Tampere
18 May, Saturday
9° C

Proakatemian esseepankki

Olet ennakkoluuloinen, annatko asian vain olla? Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Olet ennakkoluuloinen, annatko asian vain olla?

 

Johdanto                                 

 

Tunnelukoista on koulussamme luettu paljon kirjoja ja tehty esseitä. Luettuani Kimmo Takasen Murra Tunnelukkosi (Wsoy2017) -kirjan halusin kirjoittaa esseen tunnelukkojen sijaan ennakkoluuloista, koska ennakkoluulot ovat yksi yleisimpiä tunnelukkoja, mutta jota on aiheena käsitelty mielestäni aivan liian vähän.

Oletko ennakkoluuloton? Jos vastaat kyllä, valehtelet. Luulin itsekin olleeni ennakkoluuloton, kunnes ennakkoluulottomuuteni laitettiin todella koetukselle ja paljastuin yhtä ennakkoluuloiseksi, kuin kaikki muutkin. Huomasin olleeni hyvinkin ennakkoluuloinen tiettyjä ihmistyyppejä/ihmisryhmiä kohtaan.

Ensimmäisenä tulivat mustalaiset. Asuin Kajaanissa vuodesta 2010 vuoteen 2017. Kajaanissa on Luotikuja nimeä kantava Välikatu keskustan pääkatujen välissä. Siellä on 5 pubia ja yksi pitseria. Kerran pikkuserkkuni kanssa ollessa pitseriassa, paikalle pamahti pari mustalaista miestä. Miehet väittelivät erittäin kovaan ääneen ja toinen otti kassan vieressä olleen haarukkatelineen ja nakkasi sen maahan huutaen kovaan ääneen. Pitserian työntekijät rauhottelivat tilannetta ja vasta uhkailemalla poliisin kutsumista saivat rauhoitettua miehet. Olin pikkuserkkuni kanssa pöydästä tarkastellut tilannetta valmiina kutsumaan apua. Onneksi tilanne rauhottui ja miehet poistuivat pitseriasta. Harmikseni joudun toteamaan, että aika moni kohtaamiseni mustalaisten kanssa on ollut negatiivinen, mikä on ollut omiaan lisäämään ennakkoluulojani kyseistä ihmisryhmää kohtaan.

 

Tutustu ihmisiin, joita kohtaan sinulla on ennakkoluuloja, voit yllättyä

Katsoin Arman Alizadin Pohjan tähden alla –dokumentin mustalaisista. Dokumentti avarsi käsitystäni mustalaisten haasteista elää ja olla osana suomalaista yhteiskuntaa. Dokumentin katsottuani ymmärsin, että kaikki mustalaiset eivät ole samanlaisia ja sen takia en voi tuomita koko ihmisryhmää, vaikka se ei negatiivisia kokemuksia kyseisen ihmisryhmän edustajilta poistakkaan.

Itselläni on ollut myös ennakkoluuloja hokiteroja, eli wannabe jääkiekkoharrastajia kohtaan. Kyseisen ihmisryhmän edustajilta kokemani sovinistinen ja junttimainen käytös on lisännyt ennakkoluulojani koko kyseistä ihmisryhmää kohtaan. Kuitenkin tavattuani erittäin asiallisia jääkiekon pelaajia, olen onnistunut muuttamaan käsitystäni. Nykyään yksi parhaimmista ystävistäni on entinen jääkiekon pelaaja ja hän ei tekisi pahaa kärpäsellekään.

 

Ennakkoluuloja armeijassa

Kävin vuonna 2017 armeijan. Luulin taas olleeni ennakkoluuloton, kunnes toisin sain todeta. Kajaanissa vietetyn P-kauden jälkeen pääsin Helsinkiin Ruotuväki-lehdelle valokuvaajaksi.
Halusin tietenkin heti selvittää kuka toinen Ruotuväki-lehden kuvaaja on. Kun selvisi, minkälainen työtausta tulevalla kollegallani Kristianilla oli, ennakkoluulot ottivat vallan minusta. Minulla liittyi vahvoja ennakkoluuloja Kristianin työtaustaa kohtaan ja aloin vahvasti epäilemään tulevan yhteistyömme toimivuutta.Tuomitsin mustavalkoisesti ihmisen, jota en tuntenut vain johonkin ymmärtämättömyyden asettamaan boksiin.Luulin olleeni avarakatseinen, mutta todellisuudessa olinkin ahtaasta boksista maailmaa tarkasteleva mulkvisti.Ennakkoluuloni osoittautuivat kuitenkin täysin vääriksi.

Palveluksen edetessä pahoittelin Kristianille ymmärtämättömyyttäni palveluksen alussa ja asia unohdettiin, mutta halusin nostaa tämän asian vielä esille sen takia, että kukaan teistä ei tekisi samoin kuin itse tein.
Haluan rohkaista teitä tutustumaan face to face ihmisiin, joita kohtaan teillä on ennakkoasenteita.
Kristiania parempaa kollegaa Ruotuväessä en olisi voinut toivoa. Yhteistyömme toimi kuin ajatus, ikinä ei tarvinnut kummallakaan huomauttaa toiselle mistään tai sättiä jonkun asian laiminlyömisestä. Jos minulla oli joku muu homma kesken, Kristian hankki nettiuutiskuvat ja jos Kristianilla oli hommaa minä tein ne ja niin edelleen.Lisäksi Kristian kirjoitti Ruotuväki-lehteen erittäin kovia uutisjuttuja mm. nettikolumnin “Älä juttele varusmiehelle”, jossa hän kertoo siitä kuinka armeijan sosiaalisuuten väsynyt varusmies ei jaksa kuunnella enää yhdenkään mummon “munkin poika on käynyt armeijan” -tarinoita.

