Tampere
24 May, Friday
26° C

Proakatemian esseepankki

Perustamassa toiminimeä, lue tämä! (2/2)Kirjoittanut: Juho-Petteri Urhemaa - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Perustamassa toiminimeä, lue tämä! (2/2)

 

Jos toiminimen perustaminen kiinnostaa ja haluat tietää siitä lisää olet oikeassa paikassa. Jos osa (1/2) jäi lukematta suosittelen aloittamaan siitä, jotta pysyt tämän osan aiheissa kärryllä. Jos ensimmäinen setti käytynä läpi, niin tästä sitten viimeiset hommat nalkkiin.

 

Alarajahuojennus

 

Jos liiketoiminnan liikevaihto kalenterivuodelta alittaa 30 000€, on oikeutettu alarajahuojennukseen. Tämä tarkoittaa kevennettyä arvonlisäveron suorittamista verottajalle. Koska arvonlisäverot voi maksaa kerran vuodessa, jos liikevaihto oli alle 30 000€, kannattaa näin myös tehdä. Täten maksaa kerralla vain tarvittavan määrä arvonlisäveroja. Kannattaa siis pitää jemmassa riittävästi rahaa, jotta arvonlisäverot on varaa maksaa vuoden lopusta.  Kohta päästään tähän optimaaliseen verokikkaan pienellä liiketoiminnalla, josta mainitsin.

 

 

Et maksa ollenkaan arvonlisäveroa valtiolle, mikäli liikevaihto jää alle 15 000€. Maksat täydet alvit valtiolle, mikäli liikevaihto ylittää 30 000€. Maksat vain osittain alveja, mikäli liikevaihto on 15 000 – 30 000€ välissä. Maksettavien arvonlisäverojen suuruus kasvaa ymmärtääkseni progressiivisesti, mitä lähemmäs 30 000€ liikevaihtoa lähestytään. Eli liikevaihdon ollessa 16 000€ on maksettavien alvien suuruus vielä todella pientä. Tässä siis piilee se verokikka. Jos olet alv verovelvollinen pitää työ laskuttaa arvonlisäverolla ja jos liiketoiminta on pientä yllämainittujen raamien ehdoissa, et joudukaan palauttamaan laskutettuja alveja kokonaan verottajalle. Parhaimmassa tapauksessa kaikki alvit jäävät sinulle.

 

Esimerkkinä, toimit alihankkijana neljälle yritykselle kesän ajan. Olette sopineet laskutettavaksi hinnaksi 32€/h. Yritysmaailmassa hinnoista puhuttaessa puhutaan usein alv 0% hinnoista, eli päälle lisätään vielä alv osuus, joka kuuluu lähtökohtaisesti verottajalle. Laskutettavia tunteja kertyy kesän aikana yhteensä 453 tuntia. Tuntimäärän kun kertoo tuntihinnalla saadaan 14 496€. Jos ei ole arvonlisäverovelvollinen, ei voi lisätä laskutettaviin hintoihin arvonlisäveron osuutta. Jos on arvonlisäverovelvollinen, täytyy laskutettaviin hintoihin lisätä arvonlisäveron osuus. Täten laskutettavan summa kasvaisi arvonlisäverojen kanssa 17 975€. Koska liiketoiminta on kuitenkin vähäistä ja liikevaihto jäi alle 15 000€, ei tarvitse vuoden loputtua palauttaa verottajalle arvonlisäveron osuutta. HOX HOX, tässä kaikille opiskeliojoille vinkki. Kannattaisiko tehdä kesätyöt alihankintana ja laskuttaa työt ja vieläpä arvonlisäverolla, eikä tarvitsisi palauttaa alveja takaisin. Tässä esimerkissä rahaa jäi käteen 3475€ enemmän arvonlisäverojen kanssa. On syytä muistaa kuitenkin, ettei tämä kikka ole hyödynnettävissä liiketoiminnan kasvaessa, sillä 30 000€ raja ylittyy nopeasti, kun puhutaan liiketoiminnasta ja tällöin maksat jo täydet alvit ilman helpotuksia. Alarajahuojennus on luotu tukemaan aloittavia yrittäjiä.

