Tampere
19 Jun, Wednesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Onnistun tiimityössäKirjoittanut: Anni Minkkinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

 

Kun viime kesänä kuulin saaneeni opiskelupaikan Proakatemialta, ensimmäisten riemunkiljahdusten jälkeen mieleeni iski pieni epävarmuus siitä, miten tulisin pärjäämään tiimityöskentelyssä. Olen ollut aina vahvasti yksilösuorittaja ja aikuisiällä valokuvaajan ammatissani tottunut työskentelemään ja tekemään päätöksiä aivan yksin toisista riippumattomana. Luonteeltanikin olen introvertti tarkkailija, joka jää usein isoimmissa porukoissa vain seuraamaan muiden keskustelua saamatta itse useinkaan tilaisuutta sanoa omia mielipiteitään julki, varsinkin jos keskustelu äityy kiihkeäksi. Olen tottunut olemaan se hiljainen ja huomaamaton tarkkailija, joka ehkä viimeisenä saa sanansa sanottavaksi. En ole koskaan viihtynyt isoissa kaveriporukoissa ja minulle antoisinta onkin kahdenkeskiset syvälliset keskustelut ystävieni kanssa, joissa pystyn tasa-arvoisesti vaihtamaan ajatuksiani keskustelukumppanini kanssa. Miten ihmeessä pystyisin pysymään mukana useamman kymmenen henkilön dialogissa, jossa kärkkäimmät puhujat vievät keskustelua eteenpäin pikajunan lailla?

 

En kuitenkaan päättänyt antaa omien itse asettamieni raamien tai ennakkoluulojeni määrittää onnistumistani tiimipelaajana. Ei kukaan ole seppä syntyessään ­– tiimityöskentelyähän tässä koulussa opitaan! Olin siis päättänyt luottaa prosessiin ja sen vaikutukset voin jo nyt huomata. Ensimmäisissä pajoissa puheenvuoroni olivat harvemmassa, vaikka minulla olisi ollut useampaankin aiheeseen sanottavaa – joku muu sulavasanaisempi ehti aina ensin. Kuitenkin pikkuhiljaa ryhmään tutustuessa ja luottamuksen kasvaessa myös minunlaiseni idän hidas on päässyt aina hetkellisesti lännen nopeiden sanaseppojen nopeatempoiseen dialogiin mukaan. Tässä on auttanut suuresti tiimimme keskinäinen sopimus pitää pieniä taukoja dialogissamme, jotta myös me pohdiskelevat tarkkailijat saamme ajatuksemme prosessoitua sanoiksi saakka. Aina tauotus ei ole onnistunut, mutta uskon meidän vielä tiiminä kehittyvän siinä lähikuukausina, kun alamme oppia toisemme paremmin.

 

Luin Jari Salmisen Onnistu tiimityössä –kirjan saadakseni konkreettisia vinkkejä matkalleni kohti loistavaa tiimipelaajaa. Kirja kertoi hyvin tiivistetysti ja selkeästi tiimitoiminnan hyödyt ja sen kuinka hyväksi tiimityöskentelijäksi tullaan ja miten huipputiimi syntyy. Tiimin rakentamiseen liittyy kuusi erilaista vaiheitta ja niiden ennakkoon tunteminen on arvokasta. Alussa perustamisvaiheessa joukko ihmisiä muodostaa ryhmän, josta kehittyy prosessin myötä tiimi. Me olemme tällä hetkellä tässä vaiheessa, olemme hyvin innoissamme ja meillä kaikilla on paljon odotuksia tiimiä ja tulevaisuutta kohtaan. Tähän vaiheeseen kuuluu myös kohteliaisuus ja tutustuminen toisiin jokseenkin hienovaraisella varovaisuudella. Alamme pikkuhiljaa kuitenkin jo koetella toistemme rajoja pohtimalla yhteisiä tavoitteitamme ja jokaisen henkilökohtaisia arvoja. Olemme alkaneet tutustumisen myötä jo hieman haastaa toisiamme, mutta varsinaisia räiskyviä riitoja emme vielä ole saaneet aikaiseksi. Erimielisyydet olemme saaneet puhuttua halki ja olemme pystyneet kompromisseihin. Olen itse hyvin tyytyväinen tähän toimintatapaamme, sillä olen luonteeltani hyvin diplomaattinen ja rauhaa rakastava konfliktien välttelijä. Teen yleensä kaikkeni, jotta pystyn välttymään isoilta riidoilta, sillä en nauti yhtään riitatilanteista. Siksi jo hieman pelkään meitä seuraavaksi odottavaa myrskyvaihetta, joka on ehkä hieman alkanut nostaa päätään.

