Tampere
26 May, Sunday
16° C

Proakatemian esseepankki

Monta hyvää syytä muuttaa maalle!Kirjoittanut: Susanna Mäkelä - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tämä blogiessee on julkaistu Samoilla linjoilla-blogissa.

Olin yllättynyt lukiessani Maaseudun Tulevaisuuden toukokuussa 2021 julkaisemaa artikkelia maalle muutosta. Artikkelista löysin huhtikuussa 2021 tehdyn kyselytutkimuksen tulokset. Kyselyn kysymykseen ”Haaveleitko muutosta maaseudulle?” oli vastannut yhteensä 1054 ihmistä. Kyselytutkimuksen teetti Kantar TNS Agri. Yllätyin eniten siitä, että 51 prosenttia alle 30-vuotiaista haluaisi muuttaa maalle tai harkitsee sitä vakavasti. (Maaseudun Tulevaisuus 2021.) Maaseudulle muuttamisen puolesta on kirjoitettu lukuisia artikkeleja. Tämä kirjoitus kertoo enemmän minun omista kokemuksistani, ja siitä, miksi rakastan asua maalla.

Remontointi opettaa kärsivällisyyttä ja epävarmuuden sietoa

Muistan vielä selvästi, kun 2,5 vuotta sitten istuimme kiinteistövälittäjän kanssa tulevan kotimme olohuoneessa. ”Sitten on teitä vastavirtaan uijia”, totesi välittäjä, kun keskustelimme maalle muuttamisesta. Kommentti on yksi merkityksellisimmistä asioista, mitä minulle on koskaan sanottu. Ajattelen, että välittäjä puhui sekä maalle muuttamisesta että talon remontoinnista. Tuolloin 2,5 vuotta sitten olin hyvin naiivi. Ajattelin, että talon kokonaisvaltainen saneeraus vastaisi pientä pintaremonttia. Ajattelin rehellisesti, että noin puolen vuoden kuluttua talo olisi valmis. Little did I know… Vuosi 2021 lähenee loppuaan, eikä talomme ole vieläkään valmis. En tosin tiedä tuleeko se koskaan olemaan valmis.

Rakentaminen ja remontointi on opettanut minulle kärsivällisyyttä sekä epävarmuuden sietoa. Olen aina tykännyt tehdä käsillä, mutta projektini ovat aikaisemmin olleet jokseenkin hutiloituja, enkä ole ollut tarpeeksi kärsivällinen viedäkseni asioita loppuun. Olen huomannut, että minulla on tapana haukata liian isoja paloja, ja kuvittelen osaavani enemmän kuin todellisuudessa osaan. Viimeisen 2,5 vuoden aikana olen joutunut pyytämään apua ja kuuntelemaan minua viisaampia. Nyt reflektoidessa on ihanaa huomata, kuinka paljon olen kehittynyt. Työjälkeni on paljon parempaa kuin se oli viime vuonna samaan aikaan. Käytän enemmän aikaa suunnitteluun ja asioiden ennakointiin, enkä emmi pyytää apua taitoni ylittävissä tehtävissä. Remontoinnissa parasta on se, kun näet kättesi jäljen. Saat myös lopputuloksesta (yleensä) juuri sellaisen kuin halusitkin. Voit pitää myös niin monta kahvitaukoa kuin haluat, eikä sinun tarvitse olla vastuussa kenestäkään muusta kuin itsestäsi. Arvostan ammattitaitoa, enkä halua ottaa typeriä riskejä. Siksi muun muassa talomme sokkeli- ja salaojatyöt sekä kattomme jiirin korjauksen on tehnyt ammattilainen.

Kestävyys

Omakotitalon remontointi voi olla kallista puuhaa, mutta kustannuksissa voi säästää tuhansia euroja, kun tekee valintoja fiksusti ja kestävästi. Kun aloitimme remontoinnin, en ollut tajunnut kuinka paljon uusia ikkunoita ja ovia lentää kaatopaikalle mittavirheiden vuoksi. Tehtaat harvoin ottavat takaisin mittavirhetuotteita, joten ne päätyvät joko kaatopaikalle tai tori.fi-palveluun. Tori.fi-ostosten vuoksi joutuu joskus ajelemaan ympäri Suomea, mutta näin pandemia-aikana maakuntamatkailu on ollut enemmän kuin tervetullutta. Olemme käyneet useita kertoja pääkaupunkiseudulla, pari kertaa Turussa sekä kerran Paraisissa. Minusta tuntuu, että jotkut ajattelevat tori.fi:stä löytyvän ainoastaan käytettyä tavaraa, mutta ainakin itse olen ostanut vain uutta tai uudenveroista tavaraa. Tammilattiammekin on pelastettu Ratinan kauppakeskuksessa lopettaneesta Espritin myymälästä. Laskin huvikseni joskus, kuinka paljon uutena ostettu täyspuutammilattia olisi maksanut. Sain summaksi noin 3000 €. Meidän lattiamme maksoi 0 € + vaivan. Se, että lattiallamme, ovillamme ja ikkunoillamme on tarina, tekee niistä entistä erityisempiä.

