Tampere
18 May, Saturday
9° C

Proakatemian esseepankki

Paha vuokralainen – Henkinen voimaKirjoittanut: Miikka Launiainen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Lähtötilanne

 

Vuokralaisena huumeiden käyttäjä, josta tulee jatkuvasti valituksia minulle tasan kaksi vuotta kestäneessä vuokrasuhteessa. Huoneisto voi olla missä tahansa kunnossa, huoneistossa asuu useita ihmisiä, vuokrasopimuksen vastaisesti huoneistossa poltellaan suitsukkeita ja huoneistossa asuu koiria. Yö-elämää vietetään jatkuvasti, irtaimistovarastoihin on murtauduttu ja huumeneuloja huoneiston pihalla. Minulle toitotetaan tuttujeni puolesta, kuinka paha tilanne on ja luodaan kauhuskenaarioita. Pidin kuitenkin henkisen hyvinvointini samalla parhaani mukaan hyvänä. Miten tässä onnistuin?

 

Kauhuskenaarioiden vai positiviinen ajattelu epämieluisassa tilanteessa?

 

Kauhuskenraariot välillä tarttuivat minuun, kun minulle puhuttiin kuinka koko remontoitu kylypyhuoneeni on tuhoutunut tai että huoneisto on täysin rikki, eikä huoneistolla enää tee mitään. Onkohan huoneistossa asuvilla jokin ase tai hyökkäävätkö he minuun, kun näemme?

 

Pystyin kuitenkin aina kääntämään ajatukseni hetken kuluttua siihen, että minulla on vuokranantajan vakuutus, Kelan takuuvuokra käytössä, joten olkoot asunto missä kunnossa hyvänsä niin tuosta saa vielä hyvän asunnon, se on vain ajan kysymys. Ajattelin minuun kohdistuvien mahdollisten hyökkäysten suhteen asunnolla, että olen harrastanut Krav Magaa, jota käytetään myös Israelin armeijassa. Olen harrastanut myös vapaaottelua, lukkopainia, potkunyrkkeilyä, joten enköhän minä pysty puolustautumaan tarvittaessa.

 

Ajattelutapani tässä asiassa olikin hyvin ratkaisukeskeinen ja tämä sama ajattelutapa on sopinut moneen muuhunkin elämässäni olevaan ikävään tapahtumaan, jota olen kokenut.

 

Saanko kaiken hoidettua?

 

Välillä olin kuitenkin tosi väsynyt, kun ajattelin kuinka paljon työtunteja on edessä tätä prosessia hoitaessani. Nämä ajatukset sain lähtemään sillä, että kun juttelin työtunneista kavereideni ja lähiomaisten kanssa, joista sainkin myöhemmin paljon apua ja kaikenlaista tukea asiaa hoidettaessa. Upeat ihmiset ympärilläni ovat todella tärkeä osa elämää.

 

Hallinnan kehä

 

Hallinnan kehä -ajattelutapa on omien kokemusten perusteella loistava. Hallinnan kehässä ulkokehässä on asiat, joita ei voi hallita tai niihin voida vaikuttaa, esimerkiksi koronavirus, sää, lama, lainsäädäntö. Keskikehällä on asioita, joita ei voida hallita mutta voi vaikuttaa, kuten naapurit, työkaverit, ihmiset, joiden kanssa työskennellään. Ytimessä on vain yksi asia, jota ihminen voi hallita ja siihen voi vaikuttaa jatkuvasti, eli oma itse.

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi