Tampere
17 May, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Muista hengittää!



Kirjoittanut: Inga Keski-Heikkilä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kävimme tiimin kanssa muutama viikko sitten yritysvierailulla Mama Bearissa, jossa yrittäjä kertoi mindfulnessharjoitusten vaikutuksesta työhön ja arkeen. Olin hämmentynyt kuullessani, että jo ihan pienellä hengitysharjoituksella on aivoissa samat vaikutukset, kuin nukkumisella. Itse olen aina ollut hieman skeptinen esimerkiksi joogaan ja olen mieltänyt mindfulnessin samaan kategoriaan. Olen ajatellut, että minun on turha käyttää aikaani siihen, kun en kuitenkaan pysty keskittymään. Aika tyhmä ajatus, koska apu juuri siihen on jäänyt oman skeptisyyteni alle. Parempi kuitenkin avata silmät myöhään, kuin ei milloinkaan.

 

En oikeastaan koskaan ole ajatellut olevani mikään stressaaja, vaan ajatellut aina, että kyllä kaikki järjestyy, eikä kaikesta tarvitse stressiä ottaa. Olen ehkä aiemmin mieltänyt stressin unettomuuteen, apaattisuuteen ja aikaansaamattomuuteen, eikä minulla ole koskaan ollut tällaisia ongelmia. Tutkiessani itseäni tämän vuoden aikana olen huomannut, että ehkä kuitenkin stressaan, mutta oma stressini ilmentyy aivoissa todella isolla kaaoksella, jossa kaikki televisiokanavat ovat päällä yhtä aikaa. Näihin hetkiin tajusin vasta hetki sitten auttavan niinkin tavallinen asia, kuin hengitys. Yritysvierailulla karistin ennakkoluuloni mindfulnessista ja tajusin sen olevan jokaiselle omanlainen hengitysharjoitus. Kun kaaos päässäni alkaa yltyä, pysähdyn ja hengitän. Tai ainakin opettelen tähän uuteen tapaan pikkuhiljaa.

 

Jos työstän jotain samaa asiaa pitkään, jossain vaiheessa tulee tilanne, ettei asia etene mihinkään ja tekee mieli luovuttaa. Seuraavaksi kun tällainen tilanne tulee eteen, aion irroittaa huomioni tehtävästä ja kokeilla hengitysharjoitusta. Uskon, että se voi auttaa näkemään tilanteen uudella tavalla tai ainakin auttaa taas keskittymään ja rauhoittaa mielen. Tauot muutenkin ovat ehkä akatemian yleisin ongelma. Tai oikeastaan niiden pitämättä jättäminen. Itsekin sorrun hyvin helposti sanomaan, että jatketaan tätä hommaa samalla kun syödään. Tauoilla kuitenkin on suuri merkitys työn tuottavuuteen sekä myös ryhmähenkeen, koska se on tilanne, jossa on mahdollisuus puhua jostain aivan muusta, kuin työstä. Löysin Mind at work -blogin sivuilta erittäin hyvän alkuharjoituksen hengittämiselle, eikä aikaa tarvita kuin minuutti joka päivä. Vinkki Mama Bearin yrittäjältä oli myös, jos ei halua tehdä harjoitusta muiden nähtävillä, hyvä paikka on myös vessa. Kukaan ei huomaa, jos nyt satut olemaan siellä minuutin pidempään, kuin normaalisti.

 

  1. Jos mahdollista, keskeytä hetkeksi sen mitä juuri nyt teet.
  2. Voit sulkea silmät, jos haluat.
  3. Tuo huomio hengitykseen. Valitse kehossasi kohta, jossa hengitys tuntuu voimakkaimmin.
  4. Keskity hengitykseesi ja anna hengityksen virrata vapaasti.
  5. Laske valitsemasi hengitysten määrä, esim. 12 hengitystä. Voit lausua sisäänhengityksellä luvun ensimmäisen tavun hiljaa mielessäsi, ja uloshengityksellä jälkimmäisen tai jälkimmäiset tavut. Tuo tarvittaessa huomiosi takaisin hengityksen laskemiseen, jos huomaat sen siirtyneen muualle.
  6. Laskemisen päätyttyä tuo huomiosi takaisin siihen mitä teet.

 

On hurjaa huomata, että niinkin iso asia, kuin hengittäminen, saattaa unohtua. Itse ainakin keskittyneenä saatan helposti lakata hengittämästä. Eli ei ihme, että olen illalla väsynyt, kun aivoni eivät ole saaneet päivän aikana tarpeeksi happea. Mutta se jos mikä on hyvä, että 26 vuoden iässä opin hengittämään.

 

Lähteet

 

Vihuri, A-J. 2014. Onko midfulness mielen tyhjentämistä? Luettu 21.10.2018 http://www.mindatwork.fi/onko-mindfulness-mielen-tyhjentamista/

 

Vihuri, A-J. Pieni hengitysharjoitus työpäivään. Luettu 21.10.2018 http://www.mindatwork.fi/mindfulness/pieni-hengitysharjoitus-tyopaivaan/

 

Vihuri, A-J. 2013. Vapaaksi stressistä Luettu 21.10.2018 http://www.mindatwork.fi/vapaaksi-stressista/

 

Kommentoi