Tampere
20 Jun, Thursday
12° C

Proakatemian esseepankki

Motiven myyntipäivätKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Paljon puhutut Proakatemian #myyntipäivät2017 ovat olleet jo hyvän aikaa elettyä elämää. Nyt kun kroppakin alkaa pikku hiljaa olemaan palautunut tästä 2,5 päivän koitoksesta, lienee syytä tarkastella päivien antia. Vaikka jäimmekin rahallisesti melko paljon hurjan tuloksen tehneestä Eventasta, oli myyntipäivien tulos ja ennen kaikkea kokemukset tiimillemme positiivissävytteisiä.

Omat fiilikset ennen myyntipäiviä olivat vielä pari viikkoa ennen h-hetkeä jokseenkin kaksijakoiset. Porukan leaderina näin myyntipäivät meille loistavana paikkana hypätä ensimmäisen yhteisen haasteen kimppuun ja sitä kautta kehittyä tiiminä. En ollut kuitenkaan täysin vakuuttunut siitä, miten muut tiimiläiset suhtautuvat myyntipäiviin. Oltaisiinko valmiita menemään sinne paljon puhutella epämukavuusalueelle? Ja löytyisikö meiltä tarvittavaa työnteon kulttuuria myyntipäivien menestyksekkääseen läpivientiin. Myös se, miten pystyisin antamaan oman myyntipanokseni tiimin tulokseen hieman mietitty. Vaikka jonkin verran olen myyntityötä tehnytkin, en millään tapaa näe sitä asiana missä olisin omimmillani. Olen myöskin juuri se kaveri, joka kiertää kaikki mahdolliset ständääjät mahdollisimman kaukaa ja myyntipäivillä oli kuitenkin tarkoitus hypätä siihen kierrettävän rooliin. Ennen myyntipäiviä pidetyt kaksi pajaa kuitenkin karistivat nämä ennakkoluulot tehokkaasti ja keskiviikkoaamuna stagella ennen toimeksiantojen julistamista olin lähes 100 varma, että jokainen tiiimimme jäsen tulisi antamaan täyden panoksen myyntiin seuraavan reilun kahden päivän aikana. Ja näin myös kävi.

Ensi fiilikset myytävistä tuotteista oli ihan positiiviset ja ajattelin, että kyllähän näitä ihmiset voisi ostaakin. Virtuaalitodellisuutta ja suklaata pukinkonttiin. Ai että. Tuotteista Portaalin lahjakortti oli melko odotettu ja etukäteispekulaatioiden mukainen, mutta Suklaakortit tulivat sen sijaan yllätyksenä. En tiedä johtuiko tästä vai jostain muusta, mutta Suklaakorttien myynti kyllä sakkasi meidän tiimiltä melko pahasti verrattuna muihin tiimeihin.

Ehkä suurin onnistuminen meiltä myyntipäivien aikana oli tiimin positiivisen hengen ylläpito. Vaikka kauppa ei koko ajan luistanut ja ständin ohi käveli vain varttuneempaa kansaa, joidenka kommentit olivat luokkaa ”perkele, aikuiset miehet ne vaan täällä pelailee”, emme vaipuneet epätoivoon, emmekä lopettaneet myymistä. Kaikilla tiimimme jäsenillä oli loistava asenne ja toisia jaksettiin tsempata yrittämään uudelleen ja uudelleen läpi päivien. Yllätin myös itseni jaksamalla rummuttaa milloin mitäkin myyntispiikkiä ohi käveleville ihmisille. En tiedä johtuiko väsymyksestä vai mistä, mutta kyllä meillä ständillä melko hauskaakin oli. Yhtenä onnistumisena oli myös nopea tilanteisiin reagoiminen ja luovien myyntitapojen käyttö. Esimerkiksi kun meille määrätty ständipaikka Pirkkalan Citymarketissa osoittautui melko hiljaiseksi, rupesimme nopeasti kartoittamaan muita vaihtoehtoja ja saimmekin hommattua itsellemme kaksi muuta ständipaikkaa Nokialta ja Linnainmaalta. Nämä osaltaan myös pelastivat meidän torstain ständimyyntimme, joka Pirkkalan Citymarketilla taisi jäädä noin kahteen Portaaliin ja kymmeneen suklaakorttiin. Luovista myyntikeinoista mainittakoon ovelta ovelle myynnin kokeilu Peltolammin pahamaineisilla kaduilla sekä iskuryhmän soluttautuminen aamuyön tunteina Gigantin ja Verkkokauppa.comin Black Friday jonoihin.

Se missä meillä jäi ehkä eniten parannettavaa, oli henkilöresurssien käyttö myyntipäivien aikana. Jälkikäteen tarkasteltuna puhelin- ja yritysmyyntiin olisi pitänyt keskittää selvästi enemmän resursseja ja yrittää hakea niitä ns. isoja kaloja sitä kautta. Nyt siihen oli valjastettu kokonaiset kaksi kaveria aavistuksen puutteellisilla soittolistoilla ja kun omat verkostot oli melko nopeasti soiteltu läpi, oli vastassa paljon sitä kylmää kontaktia.

Vaikka voittoa ei tullutkaan, tekivät myyntipäivät mielestäni tehtävänsä. Ne palauttivat nimittäin jo ajoittain horjuneen uskoni meidän tiimin yhteiseen tekemiseen. Enkä usko, että olen tiimistäni yksin tämän fiiliksen kanssa. Tarvitsemme siis jatkossakin selkeitä päämääriä ja tavoitteita, joita kohti puskea tiiminä.

Kommentit
Kommentoi