Tampere
17 May, Friday
13° C

Proakatemian esseepankki

Osa 1. Vaihtopäiväkirja Belgiasta



Kirjoittanut: Viivi Kuusinen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Hei sinä, joka olet kiinnostunut opiskeluvaihtoon lähtemisestä, pidät matkustamisesta tai haluat kuulla fysioterapeuttiopiskelijan opiskelijavaihtoelämästä Belgiassa. Tämä blogikirjoitussarja kertoo harjoitteluvaihdon hakuprosessista, vaihtoon valmistautumisesta ja itse vaihdosta sekä harjoittelustani. Olen kolmannen vuoden fysioterapeuttiopiskelija ja Motive 8.0 tiimiyrittäjä. Olen aina pitänyt matkustamisesta, uusiin kulttuureihin tutustumisesta. Olen myös ollut yläasteesta asti kiinnostunut ulkomailla opiskelusta. Kun pääsin vuonna 2020 opiskelemaan fysioterapeutin tutkinto-ohjelmaan Tampereen ammattikorkeakouluun päätin, että nyt jos koskaan on hyvä mahdollisuus lähteä ulkomaille pidemmäksi aikaa.

 

Hakuprosessi

Hain harjoitteluvaihtoon kolmannen vuoden syksyllä, tarkemmin lokakuussa 2022. Hakuprosessi alkoi TAMK:in sisäisellä haulla, johon valittiin kohde yliopistot hakujärjestykseen. Fysioterapeutin tutkinto-ohjelmassa hakukohteet olivat kyseisellä ajankohdalla vain Euroopan Unioniin kuuluvia maita.  Oma ajatus opintojen alussa oli, että kohdemaa olisi Euroopan ulkopuolella, mutta koska se ei ollut tässä tilanteessa mahdollista valitsin vaihtoehdoista itselleni ne mielekkäimmät kohteet vaihtoehdoista. Näitä olivat Belgiassa sijaitseva Gent sekä Leuven, Italia, Kroatia ja Saksa. Valitsin ensimmäiseksi vaihtoedoksi Gentin, koska en ole koskaan käynyt Belgiassa, kuulin hyviä kokemuksia maasta ja kaupungista. Lisäksi Gent on iso opiskelijakaupunki ja sieltä on hyvät kulkuyhteydet muualle Eurooppaan. Gentiä kuvataan eloisaksi, uniikiksi ja moderniksi Keski-Euroopan kaupungiksi, vaikka itse kaupunki on täynnä vanhoja keskiaikaisia rakennuksia ja upeaa arkkitehtuuria. Hakemusta tehdessä, päätin yhden luokkakaverin kanssa melko spontaanisti, että haemme Gentiin yhdessä. Päätös vaihtokohteesta tuli marraskuun puolessa välissä ja me olemme valittu Gentin yliopistoon tekemään kaksi neljän viikon ohjattua työharjoittelua.

 

TAMK:ilta tulleen päätöksen jälkeen alkoi hakuprosessi kohdeyliopistoon, jotta työharjoittelupaikka varmistuu ns. virallisesti. Tähän hakuprosessin vaiheeseen kuului erilaisia tarvittavia henkilötietoja, todistus opintosuorituksista sekä kielitaidosta, motivaatiokirjeen sekä kotiyliopiston (TAMK:in), opiskelijan ja Gentin yliopiston välinen learning agreement -sopimus. Se pitää sisällään esimerkiksi harjoittelun ajankohdan, opintopisteiden määrän ja vakuutusasiat. Me olimme unohtaneet laittaa hakemukseen osan tarvittavista tiedoista eräpäivään mennessä, joka aiheutti pienen paniikin. Onneksi kohdeylioston vaihtokoordinaattori otti meihin yhteyttä ja pystyimme lähettämään ne hieman myöhässä. Kohdeyliopiston hakuprosessin kautta tuli vielä joulukuun alussa varmistus, että olemme varmasti hyväksytty heidän yliopistoonsa, ja vaihdon ajankohta on helmi- ja maaliskuu 2023.

 

Oliko hakeminen työlästä?

Hakuprosessi vaati paljon oma-aloitteisuutta ja perehtymistä. Piti etsiä ja kysellä, että mistä tarvittavat todistukset löytyvät. Lisäksi erilaisten käytönnön asioiden, kuten asunnon etsiminen tuotti pään vaivaa. Harjoittelumme kestää vain 2 kuukautta, joten oli opiskelijan oma tehtävä hankkia asunto tai huone itselleen, jossa majoittuu. Yliopiston asuntolasta sai vuokrattua huoneen vain koko kevät lukukaudelle, joten jouduimme siis etsimään asuntoa yksityisiltä markkinoilta. Gentissä on melko ruuhkainen asuntotilanne, jonka seurauksena etsimmekin asuntoa kissojen ja koirien kanssa eri sivustoilta sekä monista Facebookryhmistä, jotka ovat täällä asuntoa etsiessä melko yleisiä. Liikkeellä on myös paljon huijareita, joita osui myös meidänkin kohdallemme. Ohjeena asuntoa etsiessä voisi sanoa sen, että luottaa omaan vaistoon. Jos jokin tuntuu oudolta tai epämääräiseltä, sitä se luultavasti on. Lisäksi jos ei ole mahdollista päästä osallistumaan asuntonäyttöön, niin on hyvä ehdottaa vuokraavalle taholle videopuhelua asunnosta, sekä olla varpaillaan vakuusmaksuissa. Monen yhteydenoton, kielteisen vastauksen sekä epätoivoisten yritysten jälkeen, satuin selaamaan Facebookkia yhtenä kauniina tiistai päivänä. Bongasin kahta tuntia aikaisemmin julkaistun vuokrailmoituksen Facebookin etusivullani todella lupaavasta asunnosta. Laitoin asunnosta heti viestiä, sovimme videopuhelun noin viikko ennen lähtöämme vuokranantajan kanssa ja asunto oli meidän. Näin saimme juuri kahdelle hengelle täydellisen asunnon koko Belgian vaihdon ajaksi hyvältä sijainnilta.

 

Kokonaisuudessaan vaihtoon hakeminen ja käytännön asioiden järjestelyt olivat haastavia, aikaa vieviä ja kärsivällisyyttä vaativia. Loppujen lopuksi kaikki kuitenkin järjestyi, ja pääsimme lähtemään reissuun tammikuun lopussa. Uskon myös, että työ ja ahkeruus palkitaan niillä kokemuksilla, joita vaihtoelämästä saa.

Kommentoi