Tampere
03 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Mitkä v*tun yrittäjyyden vapaudet?



Kirjoittanut: Esme Luhtala - tiimistä FLIP Solutions.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kutsuvat sitä pöhinäksi
Katariina Helaniemi
Annaleena Kuronen
Venla Väkeväinen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Internet ja opintomme muistuttelee, kuinka yrittäjyys tuo vastuuta, mutta myös vapautta. Vastuuta kyllä löytyy mutta missä vapaus? 

 

Tässä esseessä pohdiskellaan kriittisen kärkkäästi fraasia ‘yrittäjyyden vapaudet’ sekä aiheen tunnetuimpia alaotsikoita. Lukija pääsee myöskin tarkastelemaan kirjoittajan henkilökohtaisia motiiveja tavoitella jotain muuta kuin perinteistä alaisen asemaa.

 

Lähdetään liikkeelle.

 

Pidä lomat milloin haluat

Pidä lomat silloin kun on pakko. Esimerkiksi silloin, kun terveys pettää tai tai jokin muu asia on niin huonosti, että oman työpanoksen luukulle on pakko laittaa hetkeksi “out of service” -lappu. Kausiluontoisten alojen yrityksillä lomalle saattaa päästä (tai joutua) suht helposti, mutta hurvitteluhetken ajankohdan määrää asiakkaat, ei suinkaan yrittäjä itse. 

 

Ulkopuolinen pystyy harvoin ottamaan täysivaltaista, tai edes 80-prosenttista, koppia niin tuoreen kuin kokeneemmankaan yrittäjän työtehtävistä. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjä paiskii ylitöitä kiriäkseen kiinni työmäärät ja to-do listat joko ennen tai jälkeen loman. Muuten työtehtäviä kertyisi sietämättömästi. 

 

On myöskin ikävää lähteä lomille jos:

  1. On puristanut itsestään viimeisetkin energiat juuri ennen lomille lähtöä.
  2. On jatkuva stressi siitä kertyykö liikaa tehtäviä rästiin, tai
  3. tietäen että töihin palatessa tehtävälista on hirmuinen.

 

Työskentele keiden kanssa haluat 

Ärsyynny yrityskumppaneihisi ja valitse joka aamu jatkaa ikävistä fiiliksistä huolimatta. Vaikka olet tehnyt valinnan työskennellä näiden henkilöiden kanssa, se ei tarkoita sitä että työskentelisit heidän kanssa aina iloksesi. Yrityskumppaneihin sitoutuminen on kuin bisnesmaailman avioliitto. Toiseen/toisiin sitoudutaan henkisesti ja usein myös taloudellisesti.  Vuonna 2019 avioeroon päättyi 13 365 avioliittoa (Tilastokeskus 2020). Eroihin harvoin päädytään ilman h-hetkeä edeltäneitä, usein jopa vuosia hiertäneitä ongelmia tai ristiriitoja.

 

Jos sinulla ei ole yrityskumppaneita tai vaikka olisikin, voit aina myös päätyä palkkaamaan hutirekrytoinnin. Tällöin saat ilon kytätä henkilön liikkeitä ja odottaa virhettä, jonka varjolla Suomen laki antaisi erottaa henkilön työtehtävästään.

 

Taloudelliset mahdollisuudet

Sijoita omat rahasi yritykseen esimerkiksi pankkilainan/lainojen takauksia varten. Jos yritystoiminta pääsee ylittämään kriittisen pisteen (myynnin määrä jolla tuotot ja kustannukset ovat yhtä suuret, jolloin tulos on nolla), ‘ylimääräinen’ raha harvoinkaan pääsee vielä yrittäjän taskuun. Se käytetään yrityksen kehittämiseen ja mahdollisiin uusiin lainoihin. Eteenpäin kehittäminen on usein myöskin ainoa tapa jolla saavuttaa asema, jossa voisi lähteä sinne kauan kaivatulle lomalle.