 

Myrskyvaihe on kuitenkin haastavuudestaan huolimatta hyvin tarpeellinen ja hedelmällinen vaihe tiimille. Silloin pystymme tutustumaan toisiimme entistä paremmin ja ymmärrämme ehkä paremmin toinen toisiamme. Myrskyvaiheessa nimensä mukaisesti myrskyää, eikä vaihe saata sillä hetkellä tuntua kovinkaan kehittävältä. Vaiheeseen liittyy erilaisista näkemyksistä väittelyä ja suoranaista valtataistelua. Suhteet saattavat kärjistyä ja konflikteilta ei voida välttyä. Yleensä myrskyvaiheessa äänessä ovat juuri ne tiimin äänekkäimmät ja tulisimmat tyypit – varovaisemmat jäsenet saattavat silloin jäädä alakynteen ja jopa tipahtaa laidan yli ja pois tiimistä myrskyävän vauhdin hurjuudessa. Itse tällaiseksi riitatilanteissa eristäytyväksi ihmiseksi personoituvana tiimin jäsenenä joudun luultavasti varautumaan myrskyvaiheeseen hyvin ennakkoon. On hyvä tuntea itsensä tällaisissa tilanteissa ja kertoa rohkeasti tiimille omista tuntemuksistaan. Minun on välillä hankala luottaa ihmisiin, joten avoimuus tällaisessa konfliktitilanteessa voi olla minulle haastavaa, mutta opettavaa. Kun kerran olen saanut luotua luottamuksen, tulee suhteesta vahva ja kestävä. Myrskyvaiheesta selviytyvät hyvin ne tiimit, jotka pystyvät avoimeen keskusteluun, erilaisuuden hyväksymiseen ja muiden tiiminjäsenten kunnioittamiseen. Asiat riitelevät, eivät ihmiset.

 

Myrskyn jälkeen on poutasää. Kun tiimi on ohjautunut myrskystä selvemmille vesille, on vuorossa autuas oppimisvaihe. Silloin yhteistyön voima alkaa luoda merkitystään koko tiimille ja sen avulla tiimin toiminta alkaa kehittyä vauhdilla. Tiimi oppii rakentavat toimintamallit ristiriitojen ratkaisuun ja keskeisen kunnioituksen myötä hyväksymään toinen toisensa. Tiimihenki vahvistuu ja uusien toimintamallien omaksuminen on otollista.

 

Matka jatkuu tästä vain ylöspäin suoritusvaiheeseen, jossa tiimi osaa tehdä loistavaa yhteistyötä. Työtä tehdään sitoutuneesti ja kaikki tietävät oman tehtävänsä ja paikkansa. Tiimi on onnellisessa suvantovaiheessa, jossa kaikki sujuu mallikkaasti ja helposti kuin tanssi. Monet tiimit saattavatkin jäädä tähän auvoisaan vaiheeseen. Ehkä tiimit eivät tietoisesti tavoittele huippusuorituksia vaan tyytyvät hyvään ja tasaiseen tulokseen unohtaen todellisen potentiaalinsa ja kasvun mahdollisuuden huipputiimiksi.

 

Huipputiimi ei synny kuitenkaan aivan itsestään. Jotta huipputiimivaihe saavutetaan, täytyy tiimin jatkuvasti hakea parempia tapoja hyödyntää voimavarojaan. Työtehtäviä saatetaan vaihdella, jotta tiimin jäsenten ammattitaitoa saadaan kehitettyä monipuolisesti ja vaihtelevasti. Huipputiimissä työ sujuu helposti eivätkä turhat konfliktit tai sähläykset häiritse työnlaatua. Tiimin jäsenet ovat sitoutuneita tekijöitä ja heille on kehittynyt loistavat tiimityötaidot. Jäsenet ymmärtävät toinen toisiaan ja keskinäinen luottamus on vahva jopa henkilökohtaisemmissakin seikoissa.

 

Kuitenkin kaikki hyvä loppuu aikanaan. Yleensä jokainen huipputiimikin kokee jossain vaiheessa tiensä päättyneen. Joskus se voi olla tietyn päämäärän saavuttaminen tai se, että tiimin jäseniä siirtyy toisiin työtehtäviin tai elämäntilanteet muuttuvat. Meidän tiimillämme tällainen piste voi todennäköisesti olla kolmen vuoden päässä siintävä Proakatemialta valmistuminen. Voi kuitenkin olla, että jatkamme työskentelyä vielä valmistumisen jälkeenkin, varsinkin jos saavutamme huipputiimivaiheen opiskeluvuosiemme aikana.

 

Aika näyttäköön sen, tällä hetkellä itselläni on ainakin suuret odotukset tiimiämme kohtaan. Toivon tiimiltämme rehellisyyttä, avoimuutta ja ymmärrystä toisiamme kohtaan, jotta pystymme luottavaisesti jakamaan ajatuksiamme toistemme kesken ja kunnioittamaan toinen toisiamme. Luottamuksen vahva ja aito side mahdollistaa sen, että pystymme kaikki uskomaan toinen toisiimme ja pystymme näkemään aidosti tiimimme potentiaaliin. Silloin minunlaisenikin varovainen tarkkailija uskaltaa antaa kaikkensa tiimin eteen, sillä silloin voin tuntea luottamusta kaikkien tiimin jäsenten kesken. Silloin me olemme täysivoimaisia ja vahvoja yhdessä – olemme onnistuneet tiimityössä.

 

 

Kommentit
  • Salla Vaittinen

    Ihana Anni <3
    Tykkään sun tavasta kirjoittaa ja tavasta tuoda omia ajatuksia luontevasti ilmi. Ja saa selkeen kuvan tiimin vaiheista ja miltä ne ns tuntuu. Hyödynnetään yhdessä näitä asioita jatkossa 🙂

    11.2.2018
Kommentoi