 

 

Ja sitten vielä siihen alarahuojennukseen sekä suhteutettuun liikevaihtoon. Otetaan edelleen sama esimerkki. Tilikauden pituus on 3kk ja liikevaihto 5000€. Suhteutettu liikevaihto on 20 000€ ja tämähän vaikutti siis arvonlisäverojen maksamiseen. Kun normaalisti liikevaihto jäisi alle 15 000€ tilikaudella, ei arvonlisäveroja tarvitse maksaa verottajalle. Nyt kuitenkin suhteutettu liikevaihto näyttää 20 000€ suuruutta tilikauden aikana, jolloin et vieläkään maksa täysiä alveja, mutta joudut maksumiheheksi kevennetyllä kaavalla. Maksat siis arvonlisäveroja kevennetyllä prosentilla, joka määräytyy liikevaihdon ollessa 20 000€. Maksat vain kuitenkin arvonlisäveroja vain tuosta 5000€ liikevaihdosta, joka on ollut laskutettuna alveineen 6200€. Jos ei vieläkään auennut lue seuraava esimerkki, joka menee rautalanka tasolle.

 

esimerkki:

Liikevaihto on edelleen 5000€ ja tilikauden pituus 3kk. Suhteutettu liikevaihto on tuttuun tapaan 20 000€. Jos liikevaihto on 20 000€ joutuu arvonlisäveroa maksamaan kevennetysti. Otetaan arvonlisäveroprosentiksi tässä esimekrissä 24%. Koska liikevaihto jäi alle 30 000€ on oikeutettu alarajahuojennukseen. Täten arvonlisäveroa maksetaan kevyempänä ja kaavan mukaan se olisi tällä liikevaihdolla 18%. Jos taas liikevaihto olisi yli 30 000€ maksettaisiin arvonlisäverot kokonaisuudessaan eli 24%. Joten 5000€ liikevaihto tässä esimerkissä on laskutettuna 6200€, koska on arvonlisäverovelvollinen. Tilikauden päätteeksi saadaan hyödyntää alarajahuojennus, joten maksettavia arvonlisäveroja tuleekin 945,8€, koska huojennuksen ansiosta arvonlisävero oli vain 18%. Jos arvonlisävero olisi pitänyt maksaa kokonaan (24%) olisi maksettavia alveja tullut 1200€.

 

Ja miksi kerron tämän suhteellisen monimutkaisen asian? Sen takia, että monet aloittavat yrittäjät kosahtavat tähän suden kuoppaan tietäessään alarajahuojennuksen mahdollisuuden, mutteivät tiedosta ylempänä selitettyä asiaa. Harva tuskin perustaa juuri vuoden ekana päivänä yrityksen, jolloin normaalia 12 kuukauden tilikautta käytetään. Eli ensimmäinen vuosi on siinä mielessä vähän erilainen ja vikuttaa kikkailun määrään alvien kanssa. Ja jos vielä jäi epäselväksi, mutta ymmärsi alarajahuojennuksen toimivuuden, tässä minun vinkki ”perusta toiminimi vuoden ensimmäisenä päivänä ja lopeta murehtiminen”

 

Kirjanpito ja muut tylsät paperi velvoitteet

 

Kirjanpito täytyy järjestää yritykselle. Toiminimi saa tehdä kirjanpitonsa yhdenkertaisena tiettyjen ehtojen täyttyessä, joka on hyvinkin omaksuttava kirjanpito muoto. Käytännössä valtaosa toiminimi yrittäjistä tekee yhdenkertaista kirjanpitoa. Kahdenkertaisen kirjanpidon jättäisin ammattilaisen hoidettavaksi ellei siihen ole koulutusta ja osaamista. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa yksikertaisuudessaan listataan vaikka exceliin tulot ja menot allekkain omille riveilleen. Lopuksi katsotaan vuoden lopussa, mikä on tulojen ja menojen erotus. Jos on arvonlisäverovelvollinen, menee ostojen ja myyntien alvit vielä lisäksi omilla riveillään. Tähän löytyy paljon valmiita pohjia netistä, eli sieltä vain mieleinen alle. Sen tajuaa, kun hetken katsoo miten se toimii ja tehdään.

 

Vuosittain on tehtävä elinkeinonharjoittajan veroilmoitus. Sekin vain täytetään kohta kohdalta. Jos vastaan tulee käsite mitä ei ymmärrä, googleta se ja homma rokkaa taas eteenpäin. Ilmoitus tehdään tilikauden päätyttyä viimeistään 1.4.2021. Jos on arvonlisäverovelvollinen  ja liikevaihto alle 30 000€ täytyy alvit maksaa oma-aloitteisesti verohallinnon tilille viimeistään helmikuun viimeinen päivä. Siinä se, ei sen enempää pakollisuuksia, toki huomioi ennakkoverosi kohdilleen, ettei tule mätkyjä.