 

Tee töitä missä haluat

Tee töitä siellä missä asiakkaasi ovat. Vaihtoehtoisesti voit (tai joudut) tekemään töitä etänä, kuten kaikilla muillakin aloilla jossa se on tällä hetkellä mahdollista. Ennen kaikkea, tee töitä siellä, missä pääset käsiksi toimintasi tarvitsemiin edellytyksiin. Esimerkiksi vakaaseen ja korkeatasoiseen internetyhteyteen. Tai lakeihin jotka sallivat ja mahdollistavat yritystoiminnan (ja elämän?) järkevän pyörittämisen. Muista myöskin aikaero! Kesken unien on ikävä heräillä Zoom-palavereihin.

 

Itsensä toteuttaminen

Harrastus muuttuu helposti pakkopullaksi jos (ja usein yrittäjänä kun) sitä joutuu tekemään myös niinä huonompina päivinä. Myös taiteilijat ovat valinneet uransa usein juuri tarpeesta toteuttaa itseään. Mahdollisista vastaväitteistä huolimatta väitänkin, että yrittäjien henkistä (ja välillä myös fyysistä) ahdinkoa voi verrata helposti taiteilijoiden rappioromanttiseen habitukseen. Kuten omaa polkua kulkevilla taiteilijoilla, vahvan oman vision kulkeminen voi johtaa menestykseen myös yrittäjillä. Molemmissa ammateissa menestys vaatii yleensä (valtavien työmäärien lisäksi) oikeanlaista tukiverkosta ja vähintäänkin kourallisen tuuria.

 

Ole oman itsesi herra

Vaikka olisi mukava jatkaa hyvin alkanutta kaatosuoraa, en pysty kumoamaan väitettä omana herrana olemisesta.

 

Haluan tehdä sääntöni itse. Vaikka pelilaudan tekeminen tai sen sääntöjen suunnittelu ei olekaan omissa käsissäni, haluan päättää itse, henkilökohtaisesti, seuraavasta siirrostani. Minä aion tehdä omat valintani ja kärsiä omat kärsimykseni. Oli auktoriteettiongelmaa tai ei, veikkaan että yleensäkin on kivointa seistä itseaiheutetussa pissassa. Pitäkää te vain omien päätöksienne lammikkot itsellänne. Tai seiskää jonkun yrityshierarkiassa korkeammalla olevan tippasuihkussa! Se ei kuitenkaan ole minulle. Syteen tai saveen, haluan päättää omista asioistani itse. Siksi valitsen yrittäjyyden.

 

Pissajutut

Jos pissajutut, toisen käskyvallan alla toimiminen, ei kiinnosta, niin ryhdy sinäkin oman itsesi herraksi. Kaiken tämän kuvaannollisen kuivuuden keskeltä haluan nostaa esiin vielä muutaman muunkin (ainakin omasta mielestäni) oikeasti hyvän syyn lähteä yrittäjäksi:

 

  1. Halu ratkaista ongelma.
  2. Mahdollisuus maailman muotoiluun.
  3. ‘Teen itse paremmin’ -kokemus.
  4. Tilaisuus jota ei voi jättää käyttämättä.

 

Lopuksi

Yrittäjyys on lähes aina hyppy kohti jotakin uutta ja riskaabelia. Vaikka välillä kaikki tuntuisikin ikävältä ja iskuja tulee kerta toisensa jälkeen, positiivisimmille ajoille ja asioille on paikkansa. Välillä on tärkeä päästä purkamaan, mutta kannattaa kuitenkin pyrkiä jättämään positiiviset asiat viimeiseksi ;).

 

Helaniemi, K., Kuronen, A. & Väkeväinen, V. 2018. Kutsuvat sitä pöhinäksi. Tositarinoita kasvuyrittäjyydestä. Otava.

Tilastokeskus. 2020. Sivilisäädyn muutokset. Verkkojulkaisu. Julkaistu 08.05.2020. Päivitetty 08.05.2020. Mahdolliset huomautukset. Luettu 06.04.2021. https://www.stat.fi/til/ssaaty/2019/ssaaty_2019_2020-05-08_tie_001_fi.html

Kommentoi