Tampere
18 May, Saturday
13° C

Proakatemian esseepankki

Perhe ja yritys



Kirjoittanut: Samuli Viitanen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Tässä esseessä käsitellään yrittäjyyden ja perheen yhdistämistä sekä sen haasteita sekä hyötyjä. Yrittäjyys on rankkaa puuhaa ja monesti vaatii yrittäjältä sekä hänen perheeltään paljon. Kuitenkin yrittäjyys luo monia vapauksia muun muassa aikatauluihin. Käydään läpi yrittäjävanhemman sosiaaliturvaa ja ehtoja sen saamiselle.

Yleistä

Kuinka yhdistää perhe ja yrittäminen? Siinäpä vasta pulma, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta. Sanotaan, että ”It takes a village to raise a child.” Nykyisin harvoilla kuitenkaan on tällaista ”kylää” eli lähisukulaisia, yleensä isovanhempia, jotka voisivat hoitaa lasta sen vanhemman käydessä töissä. Ja jo pelkkä lapsen kasvattaminenkin käy päivätyöstä.

Nykyään on ymmärretty lisää lapsen ja vanhemman välisestä kiintymyssuhteesta ja sen muodostumisesta. Molempia vanhempia kannustetaan etuuksien avulla olemaan yhtä paljon pienen lapsen kanssa kotona, jotta suhde voi muodostua normaalisti. Miten tähän sitten pitäisi yhdistää yrittäminen, joka saattaa viedä suurimman osan päivästä? Varsinkin uusilla yrittäjillä on kova paine saada työ kannattavaksi, vieläpä jos on otettu isoja lainoja yms. Tietyillä aloilla on erilaisia sesonkeja, jolloin suurin osa vuoden tuotoista saatetaan tehdä. Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-ala Lapissa saa tuottonsa turisteista pääasiassa talvella tai maanviljely, jossa kesä on kiireisintä aikaa.

Lapsen ”hankkimista” voi yrittää suunnitella sesonkien ulkopuolelle tai odottaa, että yrityksestä voi pitää pientä lomaa. Fakta kuitenkin on, ettei lapsen saamiselle ole ikinä täydellistä hetkeä. Aina voisi olla enemmän aikaa, rahaa, kokemusta yms. Ja jos odottaa liian pitkään, ei lasta välttämättä voikaan enää biologisesti saada.

Onneksi Suomessa on kattava sosiaaliturva, joka mahdollistaa pienen lapsen kanssa kotona olemisen lähes kaikille. Tässä esseessä käsitellään syyskuussa 2022 uudistettua vanhempainpäivärahaa, sillä se koskee itseäni.

Hyötyjä yrittäjyydestä

Yrittäjyys tuo vapauksia, joita ei tavallisessa palkkatyössä ole. Saat itse määritellä työaikasi ja työpanoksesi. Varsinkin työaikojen joustavuus on hyödyksi perheelle. Yrittäjävanhempi voi pystyä olemaan lapsen kanssa enemmän kotona tai ottaa lasta mukaan töihin, jolloin lasta ei tarvitse laittaa päiväkotiin. Töitä voi myös tehdä esimerkiksi lapsen nukkuessa toisinkuin jos on töissä esimerkiksi kasista neljään. Arjen rytmiä pystyy myös elämään perheelle sopivammalla tavalla, jolloin lapsia ei välttämättä tarvitse herättää aikaisin aamulla hoitoon tms.

YEL ja MYEL

”YEL on lyhenne sanoista Yrittäjän eläkelaki. Tämän lain mukaisella YEL-vakuutuksella yrittäjänä vakuutat itsesi vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta. Vakuutukseen sisältyy myös perhe-eläke, joka tuo turvaa yrittäjän omaisille,” kertoo Yrittäjät. Tätä lakisääteistä vakuutusta ei voi korvata millään muulla, vaikka moni ottaa lisäksi muitakin vakuutuksia.  (Yrittäjät n.d.)

Maksettavan YEL:lin määrään vaikuttaa työtulo. Se on lain mukaan se palkka, joka olisi kohtuullista maksaa samaa alaa tekevälle normi työntekijälle. YEL:liä voi maksaa kuitenkin enemmänkin kuin laki vaatii. (Yrittäjät n.d.)

MYEL on maatalousyrittäjien ja apurahan saajien eläkevakuutus. Niitä hoitaa Maatalousyrittäjien laitos eli Mela.  Maatalousyrittäjiin kuuluu viljelijöiden lisäksi poronhoitajat, kalastajat ja metsänomistajat. (Eläketurvakeskus 2023)

Mitä saa Kelasta?

