Tampere
17 Jun, Monday
18° C

Proakatemian esseepankki

Motivaatiota ja vinkkejä etätyöskentelyynKirjoittanut: Miisa Hiltunen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogiessee julkaistu aiemmin Revenan nettisivuilla: http://revena.fi/2020/04/27/etatyoskentelyn-haasteet/

 

Loppukevät etätyöskentelyä? Nyt on siis aikaa katsoa lempisarjojen uudet kaudet ja nukkua pitkään! Parasta! Duunitori toteaakin osuvasti 20.3.2020 julkaistussa “Mistä motivaatiota etätyöskentelyyn? Näin pidät tehokkaan etäpäivän – 10 toimivaa keinoa” -artikkelissaan, että etätyöpäivä on monelle viikon paras päivä. Siinä tapauksessa meidän tiimissämme jokainen päivä olisi viikon paras päivä! Voi ja kun niin vain olisikin.

Vaikka päivien sisältö menikin etäopiskelun myötä täysin uusiksi ja mm. koulumatkoista vapautui aikaa, on kaikki ylimääräinenkin aika silti kummallisesti kuitenkin uponnut johonkin. Eikä tämä “johonkin” ole ainakaan lempisarjojen katsomiseen tai myöhään nukkumiseen. Eniten haasteita etätyöskentelyssä onkin tuottanut tehtävien alkuun saaminen, aikataulutus sekä vapaa-ajan ja koulun erottaminen. Kotona on vaikea startata ja aloittaa tehtävät, kun tietää, että koko päivä kuluu kuitenkin kotona ja tehtäviä voi tehdä vielä illallakin. Haaste on myös lopettaa illalla tehtävät, sillä vaikka siirtyy keittiönpöydältä sohvalle tarkoituksenaan rentoutua, ei 29 neliön kokoisessa yksiössä pääse pakoon metrin päässä pöydällä lojuvia kirjapinoja.

Etätyöskentely on kuitenkin ollut myös mielekästä. Palaverien ja pajojen aikana voi olla vielä huoletta yövaatteissa, sillä tiimikaverit tuskin edes huomaavat sitä pieniltä näytöiltään. Päivässä on enemmän aikaa käytettäväksi ja koska olen lähes jatkuvasti kotona, on pakko huolehtia kodin siisteydestä. Positiivinen ja odotettu asia on myös se, että oma koti on todella alkanut tuntua enemmän kodilta pelkän vuokra-asunnon sijaan. Näiden lisäksi vähäisetkin ihmiskontaktit, ovat piristäneet päiviä valtavasti sekä antaneet virtaa jaksaa tämän epävarman ajanjakson yli.

Asioita, jotka ovat minulla toimineet etätyöskentelystä selviämisessä:

 • Teen päivälle to-do-listoja (välillä kyllä liiankin tarkasti). Listojen avulla on helpompi jäsennellä päivän tehtäviä ja myös saada ne pois mielestä. Kun laatikkoon on vedetty rasti, ei kyseiseen tehtävään ole enää tarvetta palata. Listat myös motivoivat aloittamaan hommat, sillä ei ole parempaa tunnetta, kuin vetää laatikoihin rasteja ja nähdä työmäärän vähenevän. Listasta myös näkee päivän päätteeksi, kuinka ahkera on ollut ja päivä on helpompi lopettaa hyvillä mielin. Ainakin tästä Duunitori on yhtä mieltä kanssani ja painottaakin, että listan läpikäyminen innostaa jatkamaan tehtävien tekemistä, jotta pääsee siirtymään vapaa-aikaan.
 • Rytmitän syömiset oikein, jotta ne sekä tauottavat opiskelua että antavat siihen lisää energiaa. Veden juominen on myös erityisen tärkeää välttääkseen kipeät päänsäryt.
 • Käyn päivän opiskelu-urakan jälkeen kunnon kävelylenkillä, jotta aivot saavat happea ja siirtyvät työskentelytilasta vapaa-aikaan. Lenkillä ajatukset tuulettuvat ja ulkoilun takia unikin tulee illalla paremmin.
 • Muistan pitää vapaapäiviä. Vapaapäivien pitäminen unohtuu helposti, sillä usein on liiankin helppo “nopeasti vain vilkaista muutamaa sähköpostia” ja yhtäkkiä huomata, että on kuluttanut kolme tuntia esseen kirjoittamiseen sekä kurssitehtävien tekemiseen. Välillä tekee todella hyvää vain nukkua kunnolla ja levätä, nähdä perhettä ja ulkoilla tai viettää leffailtaa. Pienten akkujen latauksen jälkeen arkikin sujuu taas mukavammin!

Etätyöskentely on siis tuonut mukanaan sekä uudenlaisia haasteita, että positiivisiakin asioita ja muutoksia. Kaiken tämän keskellä oppii ainakin arvostamaan normaalia arkea sekä kanssa käymistä muiden ihmisten kanssa. Ehkä kaiken tämän jälkeen oltaessa taas normaalissa arjessa, tuntuvatkin etätyöpäivät viikon parhailta päiviltä.

Lähde:

Duunitori. 2020. Mistä motivaatiota etätyöskentelyyn? Näin pidät tehokkaan etäpäivän – 10 toimivaa keinoa. Luettu 16.4.2020

https://duunitori.fi/tyoelama/mista-motivaatiota-etatyoskentelyyn-lue-etatyolaisten-niksit

Aihetunnisteet:
Kommentit
 • Toni Lehtimäki

  Erinomaisia neuvoja ja oivalluksia, joita jaat lukijoille. Lähdet liikkeelle etätyön haasteista, joihin annat vastauksia tekstissäsi. Hieno juttu.

  Rohkaisen käyttämään viitteitä muissakin kuin akateemisissa teksteissä, koska se palvelee opparin kirjoittamista jatkossa.

  22.8.2020
Kommentoi