Kustannuksia säästyy maalla asuessa myös kiinteistön kustannuksissa. Talot ovat usein haja-asutusalueilla halvempia sekä kiinteistövero on huomattavasti matalampi kuin esimerkiksi Tampereella. Se, että asuu maalla, ei automaattisesti tarkoita, että palvelut olisivat aina automatkan päässä. Elinvoimaisissa kylissä on edelleen kauppa- ja postipalveluja – Alkon noutopiste ja sähköauton latauspistekin löytyy! Maalla on usein myös vähemmän paikkoja, joissa kuluttaa rahaa turhuuksiin. Jotta pääsisin shoppailemaan, on minun ajettava vähintään puoli tuntia johonkin suuntaan.

Kestävyysnäkökulmaan kuuluu myös henkinen/psykologinen kestävyys. Maaseudun rauha, hiljaisuus ja taivaalla näkyvät tähden lataavat ainakin minun akkuni nopeammin kuin koskaan kaupungissa asuessani. Tarvitsen tilaa luovuudelle, ja sitä tilaa ei minulla ollut koskaan kerrostaloasunnossa. Maaseudulla luonto on lähellä. Minusta tuntuu, että ihmiset ovat jossain määrin kadottaneet yhteyden luontoon, eikä sen yhteyden säilyttäminen tai rakentaminen ole yhtä helppoa esimerkiksi ydinkeskustassa. Onneksi Suomessa kaupungit ja metsät ovat joka tapauksessa suhteellisen lähellä toisiaan, kun taas esimerkiksi New Yorkissa joudut ajamaan kauankin päästäksesi metsään tai koskemattoman luonnon pariin.

Yhteisöllisyys

Kylässä asuminen oli aluksi outoa. Ihmiset tervehtivät ajaessaan tai kävellessään toisiaan vastaan. Kaupassa sinut ja perheenjäsenesikin tunnetaan nimeltä. Puolison paketin voi hakea toisen puolesta ilman henkilöllisyystodistusta tai valtakirjaa. Jos unohdat rahapussin kotiin, ostosten summa laitetaan ”piikkiin” ja lopuksi vitsaillaan, että ”tiedän kyllä mistä tulla perimään rahoja, jos et maksa!” Joskus olen myös ajanut vasta-aurattuun pihaan ja ihmetellyt kuka täällä on käynyt auraamassa. Muutaman puhelun jälkeen selviää, että naapurin papparainen on ajan kuluksi aurannut meidänkin pihamme.

Hämäläiseen kulttuuriin kuuluu tietynlainen sarkastinen huumori. Se on kuitenkin sydäntä lämmittävää, eikä missään tapauksessa ilkeää. Huumori tuo ihmisiä lähemmäs toisiaan, ja lisää yhteisöllisyyden ja kuuluvuuden tunnetta. En ole tavannut missään asuessani yhtä mukavia ja vastaanottavaisia ihmisiä kuin täällä maalla. Mukavasta näsäviisastelusta huolimatta naapuria autetaan ja kompromisseja tehdään mielekkään yhteiselon säilyttämiseksi.

Jos sinä kuulut tuohon 51 prosenttiin, joka haaveilee maalle muutosta, en voi muuta kuin rohkaista sinua. Minun kohdallani maalle muutossa kyse oli siitä, uskallanko kuunnella sydäntäni ja toteuttaa unelmiani. Enkä ole vastoinkäymisistä huolimatta katunut päätöstäni päivääkään!

Lähteet

Kinnunen, N. 2021. MT-kysely: Yhä useampi suomalainen haluaa asua maaseudulla – alle 30-vuotiailla miehillä eniten muuttohaaveita. Maaseudun Tulevaisuus. Luettu 13.12.2021. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.1398074

Kommentoi