Tampere
30 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Mitkä hiton alvit?Kirjoittanut: Jenna Viianen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Monelle lyhenne ALV on tuttu kuitin lopusta, johon on määritelty jokin summa, joka on lisätty loppusummaan. Mutta mitä ihmettä ALV tarkoittaa? Olen Motiven taloustiimissä ja meiltä tultiin kyselemään paljonko tällaisessa palvelussa alvien määrä tulee olla. Itse jopa vähän säikähdin asiaa, että täytyykö minun tietää tällaisia asioita. Kysymyksen vastaus on: täytyy. Joten päätin ottaa aiheesta selvää.

 

Mikä ALV on?

Lyhyesti sanottuna ALV eli arvolisävero on vero, joka verottaa arvonlisää tuotteesta tai palvelusta. Arvolisäveron maksaa kuluttaja ostaessaan tuotetta/palvelua. Se on siis osa tuotteen tai palvelun loppuhintaa. Mihin arvolisä sitten perustuu? Kun tuotetta lähdetään valmistamaan, käy se läpi helposti useamman tahon. Jokainen taho siis nostaa tuotteen arvoa. Yritykset voivat kuitenkin vähentää alvit ostaessaan tuotetta, mikä takaa sen, ettei kuluttajan tarvitse maksaa moninkertaisia alveja tuotteesta.

Arvolisäverosta kannattaa ajatella, että se on valtion rahaa, koska yrittäjä ei tuotetta hankkiessaan maksa siitä alveja, mutta myytäessä ne täytyy kuluttajalta periä. Kun kuluttaja on arvolisäveron maksanut, on veron summa yrittäjällä ns. lainassa, minkä se myöhemmin maksaa valtiolle.

Arvolisäveron suuruus määräytyy myytävästä tuotteesta. Yleisin arvolisäverokanta on 24 %. Lisäksi on kolme muutakin arvolisäverokantaa 14 %, 10 % ja 0 %.  14 prosentin alaisuuteen kuuluvat esim. ruokaan liittyvät palvelut, 10 prosenttiin kulttuuri- ja liikuntapalvelut ja 0 prosenttiin esim. palvelunmyynti ulkomaille. Näiden päälle on vielä olemassa kategoria ”vapautettu ALV:sta” jossa on esim. terveyden- ja sairaanhoito. Nämä prosentit siis ohjaavat arvolisäverotuksen määrää tuotteissa ja palveluissa.

 

Koska yrityksen tulee maksaa alveja?

Yrityksestä tulee arvonlisävelvollinen, kun sen liikevaihto on vähintään 15 000 euroa vuodessa. Kun liikevaihto ylittää tuon summan on silloin ilmoittauduttava ALV-velvollisten rekisteriin. Alvit maksetaan kausittain verohallinnolle. Kauden pituuden voi itse määritellä, alvit voi maksaa joko kerran vuodessa, neljä kertaa vuodessa tai joka kuukausi.  Jos yrityksellä on kirjanpitäjä, hän laskee ja ilmoittaa yritykselle maksettavien alvien määrän. Alvit maksetaan yleensä kuukauden 12. päivä.

 

Miksi yrityksen kannattaa olla arvolisäverovelvollinen?

Varsinkin yrityksen perustamisen alussa yrittäjä hyötyy alv-rekisteriin liittymisestä verojen vähentämisen vuoksi. Yrityksen perustamisen aikana saattaa tulla paljon hankintoja, joista maksetaan arvolisäverot. Kun kuuluu alv-rekisteriin, voidaan kaikkien alvillisten ostosten alvit vähentää verotuksessa, jolloin alvit palautetaan yritykselle.

Otetaan tästä esimerkki. jos Kerttu ostaa yritykselleen uuden puhelimen, josta maksaa 1000 € johon sisältyy alvit 24 % eli 240 €, voi hän siis vähentää sen summan myyntien arvolisäveroista.

Mitä jos yrityksellä on jo myyntejä, joista pitää maksaa alvit ja myös ostoja? Esim. jos yritys on myynyt 1000 € josta on maksettu 24 % alvit eli 240 € jotka maksetaan valtiolle. Nämä voidaan siis vähentää toisistaan eli 240 € (maksettavia) – 240 € (vähennettäviä) = 0 € eli siltä kuukaudelta ei alveja tarvitse maksaa ollenkaan.

Pohdinta

Vaikka nyt ymmärränkin paljon enemmän mitä alveilla tarkoitetaan ja miten niiden kanssa pelataan, silti koen, etten vieläkään täysin kärryillä asiasta.  Meillä Motivella on onneksi oma kirjanpitäjä, joka selkeästi on erittäin suuri apu moneen asiaan. Voisin kuvitella, jos hoitaisimme itse kirjanpitomme, veroilmoitukset yms. olisimme pahasti pulassa, ainakin omasta puolesta. Varsinkin, kun olemme proakatemialla vain puolitoista vuotta, jonka aikana kirjanpidon hallitseminen olisi aika epätodennäköistä (ei varmasti mahdotonta). Tulevaisuuden jatkosuunnitelmaksi olen asettanut alveihin tutustumisen käytännön työn kautta.

 

Lähteet

Accountor. 2022. Arvolisäveron ABC. Verkkosivu. Viitattu 1.12.2022 https://www.accountor.com/fi/finland/blogi/arvonlisavero-alv#vapaaehtoisuus

Laitinen, s. 2022. Arvolisävero 2022 – Yrittäjän ALV-opas. Ukko.fi. Verkkosivu. Viitattu 1.12.2022. https://www.ukko.fi/yrittajyyskoulu/mika-ihmeen-arvonlisavero/#arvonlisaverovelvollisuus

Verohallinto. Arvonlisäveron ilmoitus- ja maksuohjeet. Verkkosivu. Viitattu 14.9.2022 https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/ilmoitus-ja-maksuohjeet/

Verohallinto. Arvolisäprosentit. Verkkosivu. Viitattu 1.12.2022. https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/arvonlisaveroprosentit/

Yrityksenperustaminen.net. 2022. Arvonlisävero 2022. Ota arvonlisävero haltuun – lue selkokielinen ALV-opas. Verkkosivu. Viitattu 1.12.2022 https://yrityksen-perustaminen.net/arvonlisavero/#milloin

Kommentoi