Tampere
17 Jun, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Palaako tietty ihmistyyppi helpommin loppuun?Kirjoittanut: Kiia Innanmaa - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita artikkeleja
Useita
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogiessee julkaistu myös täällä: https://www.linkedin.com/pulse/palaako-tietty-ihmistyyppi-helpommin-loppuun-kiia-innanmaa/

Loppuun palaminen, (työ)uupumus, väsymys, burn out, bönari ja mitä näitä nyt on – rakkaalla lapsella kun on tunnetusti monta nimeä. Välillä on tuntunut, että burn out tai uupumus on 2010-luvun trendikkäin termi ja sen joko kuulee tai lukee (ja useimmiten sekä että) jostain käytännössä päivittäin. Burn outista vitsaillaan ja uupumukselle nauretaan, ja sitä omalla tavallaan jopa ihannoidaan (oletko oikeasti edes saavuttanut työelämässä mitään, jos et ole kokenut bönaria?).

 

Omassakin lähipiirissä on useita ihmisiä, jotka ovat burn outin kokeneet. Pikkuhiljaa on ehkä kuitenkin alettu ymmärtää loppuun palamisen vakavuus, ja sen yleistyminen on alkanut vaikuttaa monen mielestä huolestuttavalta. Oman tiimiyritykseni hr-vastaavana tämä huolestuttaa toki minuakin. Oma henkilökohtainen terveyteni sen sijaan ei huolestuta.

 

Persoonallisuustyyppi, joka palaa helpommin loppuun

Teimme alkuvuodesta yhdessä oman tiimini kanssa verkossa 16 eri persoonallisuustyypin persoonallisuustestin (16 personalities), ja sain testistä tulokseksi persoonallisuustyypin asianajaja, joka muodostuu kirjainyhdistelmästä INJF (Introverted, intuitive, judging & feeling). Kirjainyhdistelmät perustuvat kahteen vastakkain aseteltuun piirteeseen kerrallaan (esimerkiksi introverttius ja ekstroverttiys), ja niistä jokaisessa yksilössä vahvempana esiintyvä piirre mainitaan persoonallisuustyyppiä kuvaavassa kirjainyhdistelmässä. Persoonallisuustestin julkaisseella verkkosivuilla kuvaillaan jokaista 16 eri persoonallisuustyyppiä tarkasti, monilla eri elämän osa-alueilla.

 

Asianajaja tai INJF -persoonallisuustyypistä testin verkkosivuilla kerrotaan muun muassa seuraavaa: siihen kuuluu alle yksi prosentti koko maailman väestöstä, ja kuuluisina tämän persoonallisuustyypin edustajina mainitaan esimerkiksi meille kaikille tutut Martin Luther King, Nelson Mandela sekä Äiti Teresa. Asianajajia kuvaillaan myös hyviksi itsensä johtajiksi, avuliaksi tyypeiksi ja taitaviksi erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Mukavahan tällaista on omasta persoonallisuustyypistä lukea!

 

Sivustolla kerrotaan myös jokaisen 16 persoonallisuustyypin vahvuuksista ja heikkouksista. INJF:n vahvuuksiin kuuluu ainakin luovuus, päättäväisyys ja kyky inspiroida muita. Edelleen kuulostaa omaan korvaan tosi kivalta. Heikkouksissa taas mainitaan liiallinen herkkyys ja yksityisyys, perfektionismi ja se, että tämä persoonallisuustyyppi palaa helposti loppuun. Muista piirteistä löysin myös heikkouksien osalta kyllä kohtia, joihin voin henkilökohtaisesti samaistua, mutta loppuun palamisen mahdollisuuteen saatikka korkeampaan riskiin, en omalla kohdallani usko.

 

Olen sanonut jo ennen tämän persoonallisuustestin tekemistä sekä sen tekemisen jälkeen, että en usko voivani koskaan palaa loppuun. Minusta vain tuntuu, että en voisi koskaan palaa loppuun. En oikein osaa tarkalleen sanoa, mistä se johtuu, mutta arvelen, että itsensä johtamisen taidolla sekä erityisesti asenteella on iso merkitys tässä.

 

Posin kautta

Terve.fi -sivustolla listataankin työuupumuksen oireiksi monia mielialaan ja asenteeseen vaikuttavia asioita. Näitä ovat esimerkiksi kyynistyneisyys, itsetunnon laskeminen (erityisesti työhön liittyen) sekä ilon ja merkityksellisyydentunteen katoaminen. Siksi uskon, että positiivisella asenteella pääsee pitkälle. ”Posin kautta” siis kuulostaa kliseiseltä, mutta sillä voi olla merkittävä vaikutus jaksamiseen ja mielenterveyteen.

 

En ole aina ollut erityisen positiivinen, vaan olen tietoisesti harjoitellut positiivista asennetta, jonka avulla selviäisin elämän eteen tuomista haasteista. Olen esimerkiksi pyrkinyt löytämään ikävistäkin tilanteista aina edes yhden positiivisen puolen, ja pitänyt useamman vuoden ajan kiitollisuuspäiväkirjaa. Kiitollisuusharjoitusten ja -päiväkirjan myötä sitä on huomannut, että jokaista elämässä huonosti olevaa asiaa kohden on myös monta elämässä hyvin olevaa asiaa. Ne pitää vain osata huomata ja antaa niille valtaa omassa ajattelussa samalla tavalla, kuin negatiivisetkin jutut saavat!

 

Lähteet:

16personalities.com. 2019. [verkkosivu]. Luettu 20.3.2019. https://www.16personalities.com

Terve.fi. 2018. Työuupumuksen oireet. [artikkeli]. Julkaistu 5.4.2018. Luettu 20.3.2019. https://www.terve.fi/artikkelit/tyouupumus-oireet

Kommentit
  • Pirzu

    Kuka tahansa voi uupua. Persoonalliset tekijät toki vaikuttavat asiaan myös, mutta asia ei ole niin mustavalkoista. Tuntuu älyttömältä ajatella, että kukaan edes komeilisi burn outilla. Ei siinä ole mitään hienoa. Se on valtava identiteettikriisi, ja siinä lopulta ajatukset muuttuvat kyyniseksi ja ajatus kapenee, vaikka olisi ollut ennen kuinka positiviinen ja reipas. Burn out on yhtä häpeää, syyllisyyttä ja hätää. Ihminen, joka ylpeilee sillä ei varmasti ole oikeasti kokenut kunnon uupumusta. Itsensä johtaminen on tärkeä taito. Työuupumuksen yhteydessä tätä termiä tosin käytetään helposti syyllistäen yksilöä ja unohtaen muut vaikuttajat. Ei ole persoonallisuustyyppiä, joka ei voisi uupua. Suosittelen perehtymään aihepiiriin syvällisemmin. Yritysmarkkinapuhe ja tieteelliset tutkimukset eroavat toisistaan jostain syystä…

    7.2.2020
Kommentoi