Lapsen syntyessä on mahdollista saada vanhempainpäivärahaa. Yrittäjien vanhempainpäivärahan, kuten kaikkien muidenkin etuuksien, suuruus riippuu YEL- tai MYEL-tuloista. Kaikki Kelan maksamat rahat tulevat vain arkipäivinä eli maanantaista lauantaihin. Sunnuntaisin ja arkipyhinä Kela ei maksa mitään, joten niinä päivinä saa työskennellä vapaasti. (Vanhempainpäiväraha 2023)

Vanhempainpäiväraha jakautuu tasapuolisesti molemmille vanhemmille. Synnyttävä vanhempi saa kuitenkin 40 päivää raskausrahaa. Molemmat saavat 160 päivää, joista yhteisiä voi pitää 18. Lisäksi päiviä voi luovuttaa toiselle, mutta kuitenkin korkeintaan 63 päivää. Sitä voi pitää myös osittaisena, jolloin saa työskennellä korkeintaan 5 tuntia päivässä. Vuonna 2023 vanhempainpäivärahan vähimmäismäärä oli 31,99 e/pv, jota saa, jos vuositulot jää alle vähimmäismäärän tulorajan. Tämä tuloraja vuonna 2023 on 13 712 euroa. Ensimmäiset 16 päivää ja koko raskausraha maksetaan korotettuna.  Vanhempainpäivärahoista tulee maksaa verot oman veroprosentin mukaan tai vähimmäismäärää saadessa kuitenkin 20 %. (Vanhempainrahojen määrä ja maksaminen 2023)

Kun lapsen syntymästä on kulunut 160 päivää, on oikeutettu myös kotihoidon tukeen, jota voi saada siihen asti, kun lapsi täyttää kolme vuotta. Kotihoidontukea ja vanhempainrahaa ei voi nostaa samaan aikaan. Lisäksi lapsilisän saa joka kuukausi, kunnes lapsi täyttää 17 vuotta. (Lastenhoidon tuet 2023)

Kelan sivuilta löytyy monia eri laskureita, joiden avulla voi laskea vanhempainrahansa määrää tai arvioida miten vanhempainvapaat olisi järkevin pitää ja miten niiden pitäminen vaikuttaa perheen tulotasoon.

YEL ja MYEL vaikeudet

Maksetun YEL:lin määrä vaikuttaa vanhempainpäivärahan suuruuteen. Maksetun YEL:lin määrää tarkastellaan 12 kk ajalta ennen kuin sitä alkaa nostaa. Viimeistä kuukautta ennen vanhempainrahan nostamista ei kuitenkaan huomioida. Tiedämme, että ihmisen raskaus kestää noin yhdeksän kuukautta, joten täytyisi jo neljä kuukautta ennen raskaaksi tulemista tietää, että kannattaa alkaa maksaa suurempaa YEL:liä. Joillekin raskaus saattaa kuitenkin olla yllätys ja osa taas saattaa joutua yrittämään raskaaksi tulemista usean vuoden ajan.

Koska YEL- ja MYEL-työtulo vaikuttaa vanhempainpäivärahan määrään, sitä kannattaa maksaa enemmän kuin tarve vaatii. Tällöin vanhempainvapaalla ollessa saa enemmän rahaa. Kaikille tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Yrityksellä voi olla huonompi kausi, eikä rahaa yksinkertaisesti ole muuhun kuin yrityksen pakollisten kulujen maksamiseen.

Oma kokemus

Itse yrittäjänä olen joutunut tekemään uhrauksia suuntaan ja toiseen. Välillä olen vähentänyt töitä, jolloin voin olla enemmän perheen kanssa ja välillä on taas ollut pakko tehdä enemmän töitä, jotta pystyy maksamaan kaikki firman kulut. Esimerkiksi synnytyksen lähestyessä tein vähemmän töitä, jotta pystyin olemaan paikalla lähdön hetkellä ja nyt tänä kesänä olen tehnyt hieman vähemmän töitä, jotta pääsen näkemään mahdollisimman paljon vauvaa vielä kun se on näin pieni. Yksinyrittäjänä on vaikea olla tekemättä töitä, koska kun ei ole työntekijöitä, en ole korvattavissa. Tällä hetkellä ei ole montaa, joka osaisi tehdä kaiken mitä teen ja voisi tulla tilalleni. Ja jos sellainen löytyisi, palkkaisin heti.

Omasta lapsuudesta muistan, että isä oli paljon töissä ja teki pitkiä päiviä. Pääsin kuitenkin usein koneisiin kyytiin ja sinne kyllä halusinkin. En koe, että lapsuudesta puuttui mitään, vaikka isä oli paljon töissä. Ja melko pienestä asti yrittäjähenkisyys tarttui minuunkin ja ymmärsin, että miksi isä on niin paljon töissä ja aloin haluamaan itsekin töihin.

 

 

Lähteet

Kela. 2023. Vanhempainpäiväraha. Verkkosivu. Viitattu 7.8.2023

https://www.kela.fi/vanhempainpaivarahat-4-9-2022-jalkeen

 

Kela. 2023. Vanhempainrahan määrä ja maksaminen. Verkkosivu. Viitattu 7.8.2023.

https://www.kela.fi/vanhempainpaivarahojen-maara-ja-maksaminen

 

Kela. 2023. Lastenhoidon tuet. Verkkosivu. Viitattu 10.8.2023

https://www.kela.fi/lastenhoidon-tuet

 

Eläketurvakeskus. Työelake.fi. 2023. Verkkosivu. Viitattu 8.8.2023

https://www.tyoelake.fi/yrittajan-elaketurva/#title

 

Yrittäjät. n.d. Mikä on YEL? Verkkosivu. Viitattu 8.8.2023

Mikä on YEL?

Kommentoi