 

Ennakkoluuloja kouluympäristössä

Teemme tällä hetkellä Proakatemialla media-alan projektia, johon liittyi mukaan henkilö, jonka sosiaalisen median sisällöntuotanto aiheutti itselleni suuria ennakkoluuloja. Kyseinen kaveri poseerasi musiikkivideollaan piukoissa kalsareissa vähäpukeisten naisten heilutellessa vieressä pakaroitaan. Ensireaktioni oli, miten tällainen ihminen voi toimia projektimme jäsenenä. Aloin heti pohtimaan, mitä kyseisen henkilön osallistuminen projektiimme tekisi julkisuuskuvallemme ja olisiko hänestä edes järkevään toimintaan aivottamana pitämäni musiikkivideossa esiintymisen perusteella.

Kuitenkin jälleen kerran sain todeta ennakkoluuloni aiheettomiksi. Musiikkivideossa vähäpukeisten naisten kanssa pullistelevan äijän körilään alta paljastui erittäin ystävällinen, ehkä jopa vähän ujonkin puoleinen rento kaveri, jonka kanssa on helppoa ja kivaa työskennellä. Sain jälleen kerran todeta ennakkoluuloni vääriksi. Niin kauan kunnes toisin todistetaan, pidän kyseistä kaveria erittäin asiallisena ja hyvänä kollegana. Sen sijaan, että menet ennakkoluulojesi perässä, pyri muodostamaan omat objektiiviset mielipiteesi ihmisistä. Voit huomata maailmasi avartuvan.

 

Ennakkoluuloja hörhöjä kohtaan

Kesällä 2015 teimme ystäväni Igorin kanssa roadtripin Kolin Keitaalle. Ystäväni Igor tunsi Kolin Keidas –majatalon valovoimaisen pariskunnan, joka houstasi majataloa vierailijoille. Majatalon isäntä Joona näyttäytyi 19-vuotiaalle itselleni jonkin sortin kansan tarujen shamaanina rastoineen ja majatalon emäntä Marianna Milli menninkäisenä. Keskustelumme majatalon isäntäväen kanssa olivat tosi antoisia ja koin maailmankuvani avartuneen huomattavasti näissä keskusteluissa. Olen edelleen erittäin kiitollinen näistä keskusteluista majatalon isäntäväelle.

Olimme Kolin keitaalla pari yötä ja toisena iltana saunomaan tuli Helsingistä Jussi niminen kolmekymppinen mies. Saunoessamme huomasin Jussin puheista paljon sellaisia asioita, joita en voinut allekirjoittaa ollenkaan, tai samaistumaan ollenkaan. Kuitenkin Jussin puheissa oli myös paljon asiaa ja järkeä. Ensireaktioni saunaillan alussa oli, että nyt kyseessä on kunnon wannabe hippi-hörhö, jonka kanssa minulla ei ole mitään yhteistä. Kuitenkin keskustellessamme neljästään minä, Igor, Joona ja Jussi, saimme aikaan aivan loistavat keskustelut elämästä ja sen syvimmästä olemuksesta. Koin jonkinlaisen tajunnan räjäyttävän maailmankuvani aukeamisen (,jos luet esseepankkini kaikki esseet, pääset ehkä kärryille, mitä tarkoitan).

Alun hörhöleima oli hävinnyt mielessäni Jussin päältä. Vaikka en edelleenkään allekirjoita kaikkia hänen juttujaan, opin poimimaan hänen jutuistaan ne olennaiset pointit ja soveltamaan niitä luovasti omaan elämääni. Jos olisin dumannut kyseisen henkilön siltä seisomalta kokonaan, myös ne hänen hyvät pointtinsa olisivat jääneet kuulematta.

 

Sinun ei tarvitse syödä koko karkkihyllyä tyhjäksi, voit poimia vain parhaat karkit

Juuri tätä haluan korostaa. Vaikka et allekirjoittaisikaan jonkun ihmisen juttuja kokonaan, elä tuomitse kaikkia kyseisen henkilön juttuja. Pyri löytämään oman elämäsi kannalta olennaiset pointit kyseisen henkilön jutuista ja soveltamaan niitä luovasti oman elämäsi rakennusaineiksi. Jos olisin itse antanut periksi ennakkoluuloilleni, enkä olisi työstänyt niitä, en olisi kokenut läheskään niin paljoa mielenkiintoisia kokemuksia elämässäni ja olisin henkisesti paljon köyhempi ihminen.

Haluan vain sanoa, että tutustukaa rohkeasti ihmisiin, joita kohtaan teillä on ennakkoluuloja. Voitte yllättyä kuinka hienoja ihmisiä sieltä alta paljastuu. Kiitoksia, että luit esseeni. Kommentoi ihmeessä alle, mitä mietteitä esseeni herätti sinussa ja millaisten ennakkoluulojen kanssa olet itse joutunut painimaan elämän matkallasi?

 

 

 

Lähteet:

 

https://www.ruutu.fi/video/2960456

 

https://mielenihmeet.fi/ennakkoluulojen-ansat/

 

Kimmo Takanen, Murra Tunnelukkosi : Työstä tunteet, toimi toisin (Wsoy 2017)

 

https://www.trainer4you.fi/blogi/ennakkoluulot-jarruna-miten-niista-paastaan-eroon/

 

 

Kommentoi