtäväni.

 

Taloudellisen ajattelun kurssillamme huomasin pienen pienen kipinän kirjanpitoa kohtaa, en kuitenkaan niin suurta, että näkisin itseni kirjanpitäjänä mutta kuitenkin sen verran että pidin kurssin sisältöä mielenkiintoisena ja toivoin että se olisi kestänyt hieman pidempään. Koska mielenkiintoa aihetta kohtaan minulla oli mutta osaamista ei, päätin haastaa itseni ja liittyä Revenan taloustiimiin. Sillä tällä tavallahan me täällä proakatemialla opitaan, tekemällä.

 

Revenassa melkeimpä jokainen jäsen kuuluu johonkin tiimiin, tänä keväänä taloustiimiin minun lisäksi liittyi Miisa ja Jarkko. Olemme siis kolmistaan Revenan taloustiimi. Minä ja Miisa liityimme taloustiimiin, jotta oppisimme enemmän aiheesta, kun taas Jarkko on jo vanha tekijä näissä asioissa, ja onneksi onkin! Jos Revenalla ei olisi Jarkkoa kertomassa mitä nyt pitää tehdä, täytyisi meillä olla muu, joka tietää mitä päivittäisiä toimintoja yrityksen talouteen kuuluu. Välillä jopa tuntuu, että kaiken tämän hallinta on ihan mahdotonta ja sitten taas opit vähän lisää jotain ja happi kulkee taas normaalisti.

 

Revenassa meillä on käytössä ”ressu” joka on käytännössä yksinkertainen Excel taulukko johon kaikilla osuuskunnan jäsenillä on pääsy. Ressusta löytyy budjetti suunnitelma, henkilökohtaisten tavoitteiden seuranta, tehdyt projektit, menot ja palkkalaskuri. Muihin yrityksen kirjanpidon tarpeisiin kuten laskutus käytämme Netwisor palvelua. Netwisor ei minulle ole vielä tuttu, sen käytön opettelu onkin minulla seuraavana listalla.

 

Ressun lisäksi olemme taloustiimin voimin luoneet Revenalle talouskäsikirjan. Käsikirjasta löytyy tieto kaikista Revenan tärkeistä talouteen liittyvistä aiheista kuten mitä pankkia käytämme, kuka on tilintarkastajamme ja mitä veroja Revena maksaa ja miksi. Ajatus käsikirjan takana on siirtää keräämämme info seuraavalle taloustiimille, jakaa tietoa ja opettaa koko Revenaa yrityksen talouteen liittyvissä asioissa. Koska taloustiimin jäsenenä olen joutunut lukemaan paljon verotuksesta ja käyttämään aikaa sen ”kääntämiseen” ajattelin että on meidän hyvä lisätä tämäkin tieto käsikirjaan, olemme siis kirjanneet sinne Revenaan liittyvän verotuksen selkokielellä esimerkkejä käyttäen.

 

Talouskäsikirja on vasta alussa koska kirjaamme sinne tietoa sitä mikä mitä opimme, tänä keväänä emme esimerkiksi ole vielä käsitelleet juurikaan tilinpäätöstä ja mitä peliliikkeitä se Revenalta vaatii. Pureudumme aiheeseen luultavasti vasta syksyllä, suurin haaste siinä tulee varmasti olemaan tuloveron käsittely. Revena on velvollinen maksamaan yhteisveroa(tulovero). Suomessa yrityksen tekemästä voitosta maksetaan yhteisöveroa Verohallinnolle, joka tilittää sen edelleen valtiolle ja kunnille. Yhteisöveroa maksetaan voitosta 20% mikäli tilikauden tulos on 8% prosenttia suurempi kuin viime vuonna tehty tulos.
Revenan 2020 tulosta verrataan 0 tulokseen 2020 tilikaudella, joka tarkoittaa sitä, että Revenan 2020 tilikauden voitosta menee 20% veroa. Tässä onkin siis iso pala purtavaksi. Vanhemmat tiimit järjestävät Revenalle opit ja kopit pajan tässä kevään aikana ja tämä tuli kuin tilauksesta, olemme monta kertaa todenneet, että pyörää ei kannata keksiä uudelleen ja varmasti kaikki tiimit on painineet samojen haasteiden kanssa. Taloustiimi aikookin hyödyntää vanhempien opiskelijoiden osaamista tässäkin asiassa.

 

Niin kuin muutkin Revenan pienemmät tiimit niin myös taloustiimi etsii vielä paikkaansa. Emme ole määrittäneet selkeitä tavoitteita tälle keväälle vaan pikemminkin hoidamme asiat, kun ne eteen tulee. Toimintamalli on toiminut meillä hyvin tähän asti, kiitos Jarkon ja hänen osaamisensa. Kuitenkin ensi syksylle koen tärkeäksi asettaa myös taloustiimille tavoitteet, jotta pystymme ennakoimaan paremmin ajankäyttöä sekä tehostamaan Revenan taloustiimin työskentelyä.

 

Verotieto Oy. 2014. Yrityksen verotietopaketti. Vantaa: hansaprint direct Oy

 

Kommentoi