Tampere
03 May, Friday
10° C

Proakatemian esseepankki

Rahasta rahaa



Kirjoittanut: Jeena Kantosalo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kaikki rahasta
Julia Thurén
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

 

 

Rahaan liittyy monia asioita, joissa haluan oppia paremmaksi, joissa koen olevani jo hyvä ja joista en ymmärrä yhtään mitään. Sijoittaminen on viime vuosien aikana alkanut kiinnostaa minua todella paljon. Oman ASP-tilin olen avannut ja Nordnetin kautta ostanut indeksirahastoja. Arkisessa rahankäytössä ja budjetoinnissa koen olevani jo suhteellisen hyvä, mutta sekin vaatii pientä hienosäätöä, lähinnä sen osalta, että saan tarpeeksi rahaa säästöön sijoituksia varten. Koen muutenkin, että minulla on järkevä ja ”terve” suhtautuminen rahaan, ja koen ymmärtäväni sen arvon. Rahan merkitys on toki hieman muuttunut opiskelujen alkaessa. Nykyään joudun miettimään rahan käyttöäni vielä entistä enemmän. Vaikka rahaa on vähemmän nyt kuin ennen, yritän silti maksimoida sen määrän mitä saan säästettyä ja sijoitettua. Kirjassa kaikki rahasta, oli paljon hyviä vinkkejä rahaan liittyen. Tässä esseessä käyn läpi muutamia asioita liittyen rahaan, jotka koin tähän tilanteeseen itselleni tärkeiksi.

 

Sijoittamisesta

 

Oman asunnon ostaminen on jo pitkään ollut jonkinlainen haave. Aina kun asiaa puntaroin, olisi se kaikin puolin järkevää, vaan ei tällä hetkellä kuitenkaan mahdollista. Valmistumisen jälkeen asunto on kyllä yksi ensimmäisistä rastitettavista asioista bucket listilläni. Oikein ahdistaa ajatus siitä, kuinka paljon maksan taas seuraavan 2 vuoden aikana rahaa jonkun muun taskuun, kun samalla rahalla voisi kerryttää omaa omaisuutta. Asuntosijoittaminen on minulla yksi tulevaisuuden tavoitteista. Kirjassa oli hyvä muistilista asuntosijoittamisen aloittavalle:

 

Asunnon sijainti:

 

Tärkeää huomioida mm. muiden alueen asuntojen hintataso, onko alue muuttovoittoinen, minkälaisia palveluita on lähellä ja onko alue esimerkkisi opiskelijoille sopiva, jotta sen saa helposti vuokrattua eteenpäin.

 

Taloyhtiö ja sen elinkaari:

 

Kun ostaa asuntoa on todella tärkeää myös tarkastella taloyhtiötä. Rakennuksiin tehdään perusteellinen korjaus käytännössä 40–50 vuoden välein ja tämä tulee huomioidaan asunnon hinnassa ja kustannusten arvioinnissa.

 

Uudehkot asunnot vetävät vuokralaisia:

 

Uudiskohteet ovat hyvin suosittuja tällä hetkellä, koska niissä ei ole lähitulevaisuudessa lähtökohtaisesti tiedossa remontteja ja toimiminen vuokranantajana on vaivatonta.

 

Uudiskohteisiin sijoittamista helpottaa se, että asunnon todellisesta hinnasta joutuu usein maksamaan kaupanteossa vain vaikkapa 25 %. Loppusumma jää taloyhtiön lainaan, jota maksetaan rahoitusvastikkeessa. Usein myös sovitaan, että ensimmäiseen pariin vuoteen ei tarvitse maksaa ollenkaan rahoitusvastiketta. (Thuren 2020)

 

Nordnetissä olen sijoittanut ainoastaan indeksirahastoihin, mutta minua kiinnostaa opetella sijoittamaan suoraan osakkeisiin. Osakesijoittaminen on itselleni vielä vierasta, mutta siihen perehtyminen on yksi ensi vuoden tavoitteistani. Kirjassa löytyi hyviä vinkkejä osakkeiden ostamiseen:

 

”Osakkeita kannattaa ostaa minimissään 500 eurolla, jottei merkintäpalkkio olisi suhteettoman suuri. Erilaisia tarjouksia voi kuitenkin hyödyntää, jolloin merkintäpalkkio voi olla pienempi tai sitä ei ole ollenkaan” (Thurén 2020). Minulle tuli juuri sähköposti Nordnetiltä, jossa kerrottiin tarjouksesta, että USA:ssa listattuja osakkeita voi ostaa ilman välityspalkkioita tällä viikolla, joten täytyypä tutustua siihen tarkemmin.

 

”Sijoituksia kannattaa hajauttaa toimialoittain ja maantieteellisesti.” (Thurén 2020) Tätä neuvoa olenkin jo pienellä sijoittajan taipaleellani toimittanut. Se on yksi ensimmäisistä asioista mitä olen sijoittamisesta oppinut.

 

”Jos haluat katsoa yrityksestä vain yhden tunnusluvun, katso, millaista osinkoa se on maksanut omistajilleen muutamana viime vuonna. – Jos osinkotuottoprosentti on noussut muutaman vuoden ajan, se yleensä tarkoittaa, että yrityksen tulos on noussut ja yritys voi hyvin.” (Thurén 2020). Yritysten tunnusluvut eivät ole itselleni niin tuttuja mutta on hyvä tietää nyt mistä tarkastelu kannattaa aloittaa.

 

 

Budjetti

 

Olen laatinut itselleni Exceliin vuosibudjetin tämän vuoden alussa. Avasin tiedoston äsken, ja huomasin että suunniteltu säästöön menevä summa ei todellakaan ole jäänyt säästöön. Eli siis joko Excelini oli huono, tai sitten en vaan osaa käyttää rahaa säästeliäästi. Tähän tulee nyt muutos! Kirjassa Kaikki rahasta oli hyviä neuvoja budjetin laatimisesta. Tein uudesta budjetti Excelistäni yksityiskohtaisemman. Kuitenkin sama perusrunko minulla siihen jäi: tulot-menot=säästöt. Samalla kun tätä tein, tuli karsittua muutamia turhia menoja pois kuten: ylimääräisiä suoratoistopalveluita ja jatkuva tilaus puhelinsovelluksesta, jota en ole käyttänyt kuukausiin. Jo näiden karsimisella, sain jo muutaman ekstra kympin säästöön menevään osuuteen. Kirjassa oli hyvä vinkki siitä, kuinka joka kuukausi voi tehdä n. tunnin mittaisen ”inventaarion” omasta elämästään, eli tarkastella vähän viime kuukauden menoja ja tuloja. Aion ottaa tämän kuukausittaisen budjetti tsekkauksen mukaan kalenteriini.

 

Pohdintaa

 

Tämä essee, budjetin uusiksi laatiminen ja Kaikki rahasta kirja antoivat uuden innostuksen taas sijoittamista ja säästämistä kohtaan. Innostuin tarkastelemaan tarkemmin nykyisiä sijoituksiani ja laskemaan tarkempaa budjettia, jotta voin säästää jatkossa enemmän. Seuraavat stepit ovat minulla selkeästi osakesijoittamisessa ja sen opettelussa. Ensi vuoden tavoite on, että saan sen aloitettua.

 

 

 

Lähteet:

 

Thurén, J. 2020. Kaikki rahasta – Näin säästin kymppitonnin vuodessa. Gummerus.

Kommentoi