Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Monta näkökulmaa



Kirjoittanut: Rasmus Janakka - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Ratkaisu: Ajattele toisin
Antti S. Mattila
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Jokainen meistä on varmasti kohdannut elämässä ja arjessa lukuisia haasteita ja vastoinkäymisiä. Lupaan, että vaikka luetkin tämän esseen, ongelmat ja vastoinkäymiset eivät tule mihinkään katoamaan. Kuitenkin vakuutan, että kun syvennyt tämän esseen kautta näkökulman vaihtamiseen ja sen taidon kehittämiseen niin ongelmien ratkaisu on helpompaa, henkinen sopeutumiskykysi kasvaa ja olet onnellisempi kuin ennen.

 

Näkökulman vaihtamisen taito (englanniksi reframing) on kehitetty jo antiikin stoalaisten aikaan. Näkökulman vaihtamisen taito luotiin, jotta ihmiset pystyisivät säilyttää mielentyyneytensä haastavissakin vastoinkäymisissä. Stoalaiset filosofit antiikin Kreikassa ja Roomassa olivat suorastaan mestareita vaihtamaan näkökulmaa (Mattila 2020, 13). Mikäli pystyt näkemään tilanteita eri näkökulmista, niin se on merkki henkisestä joustavuudesta sekä sopeutumiskyvystä. Jotta ihminen kykenee näkemään asioita eri näkökulmista ja avartamaan omaa näkemystään sekä asettumaan toisen asemaan vaaditaan dialogia. Proakatemia onkin opinahjona loistava paikka harjoitella näkökulman vaihtamisen taitoa keskustelujen vallitessa. ”kyky asettua toisen ihmisen asemaan ja katsoa asioita toisen näkökulmasta on perusedellytys keskustelun onnistumiselle. Äärimmäinen itsekeskeisyys (egosentrismi) voi estää kommunikaatiota” (Mattila 2020, 77). Yksinkertainen näkökulman vaihtamisen esimerkki voisi olla, kun jollain opiskelija kaverilla on ollut vaikeaa isovanhemman menetyksen takia samaan aikaan kun oma projektisi on saanut merkittävän harppauksen eteenpäin ison kaupan seurauksena. Silloin on parempi osata asettua koulukaverin asemaan eikä toitottaa omaa menestymistään. Ilman tätä kykyä toinen henkilö voisi kokea itsensä erittäin loukatuksi sekä yksinäiseksi. Hän varmasti osaa myöhemmin arvostaa tukeasi ja pystyy jakamaan onnistumisen tunteen kanssasi isosta kaupasta.

 

Varmasti suuri osa aikuisista ihmisistä seurustelee toisen ihmisen kanssa tai on ainakin joskus seurustellut elämänsä aikana. Parisuhteessa tai oikeastaan missä tahansa pidempään kestävässä ihmissuhteessa onkin erityisen tärkeää osata asettua toisen saappaisiin. Yhteiselo on varmasti molemmille huomattavasti miellyttävämpää, kun osaa ottaa toisen tunteet ja ajatukset huomioon. Monesti ihmisten välille tuleekin konflikteja juuri siitä, kun toinen osapuolista kokee, ettei häntä ymmärretä eikä hän tule kuulluksi. Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin, että olisit automaattisesti samaa mieltä jostain asiasta toisen osapuolen kanssa. Tärkeintä on kuunnella toista ja ottaa toisen ihmisen tunteet vastaan ensimmäisenä. Tämän jälkeen voit hyvin kertoa oman mielipiteesi esimerkiksi NVC mallin mukaisesti. NVC malli on lyhenne sanoista nonviolent communication ja suomeksi se on siis väkivallaton vuorovaikutus. Kyseessä on vuorovaikutusmenetelmä, joka tarjoaa puitteet rakentavalle keskustelulle. Kyseisestä metodista löytyy netistä laajasti lisätietoa. Myös liiketoiminnassa on tärkeää osata ottaa huomioon niin yhtiökumppani, yhteistyökumppani tai asiakkaasi. Kun aidosti kohtaat, ymmärrät ja välität muista se kyllä, kantautuu lopulta takaisin päin monin kerroin.

 

Näkökulman vaihtamisen taitoa voi ja kannattaakin käyttää myös ongelma tilanteissa. Vaikkapa nyt korona viruksen iskiessä maailmalla se oli varmasti iso takaisku monelle alalle ja yrittäjälle. Se kuitenkin myös oli monelle ihmiselle mahdollisuus kokeilla ja tehdä jotain uutta mikä olisi muuten jäänyt tekemättä. Esimerkiksi kaupan alalla logistiikassa on tapahtunut valtava muutos. Nykyään on todella vaivatonta tilata kauppakassillinen ruokaa kotiin ja säästää omaa aikaa ja vaivaa. Monilla muillakin toimialoilla on tapahtunut valtavia innovointeja. Korona virustakin voi tarkastella monesta erinäkökulmasta. Negatiivisessa valossa se on rajoittanut monien ihmisten liikkumista ja ollut erittäin vaarallinen tai jopa tappava tauti monelle vanhemmalle ihmiselle. Toisesta näkökulmasta taas monien ihmisten työpäivät ovat olleet tehokkaampia helppojen etäkokousten ansioista sekä päästöjen määrä romahti merkittävästi, kun isot tehtaat ja liikenne hidastuivat. lentoliikenne on todella saastuttavaa ja sen määrä romahti selvästi. Mistä näkökulmasta sinä näet tilanteen? Näkökulmia on varmasti vielä yhtä monta erilaista, kun on ihmisiäkin.

 

Kun ensikerralla kohtaat vastoinkäymisiä tai ikäviä tunteita, niin pysähdy hetkeksi. Mieti hetki asiaa mahdollisimman monesta näkökulmasta ja sen jälkeen mahdollisesti huomaatkin, että asiat eivät ole niin huonosti kuin alkuun vaikutti. Opettelemalla tätä taitoa päivittäin arjessa elämä muuttuu varmasti positiivisemmaksi ja vähemmän stressaavaksi. Ei muuta kuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä vai miten se menikään…

 

 

 

 

Lähteet: Mattila, A. 2020. Ratkaisu: Ajattele toisin. Painettu EU:ssa: WSOY

Kommentoi