Tampere
28 May, Tuesday
27° C

Proakatemian esseepankki

POLKU KOHTI YRITTÄJYYTTÄKirjoittanut: Mona Räsänen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Polku yrittäjyysviikko on tapahtuma, joka elävöittää Joensuun yrittäjäskeneä. Joensuun Entrepreneurship Society, tuttavallisemmin JoES järjestää kyseisen ”minislushin” vuosittain – tämä vuosi oli kolmas kerta. Serkkuni oli järjestämässä kyseistä tapahtumaa na hän kutsui minut vapaaehtoiseksi. Oli ilo olla tapahtumassa mukana, vaikkakin vain kolmen päivän ajan. Jo noiden kolmen päivän aikana sain kuunnella huippupuhujia, kuten esimerkiksi Juhani ”Tami” Tammista, Anna Perhoa ja Katleena Kortesuota. Pääsin kuuntelemaan kaikki luennot valokuvaajan tehtäväni ohessa alusta loppuun. Ammattilaisten luennoista tuli taltioitua muistiinpanoja yhteensä kolmisenkymmentä sivua, joten taktiikkani koota päivän päätteeksi kolme-neljä päivän tärkeää pointtia kiteytykseksi oli hyvä tapa koota päivän oppeja. Huomaan muistiinpanoja selatessa, että tapahtuma oli todella monipuolinen. Luentoja oli hyvinvoinnista ajanhallintaan, psykologiaan, inspiraatiopuheisiin ja perusoppeihin yrittäjyydestä. Yrittäjyysviikolta tuli hyvin paljon oppia, mutta vain osan saa käytäntöön heti. Avaan muutaman käytäntöön viemäni asian tässä kirjoituksessa.

 

Yksi luennoista oli Jaakko Halmetojan ja Teemu Arinan luento hyvinvoinnista. Halmetoja ja Arina käsittelivät paljon asiaa ravinnon ja levon merkityksestä, mutta eräs kännykän käyttöön liittyvä asia jäi mieleeni sitkeästi. Nykypäivän ihmiset ovat kasvaneet kiinni puhelimiinsa ja puhelinta saatetaan katsoa yli 100 kertaa päivässä, huh huh! Kännykällä ja erityisesti sosiaalisella medialla on meihin virittävä ja kiihdyttävä vaikutus. Voisimmeko siis puhelimen käyttöä kontrolloimalla lisätä seesteisiä hetkiä arjessamme? Olen jo aikaisemmin tehnyt muutoksia kännykän käyttööni. En suvaitse itseltäni kännykän räpläilyä, kun olen esimerkiksi keskustelemassa toisen henkilön kanssa kasvotusten, koska koen että ihmisille läsnä oleminen on minulle tärkeämpää, kuin viestittely henkilöiden kanssa, jotka eivät ole paikalla sillä hetkellä. Koen, että viestit ovat useimmiten sellaisia, että niihin voi vastata ihan hyvin vuorovaikutustilanteen jälkeenkin. Pääsääntöisesti luotan siihen, että minulle soitetaan, jos asia on todella kiireellinen. Joka tapauksessa päätin, että haluan viettää siltikin aikaa vähemmän somessa ja puhelimella ja enemmän läsnä. Olen jättänyt muutaman kerran puhelimen Proakatemian kahvilassa ruokaillessa pois ja huomaan, että ruokailutilanteeni on monta kertaa rauhallisempi, kuin aikaisemmin. Kuinka siistiä. Lisäksi toisaalta saamani vinkin innoittamana siirsin puhelimessani Facebookin ja Instagaramin etusivulta seuraavalle sivulle. Ei muuten tule avattua Facebookkia tai Instaa enää niin monta turhaa kertaa päivän aikana kuin aikaisemmin!

 

Toinen heti käyttöön otettu vinkki tuli Anna Perhon Antisäätäjä-luennolta. Antisäätäjä suunnittelee tekemisensä, jotta voi keskittyä olennaiseen. Meillä Valuessa on käytössä viikkotiedote, joka jo käytännössä tukee tätä ajatusta. Sen lisäksi pyrin luennon innoittamana päivittäin tekemään itselleni selväksi mitkä kolme asiaa tänään ovat prioritettilistan kärjessä, sillä silloin päivän tekemisessä pysyy selvästi enemmän fokusta. Lyhyestä pienestä tehtävästä toiseen hyppiminen tai multitaskaaminen on joskus jopa välttämätöntä, mutta koska se ei ole alkuunkaan tehokasta työskentelyä (tai aivoille hyväksi), kannattaa sellaista työtapaa yrittää vähentää mahdollisuuksien mukaan.

 

Yrittäjyysviikolta jäi valtavan paljon muitakin asioita muhimaan aivojenperukoille. Suurin huomattava nopea vaikutus johtuukin varmasti puhtaasti tapahtuman tuomasta inspiraation, innostuksen ja energian määrästä, mitä osallistuminen sai aikaan. Havaitsen omalta osaltani, että minä todella tarvitsen tällaisia innostuspläjäyksiä. Seminaareja ja koulutustilaisuuksia, joihin kokoontuu saman katon alle paljon yrittäjämielisiä ja tavoitteellisia ihmisiä. Kyllähän kaikki tietää, että keikoilla on energiaa, niin on aivan samalla tavalla hyvin järkätyillä koulutuksillakin. Polku toi minulle paljon potkua ja voimaa hyhmäisen syksyisiin opiskeluiltoihin ja innostusta uskoa omiin kykyihin opiskelevana yrittäjänä. Ainoa asia, mikä jäi koko reissusta harmittamaan, oli se, että kukaan ei Valuesta ollut mukanani! Pidän siis huolen, että saan mukaani edes muutaman tyypin ensi vuonna ammentamaan tuota samaa fiilistä ja voimaa mukaansa.

Kommentoi