Tampere
27 May, Monday
19° C

Proakatemian esseepankki

MuskKirjoittanut: Ville Pajala - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Elon Musk
Ashlee Vance
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Moni menestynyt yrittäjä nousee yrityksensä keulakuvana julkisuuden valokeilaan. Jos mietitään viimeisten vuosien aikana, ketkä yrittäjät ovat olleet mediassa eniten esillä kansainvälisesti, nousee yksi nimi ylitse muiden. Elon Muskia on helppo kutsua tämän hetken kohutuimmaksi yrittäjäksi. Oikeastaan hänen kutsumistaan pelkäksi yrittäjäksi voisi pitää melkoisena arvonalennuksena. Tosielämän Tony Starkiksikin kutsuttu keksijänero nousee vähän väliä otsikoihin lausunnoillaan tulevaisuuden visioistaan, joiden pohjalle hän rakentaa useampaa hyvin kunnianhimoista yritystään. Mielenkiintoisena faktana todettakoon heti alkuun, että Iron Man elokuvien ohjaaja Jon Favreau ja pääosaa näyttelevä Robert Downey Jr todella hakivat ennen elokuvien kuvauksia inspiraatiota Tony Starkin hahmolle Muskista, joten vertauskuva ei ole lainkaan liioiteltu.

Moni tavallinen yrittäjä painii vuosikausia saadakseen yhden ainoan yrityksen taloudellisesti tuottavaksi. Muskin poikkeuksellisuudesta kertoo se, että hän on onnistunut kasvattamaan useasta eri aloilla toimivasta yrityksestään menestyviä. Hänen yritystensä toimialoja ovat olleet muun muassa aurinkoenergia, avaruusteknologia, autoteollisuus ja maksupalvelut. Muskin taktiikkana on aina ollut sijoittaa aiemmista yritysmyynneistään tienaamiaan miljoonia yhä suurempiin ja kunnianhimoisempiin hankkeisiin. Hän on ollut valmis ottamaan valtavia henkilökohtaisia taloudellisia riskejä saadakseen suuret visionsa toteutettua. Pahimmassa tilanteessa hän oli sijoittanut kaikki henkilökohtaiset varansa Teslaan ja SpaceX:ään, jotta yhtiöiden toiminta saatiin pysymään käynnissä.

Vaatii melkoista uskoa itseensä, jos päättää lähteä haastamaan maailman suurimmat toimijat sellaisilla valtavien tuotantolaitosten ja kustannusten aloilla kuten auto- ja avaruusteknologia. Esimerkiksi Muskin SpaceX avaruusyhtiön kilpailijoista useat ovat maailman vaikutusvaltaisimpia valtioita kuten Kiina ja Venäjä. Yhtiöillään hän on ennakkoluulottomasti lähtenyt kyseenalaistamaan vuosikymmeniä vanhoja toimintamalleja ja saanut suuryritykset varpailleen ketterällä ja ”tee se itse”-ajatteluun perustuvalla yrityskulttuurillaan. Muskin onnistumisen pohjana on ollut hänen kurinalainen paneutumisensa fysiikkaan ja oppimiensa fysiikan ilmiöiden taidokas muovaaminen liiketoiminnaksi. Hän on todellinen työnarkomaani, joka on tarvittaessa käyttänyt tuntikausia aikaa kehittäessään yrityksiään aivan ruohonjuuri tasolla tavallisten työntekijöidensä kanssa.

Musk on sanonut elämäntehtävänsä olevan luoda ihmisestä planeettojen rajat ylittävä laji. Hänen päämääränsä elinaikanaan on maksimoida ihmiskunnan eloonjäämisen mahdollisuudet. Hänen mielestään ihminen selviytyy vain perustamalla siirtokunnan toiselle planeetalle ja tälle ajatukselle Marsin asuttamisesta hän on uhrannut elämänsä jo vuosia. Jo varhain yliopisto-opiskelijana hän päätti, että haluaisi tehdä sellaisia asioita, joilla olisi todella jotain merkitystä, ja noh, mikä olisikaan merkityksellisempää kuin ihmiskunnan pelastaminen hänen lapsuuden sarjakuvasankarien tapaan.

Musk herättää ihmisissä monenlaisia reaktioita. Hänen yhtiönsä henkilöityvät hyvin vahvasti hänen visionäärisen persoonansa ympärille. Toisille hän on maanpäällinen messias, kun taas toiset pitävät hänen suuria puheitaan vain huomion kerjäämisenä ja egon pönkittämisenä. Aiemmin hänen suuret puheensa oli helppo kuitata naureskellen Piilaakso miljardöörin intoiluna, mutta onnistumistensa myötä ja suurten puheiden muuttuessa pikkuhiljaa todeksi hänet on ollut pakko alkaa ottaa vakavasti.

Itsekin olen seurannut mielenkiinnolla herran menoa jo useamman vuoden ajan ja välillä etsimällä etsin uutisia hänen viimeisistä lausunnoistaan. Onhan se todella inspiroivaa, kun joku vaikutusvaltainen ihminen rohkenee puhua näin kunnianhimoisista tavoitteista ja myös täysin häpeilemättä vie niitä eteenpäin. Riippumatta siitä onnistuuko Musk koskaan pääsemään SpaceX:llä Marsiin asti, on hän varmasti esimerkillään saanut miljoonat ihmiset ympäri maailman pohtimaan ihmisen potentiaalia, ja se on jo itsessään tekijä, joka ajan myötä johtaa väistämättä myös Muskin unelmien toteutumiseen ihmisestä vieraalla planeetalla.

Kommentoi