 

Muutama huomio ja life hack vähennyksistä

 

Kaikki kulut lähtökohtaisesti jotka liittyvät liiketoimintaan on vähennettävissä olevia kuluja. Esimerkkinä: myyt vuoden aikana 10 000€ palveluitasi. Liiketoiminta on aiheuttanut luonnollisesti kuluja esim työvälineet ja kuluja on syntynyt yhteensä 2700€. Liiketoimintasi tulos on täten 7300€ ja sinua verotetaan sen mukaan, ei 10 000€ edestä. Muista siis kirjata liiketoimintasi pyörittämisestä aiheutuvat kulut. Ensimmäinen tulee jo perustamisilmoitusta tehdessä 60€. Lounaat työpäivän aikana ei ole lähtökohtaisesti vähennettävissä, mutta toki liikelounaat neuvotteluiden parissa taas ovat. Kuitissa täytyy olla täten silloin kaksi syöjää.

 

Työhuonevähennys, jos työskentelet kotoa käsin. Katso jälleen kerran ohjeet siihen liittyen googlesta. Sieltä löydät miten kirjaat vähennykset ja kuinka suurina kirjanpitoosi. Jos sinulla on liiketila, niin sen kulut ovat sellaisenaan vähennettävissä.

 

Jos olet velvoitettu YEL-vakuutukseen, on YEL-vakuutus vähennettävissä kokoanisuudessaan. YEL-velvollisuus iskee päälle, jos työtulosi ylittää 8 063,57€. Aloittavalla yrittäjällä on oikeus aluksi alennettuihin YEL maksuihin, joka tarkoittaa noin 124€ kuukaudessa. Yrittäjällä on oikeus määrittää työtulonsa taso ja tämä YEL-minimi on tuo 8 063,57€. Täten katsotaan, että työpanoksesi arvo on tuon summan verran. YEL-maksimi on 183 125 €. (Ilmarinen n.d.) Verottaja muistaa kyllä sinua tästä huolimatta, todellisten ansioiden perusteella, vaikka YEL-tulosi olisi minimi. Asumistuen määrä katsotaan kuitenkin YEL-ansion mukaan eli saat täydet asumistuet, jos maksat minimi YEL:iä. YEL on kuitenkin yrittäjän sosiaalinen turva, joten sen maksamista ohjiestuksien mukaan kannattaa tarkkaan harkita. Jos sairastuu tai joutuu työkyvyttömyys eläkkeelle, katsotaan valtion maksamat tuet YEL-ansion mukaan. Eläke tulee myös määrittymään yrittäjällä maksettujen YEL:ien mukaan. Mene YEL:iä tarjoavien tahojen sivuille katsomaan laskureita, miten maksetut YEL:it vaikuttaa esim eläkkeisiin.

 

Kilometrikorvaukset ovat verotuksessa vähennettäviä kuluja. Pidä siis kirjaa kerryttämistäsi kilometreistä, jotka syntyvät liiketoimintaa pyörittäessä. Kilometrikorvaukset ovat haettavissa vain, jos ajat omalla autolla töihin liittyviä ajoja. Jos ajoneuvo on kirjattu yritykselle, sen ylläpitokulut on vähennettävissä kirjanpidossa, mutta kilometrikorvaukset jää saamatta. Kilometrikorvauksien kanssa ei kannataja jekkuilla. Yrittäjiä kärähtää joka vuosi liioitelluista kilometreistä sanktioiden kera.

 

 

 

 

 

Lähteet:

 

Patentti- ja rekisterihallitus. n.d. Yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) perustamisilmoitus. Luettu 22.8.2021. https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yeh/perustaminen.html

 

Ukko.fi. 13.4.2021. Ennakkoperintärekisteri – mikä se on? Luettu 22.8.2021. https://www.ukko.fi/yrittajyyskoulu/ennakkoperintarekisteri/?utm_source=adwords&utm_term=ennakkoperintärekisteri&utm_medium=ppc&utm_campaign=%5BTMI%5D+-+Blogit+uusi&hsa_kw=ennakkoperintärekisteri&hsa_tgt=kwd-663753265178&hsa_grp=116136535165&hsa_net=adwords&hsa_ad=498558703579&hsa_acc=4187901536&hsa_ver=3&hsa_mt=e&hsa_cam=12339768875&hsa_src=g&gclid=CjwKCAjw64eJBhAGEiwABr9o2KRaWKUEzlNPh77qov0v8Vwwn0phb8PdjKcTC9qEEjMGObZ05MkHCRoCVZgQAvD_BwE

 

Vero.fi. n.d. Arvonlisäveron verokausi ja sen muutokset. Luettu 22.8.2021. https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/ilmoitus-ja-maksuohjeet/verokauden-muutos/

 

Ilmarinen. n.d.YEL-työtulo vakuutuksen perustana. Luettu 22.8.2021. https://www.ilmarinen.fi/yrittaja/yel-vakuutus/yrittajan-tyotulo/

Kommentoi