Tampere
17 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Kansainvälistä työskentelyä



Kirjoittanut: Julia Koski - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kansainvälistä työskentelyä

 

Täällä Proakatemialla olen päässyt työskentelemää ja tutustumaan laajalti kansainvälisiin työympäristöihin. Me olemme kaksikielinen akatemia ja olemme siitä hyvin ylpeitä. Koko ajan työympäristöt menevät enemmän ja enemmän kaksikielisiksi, siksi minusta on hyvä, että sitä pääsee ihan konkreettisesti arjessa ”harjoittelemaan”. Myös kansainvälisyys tuo erilaisia ymmärrystä, miten muissa kulttuureissa toimitaan. Minusta se on rikkaus tavata eri kulttuureista ihmisiä ja käydä heidän kanssaan mielenkiintoisia keskusteluita.

 

Toimin viime vuonna meidän yhteisömme IRT-tiimissä ja sain siitä valtavasti oppia. Kuinka toimia vieraalla kielellä? Mitä tehdä, kun sanat loppuvat? Mitä tapahtuu, kun toinen ei ymmärrä? Opettavaisia olivat nuo työtunnit. Monesti itseltä loppuikin sanat ja tuli väärinymmärryksiä, mutta niistä selvittiin hengissä. Olen päässyt myös ottamaan vieraita vastaan vieraalla kielellä, ja siitäkin selvittiin hengissä. Saanut valtavasti rohkeutta puhua ja käyttää omaa kielitaitoa. Itseä on suuresti helpottanut ajatus, että ei tämä englanti ole vastapuolenkaan kotikieli.

Tästä innostuneena osallistuin viime toukokuussa muutaman ystäväni kanssa HUBS Tampereen järjestämälle kurssille ”Entrepreneurship Experience bootcamp in Stuttgart”. Ideana oli siis viettää viikko Saksassa opiskellen innovointia ja tutustua kansainväliseen työympäristöön. Perustimme viikon aikana Startup-yritysidean, kävimme yritysvierailuilla, tutustuimme kulttuuriin ja saimme uusia ystäviä eripuolilta maailmaa. Meitä oli Saksasta, Hollannista, USA:sta, Canadasta, Turkista, Etelä-Afrikasta, Ranskasta ja monesta muusta maasta. Hetkeäkään en kadu, että lähdin tälle seikkailulle.

Vietimme Startup-idean perustamisessa kokonaiset kolme päivää Pfronstettenin leirintäalueella. Meiltä kaikilta katkesi netti, kun saavuimme vuorten väliin leirintäalueelle. Aluksi suuri järkytys jokaiselle, mutta lopulta se palkitsi. Palasimme aivan “juurille”, kuinka innovoida, kun ei ole nettiä apuna tai kuinka rakentaa prototyyppiä, kun ei ole hienoja piirto-ohjelmia. No siis: rakensimme legoilla ja askartelimme. Yksi ryhmä askarteli jopa pesukoneen, wau.  Tutustuminen muihin oli erilaista, kun työt oli lopetettu. Ei kukaan kaivanut puhelimiaan esille vaan alettiin keskustelemaan ja keksimään tekemistä. Näin sitä tutustuu ihmisiin paremmin. Minusta oli jopa parempi, että meidän puhelimemme ”poistettiin” meiltä.

Leirillä oli myös mukana opettajia muista maista ja jokainen piti omat luentonsa. Näin sai maistiasia opiskelu kulttuurista erimaissa. Huomasin, että Suomessa on rennoin fiilis koulumaailmassa. Saksassa esimerkiksi opettajaa teititellään ja tehtävät olivat huomattavasti pidempiä ja opiskelijoille tuli helpommin paniikki uusista tehtävistä. Opin USA:n opettajalta suuresti Startup-ideoista ja asiakaslähtöisyydestä. Tuolla jenkkilässä ollaan ihan edelläkävijöitä näissä asioissa. Ja se innostuksen määrä, kun hän puhui asiasta, mikä oli hänelle tärkeää.

Minusta oli hauska huomata, kuinka erilaisia kunkin opiskelijan työtavat olivat. Jokaisen opiskelijan heittäytyminen oli jotain sanoin kuvailematonta, jokainen oli satasella mukana, vaikka emme edes tunteneet toisiamme. Opin myös viikon aikana, että olen saanut loistavat kommunikaatio taidot täältä Proakatemialta. Kuinka toimia ryhmässä? Ei aina ihan toiminut meidän porukallamme tuo dialogi timantti. Englannin kielen käyttäminen työkielenä, muuttui viikon aikana parempaan suuntaan ja omasta kommunikaatiosta tuli selkeämpää.

Luin Vaasan yliopiston tutkimuksesta tehdyn artikkelin, joka koski kansainvälisen työskentelyn vaikutuksista. Artikkelissa todettiin: ”Työtehtävät ovat usein monipuolisempia ja haastavampia ulkomailla. Lisäksi toimitaan uudessa toimintaympäristössä, jossa toimintakulttuuri on erilainen. Uusien kokemusten koetaankin lisänneen yksilöiden itsetuntemusta ja itsevarmuutta, osaamista sekä sosiaalisia verkostoja.”. (uwasa.fi 202) Olen täysin samaa mieltä. Ja olen kokenut tämän myös itse työskennellessäni IRT-tiimissä ja ollessani viikon Saksassa. Työtehtävät eivät sinänsä olleet haastavia, mutta työympäristö eri kielellä haastoi minut toden teolla. Nämä jokainen uusi kokemus, minkä olen saanut, on kasvattanut minua ihmisenä rohkeammaksi ja itsevarmemmaksi.

Nämä kokemukset innoittivat minut lähtemään vaihtoon pidemmäksi aikaa ensi syksynä. Odotan innolla mitä siitä tulee. Jos joku vielä kysyy tai miettii, että kannattaako lähteä retkelle Suomen ulkopuolelle ja kokea kansainvälinen työympäristö. Niin ehdottomasti kannattaa!

Lähteet:

HUBS Tampere: Entrepreneurship Experience bootcamp in Stuttgart -kurssi

uwasa.fi. 12.10.2021. Nostetta uralle ulkomailta? –uusi tutkimus selvitti kansainvälisen työskentelyn vaikutuksia. https://www.uwasa.fi/fi/uutishuone/uutiset/nostetta-uralle-ulkomailta-uusi-tutkimus-selvitti-kansainvalisen-tyoskentelyn (viitattu 18.10.2023)

Kommentoi