Tampere
24 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Rahan pojat poikimaan.Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Rahan pojat poikimaan.


Blogi

 

Mikä siinä on, että säästämistä ja sijoittamista pidetään rikkaiden tai vähintään vauraiden harrastuksena. Johtuuko se siitä, että köyhät ovat vähä-älyisiä ja saamattomia? Lähdetään nyt, vaikka siitä liikkeelle, että säästäminen on tarkoitettu nimenomaan pientuloisille. Eihän rikkaiden tarvitsisi enää säästää – toki sitä voi olla järkevää tehdä loppuun asti. Ihmiset, jotka eivät säästä, ovat selkeästi olleet poissa siltä matematiikan tunnilta, jolloin esiteltiin korkoa korolle -ilmiö. Ammattilaiset puhuvat maailman kahdeksannesta ihmeestä. Korkoa korolle on hyvin yksinkertainen asia:

Kun sinulla on alkupääoma, esimerkiksi 1 000 euroa, ja laitat sen kasvamaan korkoa tai tuottoa. Laitat sen sitten säästötilille, osakkeisiin tai rahastoihin, sille maksetaan tuottoa. Osakemarkkinat toki elävät, jolloin tuotto voi olla ajoittain miinuksella. Joka tapauksessa, ensimmäisen vuoden jälkeen asettamasi 1 000 euron pääoma kasvaa korkoa vaikka 7 prosenttia, joka on keskimääräinen tuotto osakemarkkinoilla. Tällöin pääomasi uusi arvo on 1 070 euroa, tätä tilannetta kutsutaan nimellä: korkoa pääomalle. Kun olet koskematta tähän pääomaasi, seuraavana vuonna korkoa ei kerrykään ainoastaan alkupääomallesi, vaan myös edellisen vuoden korolle, eli koko 1 070 eurolle. Näin ollen seuraavana vuonna saat 7 prosentin keskituoton mukaan korkoa 74,90 euroa, eli melkein viisi euroa enemmän kuin ensimmäiseltä vuodelta, vaikket sijoittanut yhtään lisää rahaa. Tämän jatkuessa, seuraavana vuonna maksetaan korkoa 80,14 euroa ja niin edelleen.

Mikä tästä sitten tekee niin ihmeellisen? No se, että kun annat sen 1 000 euron alkupääoman maata sijoitussalkussasi 35 vuotta, se on kymmenkertaistunut 10 000 euroon. Jos taas eläisit niin kyvykkäästi, että pystyisit tuon 1 000 euron alkupääoman lisäksi säästää joka kuukausi 60 euroa, niin saman 35 vuoden kuluttua pääomasi olisi 110 000 euroa. Vaikeaako? Jos nettopalkkasi on 1 500 euroa kuukaudessa, tuo 60 euroa tarkoittaa 4 prosenttia palkastasi. Se ei voi olla liikaa, jos panoksena on vauraat eläkepäivät. Korkoa korolle laskurilla on helppoa tehdä oma säästämissuunnitelma. Tärkeää on vain muistaa, että aika tuottaa paljon enemmän kuin pääoma, joten aloita jo eilen.

Tietysti, ei kai suomalaiset tätä tajua. Ainahan parempi vaihtoehto on käydä ärrällä ostamassa tuo seitsemän numeroinen parempi huominen ja elää ikuisesti pelkän toivon varassa.

 

 

“Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme.

Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä.”

– Albert Einstein

 

 

 

 

Lähteet:

Rikas Erakko. 2017. Korkoa korolle laskuri. Luettu 10.11.2017.  http://www.rikaserakko.com/p/korkoa-korolle-laskuri.html

Nordnet. 2017. Rahapodi [jakso 92, Veikkaus ja peliriippuvuuden anatomia]. Luettu: 10.11.2017. https://blogi.nordnet.fi/rahapodi-jakso-92-veikkaus-ja-peliriippuvuuden-anatomia/?autoplay=1

 

 

Julkaistu: https://pieceoftotal.blogspot.fi/2017/12/rahan-pojat-poikimaan.html

 

Kommentoi